MENU

Русский язык и бесплатная гречка «топят» Партию регионов - мнение

1006 1

 


Соціологічна службаЦентру Разумкова та Соціологічна служба«Рейтинг» останнім часом зафіксувалидосить різке падіння популярності Партії Регіонів. І це на фоні початкутотальної роздачі передвиборчої гречки.Більше того: все це на фоні реалізаціїсоціальних ініціатив президента Януковича, котрі справді містять низкуістотних заходів щодо поліпшенняматеріальних статків для багатьохкатегорій населення країни. Врешті, якне парадоксально, але обвал популярностіприйшовся на час тріумфального прийняттяЗакону про функціонування мов, деросійська отримала нарешті можливістьостаточно витіснити з ужитку українську.


Технологи й ідеологипартії влади, котрі генерують курспрезидента та його політсили, схожепроводять чисто теоретичне дослідження:скільки можна дурниць наробити, щоб підчас виборів втрачену довіру всієї країникупити за гроші?


Висхідні позиціїексперименту вдалися: головні опозиціонерий конкуренти Лідера – в тюрмі, країнана межі міжнародної ізоляції, в неймовірнихборгах і в очікуванні неминучого падіннянаціональної валюти та дефолту. І длячистоти експерименту й повного букету– прийняття Закону про функціонуваннямов, яким Президент, як керівник владноївертикалі, відсік від себе і своєїполітсили Захід, Центр, Столицю і значнучастину Півночі країни, відмовившисьбути легітимним представником всьогонароду.


На а тепер треба думатиза скільки все це можна повернути?


Так, були сподівання,що Законом про мови можна буде черговийраз прикрити дірки в господарстві тапровали в економіці. Раніше це спрацьовувалобезвідмовно. Але цього разу, здається,все полетіло шкереберть. За данимиСоціологічної групи Рейтинг в останнімісяці відбувся переворот у суспільнійсвідомості щодо питання другої державноїмови: вперше різниця сягнула 10% на користьпротивників офіційної двомовності.


Якщо за даними опитуваннявід 1998 року понад 66% мешканців півднята 62% сходу виступали за офіційний(державний) статус російської мови тавідповідно понад 25% і 30% населення кожногоз цих регіонів – за її офіційний статусу місцевостях, де населення цього бажає,то нині число прихильників державногостатусу російської мови впало на півднідо 50,3%, на сході – до 44,5% при одночасномупадінні частки прихильників російськоїяк офіційної мови деяких регіонів – до20,9% на півдні та 34,6% на сході.


Найцікавіше тут, якпомітили вітчизняні аналітики, що припомаранчевій владі при всій її позірнійукраїнськості в населення країни нічогоне змінилося в ставленні до мови. Арегіоналам вдалося за неповних 2 рокивсе перевернути з голови на ноги.


Одним словом, регіонали,очевидно й самі того не бажаючи, суттєвосприяли ідентифікації українців. Булоб перебільшенням називати їх ворогамиукраїнства й ярими прихильникамирусского міра. Вони цього руського мірабільше бояться за щирих українців. Бов останніх уже практично нічого відняти,а в регіоналів дещо є у важких трудахнажите. Просто для них найголовніше –гроші, й вони все роблять, щоб зберегтий примножити власні статки. Врешті, ценормальний закон бізнесу. Але бізнесза своєю природою є соціальнобезвідповідальним. Заради власногопримноження він готовий на все. А тимбільше в молодого й голодного, яким єукраїнський бізнес, що нині сидить вВР, Кабміні, Адміністрації президента.Про національну відповідальністьвітчизняних ділових людей можна лишемріяти.


Але радуєте, що українці вже трохи притомилисявід відвертого й нахабного популізмусвоїх висуванців. І першими на своїйшкурі це відчули регіонали. Більш-меншзбалансовані програми Об`єднаноїопозиції та «Свободи» з поміркованимилозунгами принесли їм за останній чассуттєві дивіденди. «Батьківщина» додала5% і має нині 32% рейтингу на фоні 28% ПР. А «Свобода» прибавила 2,6% й має за данимиЦентру Разумкова 6,3%.


Цікаво, що щедрі обіцянкилідера УДАРу Віталія Кличка довестисередні пенсії українців до тисячідоларів, а зарплати до 5 тисяч, не викликалив населення ажіотажу. Гадаю, розгадкадуже проста: Віталій не розказав як вінцього досягне. Тому ніхто особливо неповірив. А дехто з вчорашніх прихильниківі образився за відвертий і нічим неприхований популізм всенародногоулюбленця. Саме тому за останні місяці УДАР втратив 1,5% прихильників (10,2%). Іцілком імовірно може повторити сумнийдосвід невиправданого авансу довіри Арсенія Яценюка напередодні президентськихвиборів. Розумний Арсеній висновкизробив. А у Віталія робота над помилкамище в далекому майбутньому. Найшвидшепісля політичного нокдауну.


А судячи як лідери ПР вперто не бажають працювати над цимипомилками, хоч були вже не лише в нокдауні,а й у нокауті, вони інтенсивно збираютьгроші, щоб за своїм звичним правиломкупити виборця оптом і в роздріб.Сподіваємося, що цього разу зробити цеїм буде значно складніше. Чи не так?




Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини