MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 16 січня 2023

163 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 16 січня.

Путін поставив на карту все: президент Фінляндії вказав на важливий факт щодо війни в Україні

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що президент РФ Володимир Путін у війні проти України "поставив на карту все".

Очільник Фінляндії в інтерв'ю шведській газеті Dagens Nyheter попередив про зміну військової стратегії Росії в Україні, повідомляє YLE, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Це не просто війна між солдатами. Це війна проти українського суспільства, інфраструктури та простих людей. Путін зіграв в покер і поставив на карту все", - зазначив Нііністьо.

Президент Фінляндії описав похмуру картину нинішньої військової обстановки. Ситуація, на думку фінського президента, набагато гірша, ніж можна було припустити рік тому.

"Спочатку здавалося, що Путін просто зробив велику помилку, припустивши, що досить тільки пригрозити Україні. Але все, що сталося, особливо в останні місяці, говорить про інше", - сказав Нііністьо.

"Не військова ціль": Годжес пояснив, навіщо Пригожин хоче захопити Соледар та Бахмут 

Соледар та Бахмут перебувають під постійними атаками російських військових та найманців ПВК "Вагнера" через те, що у Євгена Пригожина є певні плани на цей регіон.

Таку думку висловив колишній командувач Збройних сил США в Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Генерал зазначив, шо довго думав, чому саме Соледар та Бахмут зазнають постійних атак зі сторони росіян.

"Думаю, тут є символічний аспект, це майже марнославство для нього. Він, очевидно, не дбає про те, скільки людей загине. На цей момент вони ("вагнерівці") перебувають там вже 5 місяців, але досі не змогли взяти Бахмут", - заявив Ходжес.

Ходжес зазначив, що у цьому регіоні є багато соляних та гіпсових шахт. 

"Пригожин навіть говорив про забезпечення там ресурсів. Але не знаю, чи буде приємно родинам тисяч загиблих знати, що справжньою метою Пригожина було не стратегічно важливе перехрестя, а гіпсові шахти. Думаю, вся ситуація навколо Бахмуту показує відсутність узгодженості російської операції. Я не думаю, що Пригожин отримує накази від Суровікіна, точно не отримує накази від генерала Герасимова. То хто відповідальний? Вони не мають узгодженого плану. Вони, на щастя, досі не зрозуміли і не покращили усі інституційні недоліки, які виявилися в лютому та березні", - заявив генерал.

Росія хитається як картковий будинок: її падіння питання часу, – експерт з Вашингтону Раміз Юнус 

Експерт з питань міжнародної політики Раміз Юнус з Вашингтону в інтерв'ю ведучому програми «Студія Захід» Антону Борковському на телеканалі "Еспресо" розповів про перспективи поразки Росії та передачу зброї Україні, інформує UAINFO.org.

Хотів би розпочати наш аналіз із надзвичайно дивного симптоматичного перемішування на кадрових позиціях Герасимова й Суровікіна. З одного боку, Путін фактично призначив Герасимова – начальника генштабу – відповідальним за війну проти України й "поклав" під нього Суровікіна, хоча це були в принципі різні, так би мовити, військові клани, адже Суровікін – це про Пригожина, про Кадирова й не тільки. Це один момент. З іншого боку, це пониження для начальника генштабу РФ, який мав би керувати значно більшим обсягом різних безпекових і військових історій. А тут він конкретно відповідає за країну… На вашу думку, Раміс-бей, чого нам чекати від цих заміщень?

Це свідчить про те, що вони шукають кілька моментів, з яких два головні. Перше – Путін особисто хоче зберегти баланс на тлі того, що відбувається між вежами Кремля, як це зараз модно говорити, тобто між силовими структурами (ФСБ й міністерством оборони), а також між міноборони та кримінальними структурами, як-от Пригожин, Кадиров, усі ті, хто сьогодні там воює. Для цього спершу відновили на посаді Лапіна. Крім того, сьогодні очевидно, що Герасимова теж кидають туди – другу людину в міністерстві оборони. Шойгу не можуть кинути, оскільки з одного боку він близький особисто до Путіна, а з іншого – не кадровий військовий. Тут хочуть дотриматися симбіозу штабіста й оперативного воєначальника, яким є Суровікін. Я згадую часи Другої світової війни, коли так само використовували маршала Жукова – м'ясника, оперативного генерала, і поряд з ним завжди були якісь штабісти. Зрештою, якщо пам'ятаєте, коли настав час, той же маршал Жуков і став крайнім, ну, вже під іншим питанням, коли його відправили в Одеський військовий округ і кудись далеко від Москви. 

Тому, думаю, це робиться для того, щоб зберегти баланс у силових структурах, аби не було можливості внутрішнього перевороту та змов. Щоб вони один з одним протистояли.

І другий момент: якщо завтра треба буде шукати винного, то це робитимуть саме тут: серед військових чи серед криміналу, який сьогодні там воює. Весь цей неуспіх, який уже впадає у вічі, треба буде на когось списувати. При цьому потрібні будуть не дрібні винуватці, а знатні – начальники штабу, кілька елітних генералів тощо. Не може бути винен сам Путін, політики мають бути дистанційовані. Якщо до цього не готуватися, не робити превентивних дій, то тоді зсередини все може так розхитатися, що вдарить по політичній владі у Кремлі.

Символічно. На руїнах будинку у Дніпрі знайшли книгу Леоніда Кучми 

У суботу, 14 січня, Росія завдала ракетного удару по багатоповерхівці у місті Дніпро, в результаті якого, станом на ранок 16 січня, вже відомо про 36 загиблих. У Мережі поширюють фото, зроблене на руїнах будинку, яке стало дійсно символічним.

"Україна — не Росія" — саме цю пошарпану книгу Леоніда Кучми знайшли рятувальники під час розбирання завалів дев’ятиповерхового будинку, цілий під'їзд якого був зруйнований російською ракетою. Ця книга із символічною зараз назвою була вперше видана у 2003 році у Росії у період президентства Кучми, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.

Цей знімок облетів соціальні Мережі, і став ще одним підтвердженням того, що Україна не Росія. Адже Україна «підступно не вбиває мирних росіян ракетами і ні на кого не нападала, як це робить Росія протягом багатьох років», зазначають користувачі Мережі, поширюючи це фото.

"Україна – НЕ росія", — із такою фразою українці поширюють це фото у Мережі.

Історія уцілілої жовтої кухні з Дніпра: до вибуху щаслива родина святкувала день народження. ВІДЕО

У Дніпрі в результаті російського ракетного удару по житловому будинку загинув український тренер з боксу Михайло Кореновський у себе в квартирі. Його дружина Ольга та доньки перед вибухом вийшли до магазину. 

Близькі родини показали відео, зняте на уцілілій кухні, за якийсь час до трагедії, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

На ньому щаслива родина святкує день народження доньки. Троє дівчат, мати та батько задмухують свічки на святковому торті. 

Екс-командир з "групи Вагнера" втік до Норвегії і хоче дати свідчення. ВІДЕО 

Колишній командир взводу з так званої "групи Вагнера" Андрій Медведєв нелегально перетнув російсько-норвезький кордон і подав прохання про надання притулку в Норвегії. Про це він сам розповів в інтерв'ю російському правозахисному проекту "Gulagu.net". 

Стверджується, що перетин кордону стався в четвер, 12 січня, недалеко від російського шахтарського містечка Нікель в Мурманській області. За словами Медведєва, безпосередньо під час переходу кордону російські прикордонники помітили його і відкрили вогонь, але промахнулися, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Опинившись на норвезькій території, колишній найманець звернувся до місцевих правоохоронців і попросив політичний притулок. В даний час він знаходиться в норвезькій столиці, місті Осло, де його помістили в центр для порушників міграційного законодавства. 

Медведєв стверджує, що готовий розповісти, все що йому відомо про діяльність "групи Вагнера", в тому числі її керівника Євгена Пригожина.

У Хорватії загадково зникла 5-мільйонна яхта підсанкційного російського олігарха Усманова

У Хорватії викрали судно Алішера Усманова – підсанкційного російського олігарха, йдеться в ТСН, інформує UAINFO.org

Під покровом ночі яхту "Іріна" вартістю в 5 мільйонів євро, вивели із сухого доку в Марині Бетина, що на острові Муртер. 

Сталося це ще три місяці тому, але місцева влада довідалася про крадіжку лише цього тижня. Уже відомо, що судно взяло курс на Туреччину. Місцева преса пише, що прикордонники пропустили її, бо в хорватської поліції не було інформації, що яхті заборонено перетинати кордон, а ще в неї не було охорони. Тепер викрадення розслідують правоохоронці. 

Пасажир зняв на відео момент падіння літака в Непалі: він вів стрим у Facebook 

У Непалі 15 січня розбився пасажирський літак компанії Yeti Airlines. На борту лайнера перебувало 72 людини. На жаль, за останніми даними, всі вони загинули.

Кадри авіатрощі потрапили на відео одного із пасажирів, який вів стрим посадки літака у Facebook, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Чоловік через вікно ілюмінатора знімав, як лайнер заходить на посадку в аеропорту міста Покхара. Спочатку нічого не віщувало біди – літак поступово знижувався, щоб зайти на смугу. Утім, далі він несподівано нахилися на бік, після цього картинка зникає і відео переривається.

Причини аварії наразі встановлюються. За попередніми даними, літак влетів в ущелину.

Історичний успіх: українська санкарка стала чемпіонкою світу серед юніорок

Українка Юліанна Туницька здобула "золото" юнацького чемпіонату світу-2023 із санного спорту, який відбувся в австрійському Блуденці.

Наша 19-річна співвітчизниця стала найкращою в особистих змаганнях. За підсумками двох заїздів Юліанна показала час 1:04.723 хвилини, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

У першій спробі українка продемонструвала другий результат (32.295 секунди), поступившись німкені Меліні Фішер. У другому заїзді Туницька подолала дистанцію за 32.428 секунди – також другий результат після іншої представниці Німеччини Анке Яніке. Своєю чергою, Фішер провалила другу спробу, що дозволило українці за загальним часом вийти на перше місце та завоювати золоту нагороду. 

“Срібло” змагань дісталося Барбарі Альмаєр з Австрії (+0.211), “бронза” – італійці Александрі Оберштольц (+0.348).

Ще три українки посіли місця за межами топ-20. Анна Шкрет показала 24-й результат, Дар'я Некотєнєва стала 26-ю, а Дарина Федорчук – 30-ю.

Зрадниця Корольова вперше прокоментувала, як ладнає з проукраїнською мамою: не співпадають погляди

Уродженка України, співачка Наташа Корольова, яка вперто ігнорує геноцид свого народу, вперше розповіла, як підтримує спілкування з проукраїнською мамою Людмилою Поривай. Зірка прилетіла до сімʼї в США з Росії, де продовжує жити, працювати та платити податки, з яких фінансують вбивства українців.

Як зʼясувалося, Корольова памʼятає про сімейні цінності, але не погоджується позицією мами. Такий коментар вона залишила в своїй Instаgram-storiesпише Обозреватель, інформує UAINFO.org

Після того, як Людмила Поривай публічно підтримала рідну Україну, а її дочка відмовилася від батьківщини, шанувальників цікавило, як складаються їхні стосунки на тлі війни в Україні. Вочевидь, Корольова вирішила прокоментувати це запитання.

"Будьте мудрішими та бережіть своїх близьких, навіть якщо в чомусь ваші погляди не збігаються", – написала співачка, яка відсвяткувала новорічно-різдвяні свята в компанії сімʼї, але без чоловіка-путініста Сергія Глушка (Тарзана).

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини