MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 20 листопада 2023

76 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 20 листопада.

ЗСУ контратакували біля залізниці в районі Авдіївки, є просування, – ISW

Українські війська контратакували в районі Авдіївки у Донецькій області та просунулися поряд з залізницею на південний схід від Степового, що підтверджують геолокаційні кадри від 19 листопада.

Як повідомляють аналітики у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW) з посиланням на російські джерела, ЗСУ не тільки відбили позиції поблизу Степового, а й контратакували в районі Авдіївського коксохімічного заводу, інформує  UAINFO.org з посиланням на УНІАН.   

Ворог також намагався наступати поблизу Авдіївки, але підтверджених успіхів не досяг. За словами російських мілблогерів, росіянам нібито вдалося просунути поблизу промислової зони, Авдіївського коксохімічного заводу та залізниці.

Також окупанти заявляли, що їхні підрозділи наступали в районі ресторану "Царська охота", але пізніше самі ж це спростували. У Генштабі ЗСУ підтверджували, що ворожі війська марно атакували в районі Новокалинового, Новобахмутівки та Сєверного. При цьому противник стверджував, що атаки були поблизу Первомайського, Красногорівки та Новокалинового.

Наразі бої тривають в районі промзони, коксохімічного заводу й Степового. У ЗСУ помітили, що кількість дезертирів у російській армії росте і змушує командування застосовувати фізичну силу.

"Українські військові очікують, що Росія почне третю хвилю штурму Авдіївки. Морозні погодні умови взимку, швидше за все, сприятимуть поновленню більш активних бойових дій, а дощова погода навряд чи зупинить українські або російські атаки", — додали в ISW.

Рада готує великі зміни щодо мобілізації в Україні: що в планах і чи залишать відстрочку

У Верховній раді працюють над новим законопроектом щодо мобілізації в Україні. Зокрема, може йтися про вимоги для відстрочки та правила для студентів, але фінального тексту ще немає.

Всі подробиці про можливі зміни щодо мобілізації - в матеріалі РБК-Україна, інформує  UAINFO.org.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: ексклюзивні коментарі нардепів, зокрема голови комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони Олександра Завітневича, Facebook нардепа Мар'яни Безуглої.

Про підготовку законопроекту сьогодні повідомила заступник голови комітету парламенту з питань національної безпеки Мар'яна Безугла.

Факт підготовки нового документа в коментарі РБК-Україна підтвердив і голова комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони Олександр Завітневич. При цьому нардеп уточнив, що текст законопроекту готує робоча група, але фінальних пропозицій наразі немає.

"Такий законопроект опрацьовується зараз в рамках робочої групи комітету. Ця робоча група є міжфракційною. Комітет ще на засіданні нічого не розглядав. Окрім того, сам текст законопроекту ще не зареєстровано, тому поки що не можемо коментувати якісь ті чи інші положення. Все на стадії обговорення", - зазначив він.

ЗСУ ведуть штурми південніше Бахмута, відбито атаки ворога біля Кліщіївки та Андріївки, – Сирський 

Сили оборони продовжують стримувати російських окупантів на багатьох напрямках передової. Паралельно захисники теж ведуть штурми, зокрема на Бахмутщині.

Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський. Він коротко прокоментував події на двох гарячих ділянках східного фронту, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA.

За його словами, на Куп’янському напрямку війська РФ протягом минулої доби вели штурмові дії біля Синьківки, східніше Петропавлівки та Іванівки (Харківська область). Всі ворожі атаки в цих районах було відбито.

На Бахмутському напрямку загарбники йшли в атаки біля Кліщіївки та Андріївки в Донецькій області – без успіху завдяки нашим захисникам.

"Наша армія продовжує штурмові дії південніше Бахмута. Сили оборони завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах. Переможемо", – зазначив Сирський.

"Принаймні років на 10". Всіх, хто балотувався на виборах від проросійських партій з 2014, треба викинути з політичного життя – політолог

Політолог Олексій Кошель в інтерв'ю Radio NV заявив про необхідність нової люстрації, яка б усунула з політичного життя всіх, хто балотувався від проросійських партій з 2014 року.

"Як на мене, Юрій Бойко взагалі не мав би вести жодної кампанії і навіть мріяти про президентські вибори. Парламент має провести люстрацію тих осіб, які були лідерами проросійських партій, активістами проросійських партій. Я переконаний, що треба взяти всіх, хто балотувався на будь-яких виборах, починаючи з 2014 року від проросійських партій, провести люстрацію і, принаймні років на 10, викинути їх із політичного життя, аби вони не мали права балотуватися", – заявив Кошель в ефірі Radio NV

За словами політолога, це необхідно зробити, тому що це питання інформаційної і загалом державної безпеки, "бо цих людей не можна допускати до процесів управління державою".

"Ця робота зараз не зроблена і, на жаль, це питання на сьогодні навіть не піднімається у стінах парламенту", — констатував він.

28 березня 2022 року партія ОПЗЖ заявила про призупинення своєї діяльності. 14 квітня на засіданні Верховної Ради оголосили рішення РНБО про зупинення діяльності фракції ОПЗЖ у парламенті. 21 квітня в Раді заявили про створення депутатської групи Платформа за життя і мир, до якої увійшли представники забороненої ОПЗЖ. Очолив групу Юрій Бойко. Частина колишніх "опзжшників" створила депутатську групу "Відновлення України".

Арестович робить сольний президентський проєкт, але немає сенсу обговорювати – віцеспікер Ради

Віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко вважає, що ексрадник глави Офісу президента Олексій Арестович робить сольний президентський проєкт.

Про це він повідомив в інтерв'ю LIGA.net, інформує UAINFO.org.    

За його словами, він не хоче обговорювати Арестовича, оскільки останній є політичним гравцем, який навіть не перебуває в Україні.

"З'ясуймо, куди всі ці сигнали спрямовані Олексієм. Він не в Україні, але звертається до українців, хто в нього підписники взагалі. Багато питань. Я не знаю, де він, але всі пишуть, що за кордоном. Що таке партія Арестовича умовна, я не розумію. Якщо спиратися на його пости у соцмережах, то можна уявити, що з цього може вийти партія", – сказав Корнієнко.

Він зазначив, що йому здається, що Арестович робить сольний президентський проєкт.

"Напевно, є аудиторія, яка хоче і таких дискусій, про "мовний талібан". Під час війни проти такого сильного ворога є дуже тонка грань у питанні демократії. За формою він має право говорити все, що хоче, питання в тому, куди дме вітер. Просто все починається з Цоя, якого я сам люблю, але до публічних виконань є питання. Але потім можна дійти до Шуфутинського, а далі запропонують не перекладати Пушкіна українською мовою. Це вікно потрібно вчасно зупинити", — заявив віцеспікер.

Політик наголосив, що українська культура боролася за своє місце понад 30 років і лише після початку великої війни зайняла домінуючі позиції.

"У нас з'явилося багато української музики та інших продуктів. Питання у тому, де закінчується демократія та починається шкода державі під час війни", – резюмував парламентар.

Знову "десятидоларові…". У РФ почали знімати фейки для дискредитації дружин мобілізованих росіян. ВІДЕО 

На тлі катастрофічних втрат окупантів, які намагаються штурмувати Авдіївку, у РФ наростає невдоволення родичів мобілізованих росіян відсутністю ротації. 

Своєю чергою кремлівська пропаганда у зв’язку з цим почала кампанію з їхньої дискредитації, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Про це, зокрема, розповіли у Telegram-каналі Політичний цирк, опублікувавши відповідне відео.

Раніше дружини "гарматного м’яса", яке воює проти України, навіть влаштували несанкціонований мітинг, під час якого вимагали повернути їхніх чоловіків додому і відправити замість них на війну когось іншого.

У РФ не побачили екстремізм у закликах Симоньян влаштувати ядерний вибух над Сибіром

Правоохоронні органи Росії не виявили порушень законодавства РФ у заяві пропагандистки Маргарити Симоньян, яка пропонувала влаштувати ядерний вибух над Сибіром.

Про це йдеться у відповіді МВС на запит депутата Мосміськдуми Євгена Ступіна, інформує  UAINFO.org з посиланням на УНІАН.   

"В ході проведеної перевірки підстав для реагування відповідно до Федерального закону "Про протидію екстремістській діяльності" не виявлено", - сказано в документі, копію якого Ступін опублікував у своєму телеграм-каналі.

"Звичайно, це ж не антивоєнні цінники в магазині клеїти", - прокоментував депутат, маючи на увазі антивоєнну акцію художниці Саші Скочиленко, за яку її засудили до семи років колонії.

Пропозиція Симоньян про вибух бомби над Сибіром

Маргарита Симоньян закликала здійснити термоядерний вибух над Сибіром, щоб вивести з ладу супутники і залишити Світ без засобів зв'язку. Жителі Сибіру сприйняли пропозицію пропагандистки "як глибоку образу" і зажадали вибачень. У Кремлі "відхрестилися" від Симоньян, заявивши, що її заяви не відображають офіційну позицію влади. 

"Не будемо танцювати під їхню дудку". Партія Орбана встановила в Угорщині білборди, що ображають Урсулу фон дер Ляєн і сина Сороса. ФОТО

В Угорщині у понеділок. 20 листопада, з’явилися білборди, які "принижують" президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн. Їх розмістила керівна партія Фідес.

Про це повідомляє Reuters, інформує  UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Білборди встановили за ніч у межах кампанії перед виборами до Європейського парламенту у червні 2024 року. На них зображені фон дер Ляєн та Алекс Сорос — син мільярдера та філантропа Джорджа Сороса.

"Не будемо танцювати під їхню дудку", — ідеться в написі.

Сорос не вперше потрапляє під нападки з боку Фідес. Він єврей, і деякі критики вважають його центральну роль у пропаганді угорської партії свідченням антисемітизму партії.

Водночас фон дер Ляєн стала такою «мішенню» уперше, пише Reuters. Схожі білборди розвішували й зі зображенням її попередника на посаді Жан-Клода Юнкера разом зі Соросом-старшим. У 2019 році таки вчинок розкритикував Брюссель.

Прем'єр-міністр Угорщини та лідер Фідес Віктор Орбан неодноразово відзначався антиєвропейськими та антиукраїнськими заявами. Він порівнював членство в ЄС з радянською окупацією й закликав Євросоюз змінити стратегію щодо України, фактично відмовившись допомагати їй у війні.

Як замінити українською слова-паразити "типа", "блин", "чуть-чуть" і "капец": всі варіанти 

Слова-паразити – це лексичне сміття, якого треба позбуватись у своєму мовленні. Але виходить це не завжди легко і швидко. Що ж, почати свій шлях до очищення мовлення можна хоча би з того, що перейти з російських слів на українські.

До речі, психологи стверджують, що такий прийом з переходом на іншу мову може допомогти повністю відмовитись від вживання слів-паразитів. Вони перейдуть із розряду автоматичних у більш осмислену сферу мовлення і їх буде простіше контролювати. Якщо хочете спробувати цей підхід, OBOZ.UA зібрав невеличкий словничок, інформує  UAINFO.org/

Блин

Слово-вигук, яким підкріплюють сильні емоції, напряму не перекладеш. Бо його український еквівалент "млинець" занадто довгий для цього. А вигук має бути коротким, як вистріл. Але можна скористатись словами "трясця" або "дідько". Або позичити у галичан колоритне "йой".

Типа

Це один найстрашніших паразитів, який може засмічувати мовлення у форматі "через два слова на третє". Слухати людину, яка так розмовляє, дуже важко. Тому це сміття потрібно викорчовувати зі свого словника з м’ясом. І використовувати лише там, де це доречно, такі варіанти: "типу", "ніби", "буцім", "мовляв", "на кшталт", "буцімто", "навзір", "наче", "подібно". Вибір, як бачимо, чималий – під будь-яку ситуацію.

Капец

Цей паразит можна, так би мовити, українізувати і вимовляти отак – "капець". А можна часом заміняти на варіанти "лишенько" або "жах". І тим самим знизити частоту вживання лексеми, а значить і рівень її паразитичності.

Короче

Люди, які вживають це слово-паразит, наче і постулюють своє прагнення зробити висловлювання лаконічнішим, але насправді самим фактом його вживання лише подовжують свої фрази. Там, де воно справді доречне, а не вставляється безцільно, замініть його на "словом" або "одним словом".

Кстати

"Сміттєвий" потенціал цього слова дещо нижчий, ніж у решти, але і його краще замінити, бо це русизм. Українською замість нього правильно казати "до речі".

Чуть-чуть

Це приклад так званої лексичної редуплікації, коли слово заради певного ефекту повторюється повністю чи частково. Такі слова можуть добряче в’їдатись у мовлення, а позбутись від них буває не так просто. Тому поспішне "чучуть" (а саме так ми його вимовляємо), замініть над "ледь", або, якщо все ж хочете редуплікації "ледь-ледь", "ледве", "трошки/трішки", "за малим", "крапельку", "крихточку".

Как бы

Деякі люди настільки зловживають цією конструкцією, що вислухати і зрозуміти їх стає майже нереальним. Використовувати це словосполучення потрібно до місця і в українському варіанті: "як би""наче", "неначе", "мов".

Вау

Несподівано до списку вривається англіцизм. Так, зараз наше мовлення сповнене запозичень з англійської мови. З одного боку це добре – цією мовою говорять у всьому світі і, чим глибше ми її знаємо, тим ліпше для нас же. Але конкретно цей вигук непогано буде замінити на вельми подібне українське "овва" або "отакої".

Як ще боротись зі словами-паразитами

Оскільки ці слова ми вимовляємо несвідомо і навіть їх не помічаємо, для початку потрібно провести свого роду діагностику "запаразитованості" свого мовлення. Запишіть, як ви розмовляєте, на диктофон або камеру. Наприклад, під час телефонної розмови з другом. А потім вичленіть і порахуйте, скільки разів за бесіду ви вживали сміттєву лексику. Випишіть слова, які трапляються найчастіше, і постарайтесь звернути якнайбільше уваги на те, щоби тримати їх осторонь свого мовлення.

Ще один хороший спосіб продіагностувати себе, це звернутись до друга чи родича, не схильного засмічувати своє мовлення подібним чином. Попросіть його чи її чесно розказати про враження від ваших промов у колі близьких. Але майте на увазі, що ви можете почути дещо для себе неприємне – постарайтесь не ображатись, адже ви це робите для того, щоби вирости над собою.

Більше читайте якісних текстів – хорошої літератури, добре написаних статей, есеїв. Не стидайтесь якнайбільше читати вголос, декламуйте вірші, переказуйте зміст прочитаного у стислому вигляді . Це допоможе вам також навчитись добре формулювати думки.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини