MENU

Партии регионов нужна биомасса без высшего и среднего специального образования

1116 5



 

Нещодавно Кабінет Міністрів зареєстрував розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі законопроект про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робіт.


Фактичносуть даної ініціативи зводиться довідміни на законодавчому рівні гарантіїдержзамовлення на вищу освіту.


Так, у проектіпрописана нова схема формуваннядержавного замовлення на підготовкукадрів із вищою освітою. Згідно неїМіністерство економіки щорічнорозроблятиме спеціальний прогноз,керуючись пропозиціями від федераціїпрофспілок та роботодавців.


Після цьогодокумент затверджуватиме КабінетМіністрів, наступний крок - Мінекономікивноситиме відповідні пропозиції упроект Держбюджету. Все це декларуєтьсячинною владою, як спроба покращитиякість освіти та привести її у відповідністьіз дійсними потребами ринку праці.Проте, інакше як спробою перевести всіВИШі на платну форму навчання цейзаконопроект назвати не можна. Пояснючому.


Досі вчинному Законі «Про вищу освіту» бувчітко зафіксований відсоток студентів,навчання яких оплачується державнимкоштом. Зокрема, безкоштовну вищу освітумають право здобути на кожні 10 тисячнаселення не менше як 100 студентів увузах 1 і 2 рівнів акредитації та 180студентів у вузах 3 і 4 рівнів акредитації.Більше того, у діючому законі міститьсягарантія про мінімальний відсотокстудентів, прийнятих на перший курс забезоплатною формою навчання, якастановить 51%. Тепер же уряд плануєстворити додатковий ручний режимрегулювання кількості «бюджетників».Вже зараз можна спрогнозувати зі 100%достовірністю – за рік-два існуваннятакого механізму безкоштовна освіта,звісно, існуватиме, але можливістьбезоплатного навчання в українськихВНЗ стане рідкісною удачею, а більшачастина вищої освіти буде комерційною.


Яка вигодаіз цього регіоналам – у бюджетівивільняться значні суми коштів, якідосі витрачалися на безоплатне навчаннямолоді й які відтепер можна будеперенаправити на іншу, більш необхіднуна думку чинної влади, статтю витрат.Наприклад, на будівництво новоговертолітного майданчика для президента.


Але, яквиявилося, нинішня влада мислитьмасштабніше – якщо пригадати нещодавноприйнятий регіоналами закон «Прозайнятість населення», виходить чіткапоетапна схема фактично деградаціїукраїнців. Так, з прийняттям зазначеногозакону в дію вступила норма, яка визнаєнеобов’язковою оплату стажуваннястудентам ВНЗ і учням ПТУ протягомпівроку, перетворюючи її на своєрідне«відбування повинності» у роботодавця,а про досі існуючі гарантії у сприянніпрацевлаштуванню молоді, яка впершеприймається на роботу, тепер взагаліможна забути. Тобто загальна картивиглядає так: навчання у ВИШах – платне,тобто – для обраних, після отриманнядиплому – безкоштовне піврічне«стажування», а потім – початок трудовоїкар’єри у черзі до місцевого центрузайнятості.


ПР формуєякісно нову націю – неосвічених табезробітних.

Павло ПЕТРЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини