MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 23 серпня 2023

63 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 23 серпня.

Україна відзначає День Державного Прапора

У середу, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапора.

Як передає Укрінформ, свято встановлене «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» згідно з указом Президента від 23 серпня 2004 року, інформує UAINFO.org.

У 2009 році було внесено зміни до цього указу й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні. 

Синьо-жовті кольори на прапорі мають щонайменше тисячолітню історію і сягають часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Під час хвилі європейських революцій 1848 року, названої «Весна народів», синьо-жовтий стяг утвердився вже як прапор українського народу. Тоді, у червні 1848-го, таке знамено вперше підняли над ратушею у Львові. Утвердження ж синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). Потім в історії України був період червоного «серпасто-молоткастого», а за синьо-жовтий саджали до в’язниць.

У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року.

Джерело волі та сили. Зеленський привітав українців із Днем прапора: у Києві підняли особливий стяг. ФОТО, ВІДЕО 

На День державного прапора у Києві підняли особливий стяг, що побував на позиціях військових по всій лінії фронту. На ньому містяться підписи наших захисників, які б'ються за незалежність України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звернення президента України Володимира Зеленського, інформує UAINFO.org.

"Наш прапор - це наша впевненість. Впевненість у тому, що він обов'язково майорітиме усюди, де має бути по праву. На всій нашій суверенній території. Непохитна віра у це всередині кожного і кожної з нас. Наш прапор - це наша сила. Джерело волі, незламності духу для всіх. Для всіх воїнів, які з цим прапором на броні та під серцем ідуть у бій. Борються за кожен метр нашої землі. Ідуть вперед і дійдуть до нашої перемоги", - сказав президент.

Зеленський додав, що наш прапор - це наша пам'ять, а також шана до усіх наших героїв різних часів, які захищали нашу землю та віддали своє життя за Україну та всіх українців. Він зазначив, що ми завжди будемо пам'ятати наших героїв.

Президент зазначив, що сьогодні у Києві підіймають особливий прапор. На ньому особливі слова і підписи, залишені нашими воїнами - захисниками, які б'ються за свободу для українців та незалежність.

Президент розповів, що цей прапор був на позиціях військових від Чернігова до Одеси, по всій лінії захисту України. В різних бойових бригадах та підрозділах, а також у шпиталях, де лікують поранених, та в руках волонтерів.

ISW: війська РФ дедалі більше стурбовані українським просуванням на півдні

Російські сили стурбовані нещодавнім українським просуванням на межі Донецької і Запорізької областей і на заході Запорізької області, заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org з посиланням на Радіо Свобода.

«Супутникові знімки за листопад 2022, грудень 2022 і серпень 2023 показують, що російські війська за останній місяць помітно прискорили розширення оборонних укріплень поблизу Червоноселівки (38 км на південний захід від Великої Новосілки і 27 км від нинішньої лінії фронту) в Запорізькій області», – йдеться в повідомленні.

Аналітики також цитують українського полковника Петра Черника, який заявив, що створені всі умови для того, щоб українські війська зайшли в Північне Приазов’я і «знесли» російські позиції на півдні України і в окупованому Криму, і що російські війська зміцнюють свої позиції на Перекопському перешийку (приблизно 160 км на північ від Севастополя) та будують три лінії оборони в цьому районі. 

«Черник припустив, що російські війська не будували б додаткової оборони, якби були впевнені, що зможуть утримати свої позиції на Перекопському перешийку. Начальник Головного управління військової розвідки (ГУР) України генерал-майор Кирило Буданов заявив, що російські війська створили в Криму чотири невизначені «угруповання» в рамках підготовки до українського контрнаступу і зазначив, що такого раніше не було», – йдеться у звіті.

Будівництво додаткових оборонних укріплень у Запорізькій області та на Перекопському перешийку і створення чотирьох невизначених «угруповань» у Криму може свідчити про те, що російські війська «дедалі більше стурбовані останнім українським просуванням на південному фронті», наголосили в ISW.

Розвідка виманила в Україну російський вертоліт Мі-8 із пілотом 

Нещодавно гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії опинився в Україні внаслідок тривалої спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України.  

Про це повідомили високопоставлені джерела "Української правди" в спецслужбах, інформує UAINFO.org.

Це була спецоперація ГУР, яка тривала більше 6 місяців. 

Українська розвідка виманила пілота Мі-8 АМТШ в Україну. Борт здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ. 

Разом із пілотом на борту були двоє членів екіпажу, які не знали, куди насправді летить гелікоптер. 

Мі-8 приземлився у Харківській області.  

У результаті спецоперації двоє членів екіпажу були ліквідовані.

Пілот і його сімʼя перебувають в Україні, родину завчасно вивезли з РФ.

Мі-8 залишився в Україні разом із деталями до літаків-винищувачів, які він мав доставити росіянам. 

Рада впорядкувала адміністративно-територіальний устрій Криму: що це означає

Верховна рада України сьогодні, 23 серпня, ухвалила законопроект про зміну адміністративно-територіального устрою Криму.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram народного депутата Ярослава Железняка, інформує UAINFO.org 

За його словами, законопроект має на меті створення сучасної системи адміністративно територіального устрою Автономної Республіки Крим.

"ЗА в цілому - 309", - йдеться у повідомленні.

Що це означає

Тепер в дію будуть введені рішення, які Верховна рада ухвалила у 2016-2020 роках щодо декомунізації назв населених пунктів та запровадження нового районного поділу Криму. Раніше планувалось, що такі рішення реалізують після деокупації Криму.

Також уряду буде дозволено визначити території та адміністративні центри територіальних громад у Криму без розробки перспективних планів.

Кабінет міністрів України має протягом одного місяця визначити території та адміністративні центри територіальних громад в Криму, а протягом трьох місяців - створити районні державні адміністрації нових районів та внести на розгляд парламенту законопроект про особливості поновлення публічної влади у Криму після його деокупації.

Росія вночі знищила 13 тисяч тонн зерна, яке призначалось Єгипту та Румунії 

Під час нічної атаки на порт Ізмаїл Російська Федерація знищила 13 тисяч тонн зерна, яке призначалось Єгипту та Румунії.

Про це розповів голова Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков,інформує UAINFO.org.

За словами Кубракова, пошкоджень зазнали:

• кілька приватних зернових терміналів;

• кілька складів;

• вантажна інфраструктура;

• агропродукція, яка призначалася для Єгипту та Румунії.

Лише за цю ніч, як відзначає міністр, експортна потужність порту Ізмаїл була знижена на 15%. До цього Росія атакувала порт Рені, знищивши 35 тисяч тонн.

У Чехії чоловік жорстоко побив двох українок, дізнавшись про їхню національність

У Чехії стався напад на двох українок – чоловік накинувся на жінок з кулаками, коли дізнався, що вони з України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Novinky, інформує UAINFO.org 

Поліція розслідує інцидент, що стався в неділю, 13 серпня, у місті Пласи на півночі Пльзенського краю.

"Ми пішли з дітьми на карусель. Потім ми з Лілією сиділи на бордюрі і розмовляли. До нас під'їхала Škoda Octavia з причепом, і чоловік за кермом запитав, чи ми з України. Потім він від'їхав на кілька метрів, залишив машину заведеною і повернувся до нас", – описала ситуацію, що передувала самому нападу, літня українка. За її словами, чоловік спочатку почав лаятися, а потім напав на них.

"Спочатку я отримала три удари кулаком в обличчя. Потім він почав тягнути мене за волосся, щоб я встала. Одразу ж накинувся на Лілію", – описала подальший розвиток подій постраждала Тетяна.

Вона скористалася моментом, коли нападник переключив свою увагу на її подругу. Вона швидко підбігла до його машини і витягла ключ із замка запалювання, щоб він не зміг поїхати.

"Знайди мене, якщо зможеш": Путін загубив годинник на руках і не зміг дізнатися час. ВІДЕО 

Кожен вихід російського диктатора на публіку чітко доводить, що в нього серйозні проблеми зі здоров'ям.

Так, під час чергового засідання Путін не зміг знайти годинник на руках. Він так і не дізнався, котра година.

Відео швидко розповсюдилося мережею, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Спершу російський лідер переодягнув годинник з лівої руки на праву. Робив він це доволі нервово. Коли Путіну знадобилося дізнатися, котра година, він вирішив шукати відповідь на на лівій руці. Годинника він там не знайшов і, слід зауважити, щиро цьому здивувався. Втім, спробувати знайти бажане на правій руці диктатор так і не наважився.

Зустрічі за попереднім записом: випливли нові подробиці дивного шлюбу князя Альбера II та княгині Шарлін

Пара живе в офіційному шлюбі вже понад 12 років, але, схоже, це зовсім не союз, збудований на щасті та коханні. У ЗМІ давно пишуть про те, що шлюб Шарлін та Альбера на межі краху, але не розлучаються вони заради дітей.

Шарлін та Альбер бачаться тільки за попереднім записом. Ймовірно, їхніми щоденниками займаються прессекретарі, які і вписують ці зустрічі у розклад, про це пише французьке видання voici.fr, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

І хоча князь неодноразово публічно заявляв, що все в їхній родині добре і розлучатися вони не збираються, життя пари сильно змінилося від того часу, як Шарлін повернулася з клініки у Швейцарії, де проходила лікування. Кажуть, саме після повернення Шарлін і поставила чоловікові умову, і він готовий її виконувати. І сьогодні пара домовляється про зустрічі.

Вони ніби разом, але більше не є класичною парою, проте не хочуть розлучатися заради добробуту своїх двох дітей, близнюків Жака та Габріелли. Літню відпустку, за даними видання, сім'я також проведе вчотирьох останніми тижнями серпня. Вони вирушать до райських пейзажів архіпелагу Сангінайрес, біля входу до затоки Аяччо.

Українцям підсовують фальшиві гривні: 3 способи розпізнати підробки

Фальшивомонетники стали набагато менше підробляти гривні. Так, за підсумками 2022 року на 1 млн справжніх купюр припадало близько 2,2 підроблених, тоді як у 2021-му було 7,1 фальшивих банкнот на 1 млн справжніх. Проте отримати фальшиві гроші українці все одно можуть. Втім, є 3 способи, які допоможуть розпізнати підробку.

Як розповіли в НБУ, у 2022 році найчастіше підробляли купюри старого зразка (випущені до 2015 року), інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZREVATEL. Зокрема:

  • 500 грн – 39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їх загальної суми;
  • 200 грн – 45% та 26%;
  • 100 грн – 8 та 2%.

Розпізнати ж фальшивки можна кількома способами. Зокрема, на дотик. У Нацбанку пояснили, що так перевіряються:

  • банкнотний папір;
  • рельєфність окремих зображень з лицьового боку банкноти, що забезпечується спеціальним видом друку.

Також можна провести перевірку, розмістивши купюру проти світла. Так перевіряються:

  • Наявність водяних знаків.
  • Зокрема, йдеться про зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовій стороні банкноти. А також зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака гривні.

  • Наявність наскрізного елемента.
  • Йдеться про зображення цифрового позначення номіналу, виконаного з лицьової та оборотної сторін. Воно набуває цілісного вигляду без розривів і зсувів під час розгляду банкноти проти світла.

  • Наявність повністю зануреної в товщу паперу захисної стрічки, на якій за допомогою збільшувального скла при розгляді банкноти проти світла можна побачити у прямому та перевернутому вигляді зображення  номіналу, напису ГРН та зображення тризубу.

Можна також перевірити справжність купюри, змінюючи кут нахилу. Звертати увагу потрібно на:

  • Зображення.

У справжніх купюр вони змінюють колір під час розгляду під різними кутами зору. А також при зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки (кінетичний ефект).

Дно колишнього Каховського водосховища засіяли рослинами. ФОТО

Дно Каховського водосховища, яке обміліло після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, вкрилося конюшиною, люцерною та іншими рослинами.

Про це у вівторок, 22 серпня, повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України у Facebook, інформує UAINFO.org.

За інформацією міністерства, засіяли водосховище рослинами природоохоронці з парку Кам’янська Січ для того, щоб запобігти пиловим бурям і розповсюдженню чужорідних видів.

У ніч на 6 червня війська РФ підірвали Каховську ГЕС, яку контролювали понад рік. Внаслідок теракту міста і села нижче по Дніпру затопило повністю або частково.

Президент України Володимир Зеленський назвав російський теракт на Каховській ГЕС найбільшою рукотворною екологічною катастрофою в Європі за десятки років.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини