MENU

Договор о зоне свободной торговли с Россией и СНГ стал очередной формальностью - Данилишин

409 0

   

Введення Росієюутилізаційного збору з автомобілів, денемає ніяких преференцій для українськоїсторони показало, що Договір про ЗВТ зСНД, як і з Росією, є черговою формальністю.До речі, для країн-членів Митного Союзуутилізаційний збір не передбачений.Пролоббіювали свої комерційні інтереси- то труби, то патоку, то ще щось - замістьтого, щоб вести системну роботу зросійськми асоціаціями і виробниками.А стан справ в сфері міжнародної торгівлідійсно тривожний. Від’ємне сальдозовнішньої торгівлі товарами за 1півріччя 2012 року становило – 7.2 млрддолл США.


Для обєктивностітреба подивитися і на ситуацію з дещоіншої сторони. Має місце посиленнянегативної тенденції щодо нарощуваннячастки однієї країни-партнера в загальномуобсязі зовнішньої торгівлі України, щовпливає на падіння показниказовнішньоекономічної безпеки. НаРосійську Федерацією припадає майже32% загального обсягу зовнішньоторговельногообороту України (при пороговому значенніне вище 30%). 


Україна за 6 місяців2012 року має товарообіг з країнами СНД,який становить майже 40% (29,4 млрд. дол.США) від загального товарообігу України.А товарообіг України з країнами Митногосоюзу складає майже 95% (27,9 млрд. дол. США)від загального товарообігу України зкраїнами СНД за перше півріччя 2012 року. 


Високий ступіньвідкритості національної економіки(відношення зовнішньоторговельногообороту до ВВП - 113,2%), низькаконкурентоспроможність вітчизняноговиробництва, його висока енерго- таматеріалозатратність, низькийтехнологічний рівень експортноїпродукції – зазначені факторидовгострокового характеру продовжуютьрозбалансовувати зовнішньоекономічнудіяльність в умовах погіршення кон’юнктурина світових ринках. Рівень зовнішньоекономічноїбезпеки країни знижується .


Високою залишаєтьсяі частка сировинної та з низьким ступенемпереробки продукції у вітчизняномуекспорті. Вона все ще залишається суттєвовищою за порогове значення – 40%.


В умовах нестабільногорозвитку світових ринків та посиленніекспортної орієнтованості вітчизняноїекономіки, негативні тенденції узовнішньоекономічній безпеці Українибудуть посилюватимуться, що впливатимена здатність забезпечувати сталий а,головне, прогнозований (з точки зоруможливості запобігати новітнім ризикам)розвиток економіки у середньо- ідовгостроковій перспективі. Дляпокращення рівня зовнішньоекономічноїбезпеки країни необхідним є оптимізаціяструктури як експорту (шляхом збільшенняобсягів експорту продукції з високоючасткою валової доданої вартості), такі імпорту (шляхом диверсифікації каналівпостачання енергоносіїв, збільшенняімпорту технологій тощо), а такожотримання максимальних вигод від участіу вже існуючих міжнародних об’єднаннях(СОТ, СНД, ГУАМ тощо), вирішення питаньприєднання до нових економічних союзів,членство в яких дозволить значнопідвищити економічний потенціал країни,рівень конкурентоспроможності їїекономіки, а також рівень життя громадян


Рівень стану економічноїбезпеки в цілому та окремих складовихє незадовільним (знаходиться у зонінебезпечного стану - 55% від оптимальногозначення). Поряд з цим залишаютьсязначними і фактори, які загрожуютьподальшим погіршенням економічноїбезпеки: недостатня інвестиційнаактивність на фоні надвисокого зносуосновних фондів, висока матеріало- таенергозатратність виробництва та, якнасідок, – низька конкурентоспроможністьвітчизняних товарів та продуктивністьпраці; недостатня диверсифікованістьторгівлі як у географічному аспекті,так і з точки зору асортименту пропонованихтоварів та послуг обумовлюють значнузалежність країни від зовнішньополітичнихпитань; триваючий процес природногоскорочення населення.

 

Богдан ДАНИЛИШИН 



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини