MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 26 червня 2023

105 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 26 червня.

Наслідки звільнення Рівнополя: експерт пояснив, які можливості відкриваються перед воїнами 

Звільнення Рівнополя Донецької області від російських окупантів відкриває можливості просуватися українським воїнам в бік Волновахи та Маріуполя.

Про це керівник Центру військово-правових досліджень, військовий експерт Олександр Мусієнко сказав в коментарі "24 каналу", інформує UAINFO.org.

За його словами, деокупація Рівнополя надзвичайно позитивна новина, і за цей населений пункт точилися бої ледь чи не з початку наступальних операцій Збройних сил України у червні.

Мусієнко нагадав, що взимку ворог намагався вклинюватися у нашу лінію оборони й розглядав плацдарм Рівнополя як можливість поновити наступальні дії на цьому напрямку. Експерт зазначив, що звільнення населеного пункту відкриває Силам оборони можливості просуватися далі. 

За його словами, ймовірно, наступною ціллю буде Старомлинівка, де ворог розмістив свої артилерійські позиції, а за цим селом відкриється оперативний простір, який дозволить просуватися в бік Волновахи та Маріуполя і притискати окупантів ближче до азовського узбережжя.

Сьогодні, 26 червня, заступник міністра оборони Ганна Маляр у своєму Telegram-каналі проінформувала, що Сили оборони повернули село Рівнопіль під контроль України. Населений пункт був захоплений російськими військами у березні 2022 року.

"Маю честь бути поруч із нашими героями": Зеленський відвідав ОСУ "Хортиця" і вручив бійцям нагороди. ВІДЕО 

Президент України Володимир Зеленський 26 червня відвідав бійців оперативно-стратегічного угруповання (ОСУ) військ "Хортиця" та вручив їм державні нагороди. Глава держави зазначив, що Україна пишається кожним із захисників.

"Сьогодні маю честь бути поруч із нашими героями – підрозділами Збройних сил України оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". Подякувати, нагородити й потиснути руку", – заявив він. Відео візиту було оприлюднено в Telegram-каналі Зеленського, інформує UAINFO.org.

Зеленський також повідомив, що поспілкувався з командувачем "Хортиці" Олександром Сирським, а також подякував військовим підрозділу "за захист нашої держави, суверенітету, сімей, дітей, нашої рідної України".

"Бажаю здоров’я та тільки перемоги. Україна пишається кожним із вас. Ви круті, міцні, наші справжні українці. Усі розуміють, що ви робите найскладнішу роботу сьогоді, східний напрямок дуже складний. Тому я впевнений, що великий вклад у майбутню перемогу зробите саме ви. Слава Україні", – сказав президент.

Данія почала навчання українських пілотів на F-16 

Данія розпочала навчання українських пілотів на винищувачах F-16. До того ж, країна планує замінити свої літаки F-16 на F-35 раніше, ніж очікувалося.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AP, інформує UAINFO.org .

Виконуючий обов'язки міністра оборони Троелс Лунд Поульсен зазначив, що Данія, яка є членом НАТО, "зробила крок щодо початку навчання та підвищення кваліфікації українських пілотів".

"Ми також розглянемо, чи варто робити конкретну пожертву Україні датських винищувачів F-16 і скільки їх має бути", - сказав він. 

За його словами, українські пілоти повинні пройти від шести до восьми місяців навчання, перш ніж можлива передача датських літаків F-16 стане реальністю.

Загальна мобілізація: кого зараз призивають примусово та чи будуть служити не готові чоловіки без досвіду 

В Україні воєнний стан та загальна мобілізація триває з 24 лютого 2022 року. Першими мобілізувалися люди з військовим досвідом. Проте зараз Україну захищають чоловіки й жінки, які можуть не мати попереднього військового досвіду. 

Загальна мобілізація та воєнний стан продовжені в Україні до 18 серпня 2023 року. Під час воєнного стану військовозобов'язаними вважаються чоловіки від 18 до 60 років, проте жінки можуть піти служити добровільно, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Повістки в Україні роздають в усіх публічних місцях, після їх отримання необхідно з’явитися у вказаний час та місце. Ухилення від мобілізації може загрожувати покаранням від штрафу до ув’язнення згідно законам.

З початку вторгнення Росії в Україну територіальні центри комплектування проводять примусову мобілізацію серед усіх чоловіків.

Мобілізація ― кого призивають в Україні з 1 липня

Начальник Харківського обласного ТЦК Володимир Арап на початку червня повідомляв, що першочергово призиваються чоловіки, які володіють іноземними мовами для навчання на роботі з технікою країн НАТО. 

Проте, він повідомив ArmyInform, що обов’язок захищати Україну передбачений Конституцією й працівники ТЦК примусово мобілізують усіх чоловіків, незалежно від їх бажання. Звертають увагу на дефіцитні спеціальності ― танкісти, артилеристи, а також на хоча б наявність строкової служби. За його словами, зараз змінився принцип розподілу щойно мобілізованих за частинами і визначення спеціальності ― тепер це роблять вже після відправки у навчальних центрах.

«У рамках загальної мобілізації ми зобов’язані здійснювати заходи з призову громадян України, за виключенням окремих випадків, незалежно від їхнього бажання. Ти громадянин України і мусиш зробити все, що залежить від тебе задля захисту її незалежності та суверенітету! На сьогодні всі військовозобов'язані призиваються лише через навчальні центри, де вони проходять підготовку. Розподіл по підрозділах здійснюється безпосередньо там. До речі, нині це стосується і бригад ТрО. В них вже створені свої навчальні центри, і спочатку мобілізованих ми відправляємо туди», ― підкреслив військовий.

"Залишились непокараними велика кількість людей", – батько Катерини Гандзюк прокоментував вирок вбивцям його доньки 

Батько загиблої херсонської активістки Катерини Гандзюк Віктор Гандзюк прокоментував вирок суду у справі про вбивство його доньки. Він вважає, що не всі причетні були покарані.

Він надав свій коментар в ефірі Єдиного телемарафону новин у понеділок, 26 червня, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua   

За його словами, він має неоднозначні почуття, оскільки ще не всі винні у смерті доньки отримали вирок.

"З іншого боку, подвійні почуття, бо залишилася непокараною велика кількість людей, якщо можна вважати їх людьми, які брали участь у процесі. Це і перевертні в погонах, холуї, які допомагали цим людям, співробітники поліції, які приховували факти, низка людей, про яких ми говорили неодноразово, що вони певною мірою причетні до цього злочину", — наголосив батько вбитої активістки. 

Водночас він зауважив, що радіє закінченню судового процесу і вважає рішення суду справедливим.

"Я задоволений вироком. Нарешті закінчився судовий процес. Завдяки кропіткій роботі прокуратури, завдяки роботі суду, який дуже справедливо, на мій погляд, поставився до всіх фактів, завдяки великій кількості небайдужих людей в Україні та світі, очевидно, вперше в історії України замовники та організатори замовного вбивства отримали свої терміни", — підкреслив Віктор Гандзюк.

26 червня Дніпровський районний суд Києва оголосив вирок у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк Владиславу Мангеру та Олексію Левіну. Їх засудили до 10 років позбавлення волі. Колишнього голову Херсонської обласної ради Мангера визнали винним у замовленні нападу, а помічника депутата облради Левіна — в його організації.

Вимагання коштів у бізнесмена-волонтера: голову Тернопільської облради та двох заступників голови ВЦА викрили "на гарячому". ФОТО 

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали голову Тернопільської облради Михайла Головка та двох заступників глави Тернопільської військово-цивільної адміністрації у понеділок, 26 червня. Вони отримували хабар на майже 1,8 мільйона гривень.

Про це повідомила пресслужба НАБУ, інформує UAINFO.org.

За даними слідства, затримані вимагали майже 1,8 млн грн у власника підприємства за підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів комунальним підприємством Тернопільської обласної ради. Також за ці кошти вони обіцяли погасити борг Тернопільської ОВА перед цим ТОВ, за роботи, які вже виконані та прийняті в 2022 році. Сума неправомірної вигоди становила 5-10% «відкату» за повернення заборгованості за виконані роботи. Не дивлячись на те, що підприємець займався волонтерською діяльністю та допомагав армії, можновладці все одно вимагали виплатити хабар.

Після передачі третього траншу у розмірі понад 600 тис. грн голову Тернопільської обласної ради та двох заступників голови Тернопільської військово-цивільної адміністрації затримали «на гарячому». Вирішується питання про повідомлення про підозру. Попередня кваліфікація – ч.4 ст.368 КК України.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП розпочали за заявою громадянина, у якого затримані вимагали кошти.

Детективи і прокурори тримають у фокусі і здійснюють контроль за коштами, виділеними на відновлення.

Квартира за 12 мільонів та гроші в РФ: працівниця податкової підставила власну матір. ВІДЕО

У  керівниці одного із сусідніх з Києвом регіональних управлінь Державної податкової служби пройшли обшуки за фактом придбання елітної нерухомості у столиці, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Як повідомляє Офіс генпрокурора, за даними слідства, у 2023 році матір податківиці набула право власності на квартиру та два паркомісця в одному із елітних житлових комплексів міста Києва. За попередньою оцінкою, ринкова вартість майна суттєво перевищує офіційні доходи як самої податківиці, так і її матері. 

Як зазначає ДБР,  посадовиця через знайому продала свою квартиру та дві земельних ділянки в АР Крим, але ці гроші також не могли покрити покупку елітної нерухомості в Києві.

Отримані від угоди мільйони рублів були перераховані на рахунок чоловіка фігурантки у російському банку, який перебуває під санкціями України та ЄС. Також податківиця сплатила податки до бюджету РФ за реалізацію цього майна.

Правоохоронцями проведено санкціоновані обшуки за місцем проживання і роботи чиновниці (ч. 1 ст. 368-5 КК України). Перевіряються факти можливого отримання доходу від продажу майна на тимчасово окупованій території України.

Путініст Йосип Пригожин перелякався за своє майбутнє через заколот тезки: я ніби опинився в фільмі жахів, було страшно за дітей 

Продюсер-путініст Йосип Пригожин заявив, що злякався через заколот в Росії, який влаштував його тезка, лідер ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Росіянин навіть готовий змінити прізвище, щоб уникнути порівнянь з главою "вагнерівців".

Добу, коли бійці Пригожина йшли до Москви, продюсер порівняв з фільмом жахів. Такий коментар він дав пропагандистам 

"Повірити в те, що відбувалося, було неможливо. Я ніби був у якомусь фільмі жахів. Було страшно за наше майбутнє, майбутнє наших дітей. Не лише за себе, а й за інші сім'ї. Це, звичайно, не найголовніше зараз, та й взагалі мені подобається моє прізвище, не хочеться з ним розлучатися. Але ж був такий Немирович-Данченко. Ось і мені можна стати, наприклад, Перфілов-Пригожин. Може, хоч це мені трохи допоможе", – висловився Йосип Пригожин.

Перфілова – дівоче прізвище його дружини-співачки Валерії, яка також підтримує Путіна. За словами продюсера, першою леді путіністка бути не хоче. Росіянин також побідкався, що його завалили мемами через заколот.

"У мене в записнику 9 тисяч номерів. Можете уявити, скільки мемів мені прийшло? Що тут можна сказати? Звичайно, поганий той солдат, який не мріє стати генералом. Але Валерія не планувала та не планує стати першою леді країни. За це я можу поручитися", – сказав Йосип Пригожин.

Нагадаємо, росіяни, які в обличчя не знають своїх "героїв", вирішили, що на Москву йшов продюсер на чолі "зеків". Згодом Пригожин вийшов на звʼязок і заявив, що хоче змінити прізвище.

"Міста більше не існує". Українські фотографи Ліберови показали, як зараз виглядає колись гарний і розвинений Бахмут. ВІДЕО

Українські фотографи Костянтин і Влада Ліберови показали, як виглядає Бахмут після майже півторарічного повномасштабного протистояння російським окупантам.

Відповідним відео вони поділилися на сторінці в Instagram, інформує UAINFO.org.

"Бахмута більше не існує. Те, що ви бачите – залишки колись справді гарного міста з досить розвиненою інфраструктурою та приємною архітектурою. Росія та Пригожин разом з вагнерами вирішили звільнити Бахмут. Звільнити від нормального цивілізованого щасливого життя", – написали фотографи.

Також Ліберови згадали про українців, які через російську агресію втратили все, що колись мали в Бахмуті та зазначили, що наразі населення міста можна оцінити в нуль осіб. 

"Люди, які жили в цих будівлях, нині зруйнованих вщент — втратили все. Їх рідне місто стерли з лиця землі. Немає нічого. Лишився лише руський мир. Такий як він є. Ще одне місто України, про яке можна написати: "населення 0 осіб", – зазначили Ліберови.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини