MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 16 лютого 2023

204 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 16 лютого.

"Ворог втрачає стільки своїх людей, що по всій Росії скоро буде складно знайти, наприклад, морпіха", – Зеленський 

Росіяни продовжують атакувати Україну. Президент України Володимир Зеленський у своєму традиційному вечірньому зверненні заявив, що треба зробити "весну такою, щоб справді відчувалося, що Україна рухається до перемоги", інформує  UAINFO.org.

"Це стосується підготовки наших сил оборони, постачання зброї для нашої держави й нашої стратегічної ініціативи у війні. Будь-які намагання Росії перехопити ініціативу маємо зламати. І я впевнений, що ми це зробимо. Ворог уже зараз втрачає стільки своїх людей, стільки своїх сил, що по всій Росії скоро буде складно знайти, наприклад, "морпіха". І наше завдання — зробити так, щоб усе менше знаходилося там і бажання утримувати в окупації українські території", — заявив він.

"Про Київ, Харків, Суми, Чернігів забудьте": Жданов оцінив небезпеку наступу з півночі

Наступ армії країни-терориста Росії на північному напрямку, зокрема на Київ, наразі неможливий. У агресора немає необхідних сил та засобів.

Щодо можливої військової підтримки Росії від країн ОДКБ, то її не буде, оскільки лідери цих пострадянських країн давно визначилися зі своєю позицією щодо війни в Україні. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL висловив військовий експерт Олег Жданов, інформує UAINFO.org.

"Про Київ, Харків, Суми, Чернігів забудьте. Ми про це говоритимемо, коли РФ накопичуватиме ресурси на цих напрямках. Сьогодні там немає військ, нема чим наступати", – наголосив він.

За словами експерта, наразі поблизу українсько-російського кордону на півночі зосереджено лише кілька батальйонів, які відіграють роль прикриття. "Максимум, на що вони здатні, – це провести розвідку боєм, тобто збройну провокацію на кордоні", – пояснив він.

Щодо українсько-білоруського кордону, то російських військ там зараз немає. Там перебуває до шести батальйонних тактичних груп армії Білорусі, чого для наступу також замало.

Контрнаступ ЗСУ почнеться раніше, ніж очікувалося – Арестович 

Військовий оглядач та колишній радник Офісу президента Олексій Арестович прогнозує, що контрнаступ Збройних сил України почнеться раніше, ніж цього очікують. 

"Усі дуже часто говорять про контрнаступ навесні. Очевидно, що він станеться, але набагато раніше. Я нічого не знаю про терміни наступу, але дуже багато зараз про це говорять. А де та коли станеться контрнаступ – вирішить Генштаб", – зазначив він в розмові з російським опозиціонером і правозахисником Марком Фейгіним, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Крім того, за словами Арестовича, на Заході уже ні в кого немає сумнівів, що після війни Україна стане членом НАТО. 

"Особисто вітаю Володимира Володимировича та його оточення з цим. Вони починали війну, щоб Україна ніколи не вступила до Альянсу, але отримали все навпаки", – наголосив він. 

Медведчук запропонував Кремлю "План Б" із захоплення України – Данілов

Колишній нардеп Віктор Медведчук, виданий в Росію в обмін на українських полонених, запропонував Володимиру Путіну "план б" щодо завоювання України. Про це розповів секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в інтерв'ю BBC News Україна, передає УНІАН,  інформує UAINFO.org.

За словами Данілова, сьогодні Кремль вже розуміє, що повністю захопити Україну Росія не зможе, тому потрібен новий план.

"У Росії зараз стоїть завдання зробити так званий корейський варіант. (...) Вони зараз робитимуть "план Б", коли робитимуть так звану другу Україну. Цей божевільний план приніс туди Медведчук. Медведчук вважає, що він професійна людина по Україні, але він таким не є, він просто зрадник", – розповів секретар РНБО.

Жданов розповів, що не так з ядерним арсеналом Росії

Російський арсенал ядерної зброї може виявитися непридатним до використання через неналежне технічне обслуговування ядерних боєзарядів і ракет-носіїв. Про це заявив військовий експерт Олег Жданов, відповідаючи на запитання глядачів у YouTube.

Жданов пояснив, що плутонієві заряди для ядерної зброї потрібно періодично оновлювати, оскільки у плутонію досить короткий період напіврозпаду, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Уранові заряди можуть довше перебувати на зберіганні. Але сьогодні ніхто не може впевнено сказати, наскільки вони технічно справні і придатні", – заявив Жданов. 

Він зазначив, що у випадку зі звичайними боєприпасами для перевірки їхньої придатності робиться контрольний відстріл невеликої партії. Однак з ядерною зброєю цей метод не застосовується. 

"Увечері Матюша читав мені віршик": український військовий розповів про дружину і дітей, яких вбив землетрус у Туреччині

У Туреччині внаслідок землетрусу загинула 46-річна Юлія Петрова та її двоє синів, 10-річний Захар та 5-річний Матвій. Родина була із Запоріжжя. Коли почалася війна, жінка із дітьми виїхала до Туреччини, а чоловік пішов на фронт. Юлю та двох її синів розшукували тиждень, рідні сподівалися на те, що їх знайдуть живими, але, на жаль, дива не сталося

Родичі розповіли "Фактам" подробиці загибелі Юлі та двох її дітей, інформує  UAINFO.org.

Чоловік Юлії служив на фронті

За словами однієї із родичів, чоловік Юлії Михайло - військовослужбовець. У вересні 2022 року отримав поранення на фронті, лікувався у госпіталі. Звістка про землетрус у Туреччині застала його у госпіталі. 

"Неможливо повірити, що Юлі з дітьми більше немає. Юля була чудовою жінкою. Інтелігентна, привітна… Я допомагала готувати до школи її старшого сина Захарку. Дуже ввічлива і розумна дитина. Нині йому було вже десять, а його молодшому браткові — п'ять років. Коли почалися масовані обстріли, Юля, намагаючись урятувати дітей, поїхала з України", - пригадує Ірина Домбровська із Запоріжжя.

Ввечері 5 лютого батько розмовляв із донькою 

Батько загиблої Юлії Сергей Петров розповів, що ввечері 5 лютого розмовляв із донькою, а в понеділок вранці із новин дізнався про землетрус у Туреччині. Коли він набрав до рідних, ніхто не відповідав. Тоді він зрозумів, що сталося лихо. 

"Поїхали до Туреччини, бо там жили наші родичі, і Юля з хлопчиками зупинилась у них. Вони жили в одному будинку, і родичів рятувальники ще не знайшли… Востаннє ми розмовляли з Юлею у неділю, 5 лютого. Як завжди, спілкувалися по Вайберу. Донька повідомила, що у них все гаразд. А в понеділок рано вранці дружина відкрила стрічку новин і побачила, що в Туреччині стався землетрус. Одразу набрала номер доньки, але Юля не відповідала. Подзвонили старшому онукові Захару, але теж не додзвонилися",  - сказав він.

Після цього родичі звернулися до українського посольства і там підтвердили, що землетрус стався в провінції Хатай, а місто, де перебували донька з онуками, фактично був його епіцентром.

"Ми зрозуміли, що сталася біда… Нам залишалося тільки чекати і сподіватися. Ми продовжували дзвонити Юлі та Захару, але марно. А потім люди, які були там — волонтери та інші наші родичі — надіслали фотографії з місця трагедії. І ми побачили, що будинок, де жили Юля з дітьми, впав на бік, і рятувальники ніяк не могли підступитися до нього. Вони два дні розбирали завали, і коли нарешті до нього підібралися, там почалася пожежа", - пригадує батько Юлії.

Пригожин показав чергову серію шоу "Зек і кувалда". ВІДЕО

Засновник ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин записав черговий піарний ролик. "Кухар Путіна" показав "воскреслого" найманця, страту якого ще недавно завзято поширювали проросійські пабліки. Пригожин влаштував з ним циркове інтерв'ю.

Про це повідомили в Telegram-каналі Міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm та опублікували відповідне відео. На ньому живий і здоровий вагнерівець Дмитро Якущенко розповідає про "жахи" українського полону, а Пригожин, хіхікаючи поруч, дає вказівки і "журналістам", і "воскреслому" найманцю, передає Обозреватель,  інформує UAINFO.org.

На кадрах добре помітне хвилювання Якущенка, він поводиться нервово, боїться сказати щось зайве. Схоже, він добре пам'ятає, як був примотаний головою до цеглини, а над ним махали кувалдою.

Тремтячим голосом Якущенко розповідає, як його "катували" в України "погрозами, що вб'ють і викладуть в інтернет" і це побачить його матір.

"Має русофобську позицію": в Держдумі РФ розкрили політичні погляди Артура Пірожкова та зробили його ворогом 

Російський співак та комік родом з Донецька Артур Пірожков (справжнє ім'я Олександр Ревва) нажив проблеми в Росії, де планував виступати на початку 2023 року. Концерти артиста скасували, а в Держдумі РФ звинуватили донеччанина в "русофобській позиції".

Цікаво, що він не висловлював свою підтримку Україні та не критикував Кремль в публічному просторі від 24 лютого, коли на сторінці зірки зʼявилося прохання зупинити війну. Вочевидь, цього вистачило, щоб член комітету Держдуми з культури Сергій Соловйов у розмові з роспропагандистами оголосив Ревву ворогом країни, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Оскільки концерти артистка в Росії з незрозумілих причин скасували, псевдожурналісти запитали, чому Пірожков, який мовчав про терор окупантів майже рік, потрапив у немилість. До речі, за словами депутата, співак має російське громадянство.

"Вважаю, що громадянин нашої країни, який висловлюється проти національних інтересів Росії, який підтримує злочинний київський режим, повинен розуміти, що він чинить дії, які мають бути кваліфіковані як правопорушення чи злочини. Ревва за свою русофобську позицію має відповісти, тому заборона на його виступи в РФ є закономірною та логічною", – заявив Соловйов. 

Ба більше, з його слів, донеччанин бажає Росії програшу та "дискредитує культурну й духовну основу" країни. Сам Ревва жодного разу в публічному просторі війну не коментував. Винятком став заклик "подумати про дітей і літніх людей" 24 лютого 2022 року.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини