MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 29 травня 2023

85 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 29 травня.

16-та російська атака за травень: над Києвом ППО знищила всі цілі – КМВА

Лише за 6 годин після нічної атаки, країна-агресор знов завдала ракетного удару по Києву. Попередньо, ворог застосував озброєння балістичного типу. Це була вже 16-та атака на столицю від початку місяця. 

Про це повідомляє КМВА, інформує UAINFO.org.

"Таким чином ворог змінив тактику - після тривалих виключно нічних нападів, наніс удар по мирному місту вдень, коли більшість мешканців перебували на роботі і на вулицях. Тобто, рашисти явно демонструють, що націлені на знищення цивільного населення. Попередньо, усі повітряні цілі були успішно знищені силами і засобами нашої ППО. За наявною інформацією, влучань по об’єктах Києва не допущено. Дані опрацьовуються і уточнюються. Зафіксовано падіння уламків в різних районах міста. В Оболонському р-ні 3 випадки, по одному в Деснянському та Дніпровському. Без критичних руйнувань. Інформації щодо потерпілих на разі уточнюються. Нагадую про найголовніше для киян - неухильно дотримуйтеся правил безпеки при оголошенні повітряної тривоги!.», - Сергій Попко, начальник КМВА.

Буданов звернувся до росіян після сьогоднішньої ракетної атаки: "Наша відповідь не забариться. Скоро всі все побачать"

Чергова спроба терористичних дій рф вкотре зазнала поразки. Про це заявив начальник ГУР МО України Кирило Буданов, інформує UAINFO.org.
 
Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов виступив зі зверненням після спроби терористичної росії атакувати нашу державу балістичними ракетами вдень 29 травня 2023:
 
«Усі ті, хто в рф до сих пір вірили, вірять чи, може, мріють про те, що зможуть залякати Україну, я хочу вас засмутити ― це не так: усі як перебували, так і перебувають на своїх робочих місцях і продовжують виконувати свою роботу», ― заявив керівник української воєнної розвідки.
 
«Усі ті, хто намагався нас залякати, мріючи, що це принесе якийсь ефект, ― ви дуже скоро про це пошкодуєте. Наша відповідь не забариться. Скоро всі все побачать», ― наголосив Кирило Буданов.

Чому Росія посилила атаки на Україну і до чого тут контрнаступ ЗСУ: просте пояснення військового експерта

Росія збільшила частотність ударів по Україні, намагаючись знищити об'єкти, де зберігаються боєприпаси, військова техніка тощо. Таким чином вони хочуть вплинути на контрнаступ ЗСУ.

Таку думку висловив 24 Каналу військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, інформує UAINFO.org.

"Так вони намагаються впливати на наш наступ. Як би це дивно не звучало, але саме ударами по тилу вони хочуть змусити постійно залишати в бойовому положенні частину наших систем ППО. Це нібито змусить нас не використовувати їх під час наступальних дій ЗСУ", – пояснив Коваленко. 

Нагадаємо, що у травні Росія мало не щодня обстрілює українські міста. Найбільше під удар попадає Київ. За даними КМВА, від початку місяця окупанти 15 разів атакували столицю. Під час обстрілу 29 травня вона застосувала комбіновану атаку - випустила по Києву одночасно і ракети, і дрони.

Вагнерівці виводять свої підрозділи з Бахмуту, на їх місце заходить регулярна армія, – Маляр 

"Інтенсивність наступальних дій ворога суттєво знизилась оскільки він здійснює заміну військ з Вагнерівців на регулярні підрозділи та намагається стабілізувати оборону на цьому напрямку. Наші війська своїми діями відчутно ускладнюють ворогу цей процес, - про це розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр, інформує UAINFO.org.

"Водночас інтенсивність ворожих артилерійських обстрілів не зменшилась. Бахмут. Вагнерівці виводять свої підрозділи, на їх місце заходить регулярна армія.

Наші війська контролюють околиці Бахмута у південно-західній частині в районі «Літак». На півночі передмістя Бахмута також відбувається заміна ворожих підрозділів.

На півдні від Бахмута ворог робить спроби посилитись та наростити армійські підрозділи. Просування на флангах станом на вчора та сьогодні зранку не здійснюється у зв‘язку з виконанням інших завдань", - завершила Маляр.

З радянського ПЗРК "Ігла-1": 20-річний нацгвардієць власноруч збив вже другу російську ракету, що летіла на Київ. ФОТО

Під час нічного обстрілу Києва 20-річний боєць Національної гвардії України збив російську крилату ракету з радянського ПЗРК "Ігла-1".

Про це повідомляє прес-служба Нацгвардії, інформує UAINFO.org.

Сьогодні вночі ворог використав кілька десятків крилатих ракет і дронів-камікадзе, прагнучи прорвати українську ППО і завдати удару по столиці. Однак українські зенітники відпрацювали на "відмінно", вразивши всі повітряні цілі.

"Одну з ракет збив гвардієць на псевдо Покемон - солдат зенітного ракетно-артилерійського дивізіону  бригади "Буревій", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що в ході російського обстрілу 9 травня "Покемон" вже знищив одну російську ракету неподалік від Києва. Сьогодні він повторив своє досягнення, використавши рівно ту ж зброю, що і першого разу – старенький радянський ПЗРК "Ігла-1".

"На цей раз було складніше захопити ціль, адже було ще достатньо темно. Але результат говорить сам за себе. Емоцій від усвідомлення та радості було ще більше ніж вперше. Я розумію, що це не лише збита ракета, а й врятовані життя", – розповів боєць.

Байрактари практично зникли з поля бою: експерт пояснив чому

У перші місяці повномасштабного вторгнення безпілотники Bayraktar TB2 часто використовувалися українськими військовими, однак останнім часом практично зникли з поля бою.

Як заявив аналітик і експерт із безпілотних і роботизованих військових систем Центру військово-морського аналізу Семюель Бендетт для Insider, за 2022-й рік майже всі БпЛА були збиті, а решта виконують лише розвідувальні завдання, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Загальна оцінка безпілотників, таких як TB2, полягає в тому, що вони добре працюють без складних протиповітряних і електронних засобів захисту. Як відносно повільний і низьколітаючий БПЛА, він може стати мішенню для ряду добре організованих систем ППО – ми бачили це в Лівії та Нагірному Карабасі", - сказав Бендетт.

Експерт відзначає, що Росія на початку повномасштабного вторгнення була вразливою до атак Байрактарів, однак з часом адаптувалася до боротьби з ними. Окупанти вдосконалили засоби електронної боротьби та правильним чином налаштували свою ППО.

"Як тільки російські військові зібралися, вони змогли збити багато TB2", – заявив Бендетт.

Минулого року Україна заявила, що отримала 50 безпілотників Bayraktar TB2 з початку російського вторгнення, але до кінця 2022 року вони в основному зникли з поля бою.

Час не настав: Лукашенко не захотів переводити Білорусь на єдину валюту з Росією

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко не захотів переводити країну на єдину валюту з Росією. За словами Лукашенка, це питання "не сьогоднішнього дня".

Таку заяву самопроголошений президент Білорусі зробив під час зустрічі з головою центробанку Росії Ельвірою Набіулліною. Вона перебуває з візитом у Мінську, повідомляють білоруські та російські ЗМІ, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Лукашенко нагадав, що РФ та Білорусь створили Міжбанківську валютну раду і цей орган продовжує роботу. Однак це не означає, що Мінськ готовий запроваджувати єдину з Росією валюту. 

"Я часто наводжу ваші, нашого голови цитати на рівні глав держав, коли йдеться про створення єдиної валюти і таке інше, що це непростий процес. І, напевно, не сьогоднішнього дня, як ми домовилися з президентом Росії", – сказав Лукашенко.

За його словами, питання про введення єдиної валюти регулярно порушують "деякі патріотично налаштовані громадяни двох країн". Раніше Лукашенко вже казав, що не заперечує запровадження єдиної з РФ валюти.

Однак ще 2019 року білоруський диктатор заявляв, що такою єдиною валютою не повинен ставати російський рубль. За його словами, єдина валюта має бути новою.

Одеситка, яка організувала збір грошей для окупантів, отримала 11 років тюрми – СБУ 

СБУ зібрала докази на ворожу пособницю, яка фінансувала бойовиків "ДНР". Одеситку затримали у грудні минулого року. Суд призначив жінці 11 років та 4 місяці в’язниці за пособництво РФ.

Про це в понеділок, 29 травня, повідомив пресцентр СБУ, інформує UAINFO.org.

У грудні 2022 року контррозвідники СБУ затримали її під час контрдиверсійних заходів на Одещині.

Згідно з результатами слідства, виявлено, що двоє родичів жінки вступили до терористичного угруповання «ДНР» Спарта у 2016 році та воювали проти ЗСУ на сході країни.

На початку повномасштабної війни Росії проти України обидва родичі приєдналися до складу Південного військового округу Російської Федерації та допомагали захопити Маріуполь і частину Херсонської області.

Дізнавшись про низький рівень матеріально-технічного забезпечення родичів-окупантів, жінка добровільно організувала для них збір коштів.

Подоляк дорікнув блогерам, мерам та чиновникам за розголошення даних про атаки РФ: "Хайп дорожчий за життя?"

"Хайп дорожчий за життя? По всій країні – повітряна тривога та підвищений рівень небезпеки. Якими ще словами на 15-му місяці повномасштабної війни потрібно пояснювати кожному чиновнику ОВА, мерам та інстаграм-блогерам, що не можна публікувати роботу ППО, фотографії з місць падіння ракет, перелік об’єктів атаки та ін", - про це пише радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в Telegram, інформує UAINFO.org.

"Попри велику конвенційну війну держава не обмежувала свободу слова та не вводила цензуру. Кожен і досі може вільно збирати та поширювати інформацію, яка не несе загрози національній безпеці та обороні. Але розповсюдження критичної інформації вже схоже на злочинну недбалість, а у випадку з представниками влади – на зловживання інформацією, до якої у них є доступ ex officio.

Зрозуміло, що це підвищує активність та цитування. Але ж точно чужі життя не повинні бути платою за підвищені індекси цитування. Так само, як справжня «дорослість» – це не про паспортний вік, а про розуміння, що можна робити, а чого робити категорично не треба", - завершив Подоляк.

Скандальна Анна Алхім спантеличила заявою про співпрацю з ГУР: "Я від перших днів із розвідкою" 

Скандально відома блогерка Анна Алхім, яку нещодавно звинуватили у ракетному ударі по Дніпру, спантеличила своєю заявою про роботу з розвідкою.

У Мережі почали активно обговорювати чергове дивне зізнання знаменитості. Так, Алхім заявила, що з перших днів повномасштабної війни вона співпрацює з Головним управлінням розвідки України. За словами блогерки, її особисто запросили у відомстві та навіть пообіцяли нагороди, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Я від перших днів із розвідкою. Я думаю, що усі адекватні блогери співпрацюють з розвідкою. На мене виходили СБУ з перших днів. Мені навіть казали, що мені дадуть якийсь орден, але він мені на*уй непотрібен. Навіщо мені цей орден? Що від цього війна закінчиться чи гроші мені насипляться?", - заявила Алхім у інтерв'ю Okay Eva.

Блогерка наголосила, що вона завжди допомагала та допомагає армії під час війни, тож нагороди їй не потрібні. Крім того, Алхім неоднозначно висловилася, що Україна - це "одна суцільна пільга", тому від ордену нічого в її житті не зміниться. 

Нагадаємо, що Анна Алхім потрапила у гучний скандал через сторіз про збір допомоги для військових у лікарнях у Дніпрі, після якої окупанти обстріляли медзаклади міста. У Мережі блогерку одразу звинуватили у корегуванні ворога та провокаціях. 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини