MENU

Конгресвумен Марсі Каптур: "Україна дуже потребує гідних лідерів"

495 0

Марсі Каптур, член Палати представників від штату Огайо (від Демократичної партії), вперше була обрана до Конгресу США у 1983 році. З того часу вона не програла жодної виборчої кампанії, завдяки чому Каптур побила рекорд за кількістю виграних виборів серед решти жінок, які обиралися до Конгресу, перемігши у сімнадцяти перегонах. 

Сьогодні вона є, напевно, найвпливовішим лобістом у Конгресі з питань, пов'язаних з Україною. Багато в чому любов до цієї країни пов'язана з українським корінням політика. Бабуся Марсі Каптур родом із Хмельницької області, сім'ї довелося емігрувати до США ще за часів царської Росії. Здобувши вищу освіту в Університеті Мічиган та Массачусетському технологічному інституті, Марсі Каптур обіймала посаду старшого радника з питань внутрішньої політики США в адміністрації президента Джиммі Картера.

Протягом останніх трьох місяців Каптур особисто ініціювала два законопроекти, а також організувала слухання у Конгресі з метою надання допомоги для нового українського уряду та стабілізації ситуації у регіоні.

Крім того, конгресмен є співзасновником Українських зборів у Конгресі (Congressional Ukrainian Caucus). Ця організація також є надійним джерелом інформації щодо останніх подій в Україні для всіх зацікавлених осіб.  

Зважаючи на те, що Каптур ось уже понад двадцять років є активним членом пропрезидентської Демократичної партії та близька до Адміністрації Обами, її вплив на американо-українські відносини важко переоцінити. 

Міс Каптур, розкажіть про останні ініціативи в Конгресі щодо ситуації в Україні? 

Громадськість США уважно відстежує події, що відбуваються у вашій країні. Останнім часом мною було ініційовано два білля, які згодом стали законами та були підписані президентом Обамою. Обидва законопроекти стосуються підтримки нового уряду в Україні, стабілізації ситуації у східних регіонах країни, проведення чесних і прозорих виборів 25 травня.

У першому випадку йдеться про забезпечення процедури повернення незаконно привласненого майна серед оточення Януковича, включно з наданням консультацій від фахівців Департаменту Юстиції США. Крім того, організація кваліфікованої підтримки та тренінгів від американських юристів для української сторони з метою боротьби з корупцією. Також у Законі описується процедура застосування санкцій проти керівництва РФ у разі подальшої ескалації конфлікту в Україні. 

Другий Закон передбачає надання фінансової підтримки для України, зокрема, на організацію чесних та прозорих виборів 25 травня. Також у документі йдеться про вжиття необхідних заходів у зв'язку з випадками насильства, що почастішали, проти українських журналістів і громадських активістів. Ще ми ініціювали збільшення фінансової допомоги для міжнародних ЗМІ, які висвітлюють події довкола ситуації в Україні. Йдеться про видання «Голос Америки», а також «Радіо “Свобода”. 

Також Закон передбачає візову заборону на в'їзд особам серед керівництва РФ, які причетні до ескалації конфлікту в Україні, фігурують у корупційних схемах та інше. 

У тексті Закону також заклик до наших міжнародних партнерів із Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) збільшити інвестиції в Україні.

 Які найближчі ініціативи намічаються у Конгресі щодо ситуації в Україні? 

США готові працювати з нашими партнерами із ЄС з метою забезпечення цілісності та незалежності України. Сьогодні Білий Дім проводить активні переговори із Міжнародним валютним фондом (МВФ) для надання фінансової допомоги Україні.

Ми сподіваємось на проведення чесних та прозорих виборів Президента 25 травня. Для цього ми готуємо тисячі міжнародних спостерігачів, завданням яких буде попередження фальсифікацій та можливих порушень під час голосування та підрахунку результатів. 

Крім того, уряд США надає регулярну підтримку у вигляді сухих пайків, медичного забезпечення та інших предметів першої потреби української армії. Але в цьому випадку українська сторона також має наполягати на наданні необхідної підтримки. При цьому безпосередньо контактувати з представниками Конгресу, ООН, державами-членами ЄС. Зараз міжнародне співтовариство має безліч можливостей та інструментів для підтримки України. ество возможностей и инструментов для поддержки Украины.

Які ваші прогнози щодо  результатів виборів 25 травня? 

Тут все залежить від рішення мільйонів українських громадян. Наразі у Вас є кілька успішних кандидатів, але результати залежатимуть від українців, які прийдуть на дільниці у день голосування. Насамперед, це їхнє особисте рішення і жодна інша країна не має права втручатися у внутрішні справи України. 

Члени уряду США підтримують постійний зв'язок із різними політичними силами та їхніми лідерами в Україні. Ми не маємо особистих переваг до того чи іншого кандидата, але кожен має право, щоб його чи її голос були почутими.

 Нещодавно в Україну здійснила візит делегація від Конгресу, на жаль, у мене не було можливості взяти участь у даній поїздці. Востаннє я була в Україні рік тому і намагаюся, щоб мої візити були більш частішими. Водночас у Вашингтон нерідко навідуються представники української влади, опозиції. Нещодавно я бачилася з Віталієм Кличком. 

Хочу зазначити, що за правління президента Януковича різко скоротилася кількість візитів до США з українського боку. Особисто я зустрічалася з Януковичем один раз, це було у Посольстві України. Виявилося, дуже непросто залучити його до розмови, тоді колишній президент поводився досить зверхньо.

 Наскільки ефективними є сьогодні санкції Заходу проти РФ? Ваші опоненти критикують адміністрацію Обами за його нерішучість у боротьбі проти російської агресії... 

Сьогодні уряд США має безліч опцій щодо запобігання агресії з боку РФ. Ми прагнемо співпрацювати з нашими партнерами з ЄС, зокрема щодо жорсткості санкцій проти Кремля. На мою думку, санкції мають дуже великий ефект і вже значно вплинули на економічну ситуацію в РФ. У результаті урядом Росії було виділено близько 20 млрд. доларів на стабілізацію курсу рубля. Крім того, обмеження стосуються найближчого оточення Путіна, що змушує замислитись представників у Кремлі. 

Водночас, як американському політику, мені не хотілося б застосовувати санкції проти пересічних громадян Росії. Вони вже й так натерпілися, у простих людей була дуже складна історія. Але загалом на сьогодні економічні санкції є найефективнішим інструментом для запобігання ескалації з боку Кремля. Сьогодні Білий Дім дає можливість керівництву РФ знайти варіанти мирного вирішення конфлікту. У такому разі надання прямої військової допомоги Україні з боку США здатне лише загострити ситуацію.

Наразі Україна вкрай потребує гідних лідерів, яких, я сподіваюся, українці визначать на виборах 25 травня. 

Як ви оцінюєте роботу нового українського уряду? Наскільки їхні дії є ефективними?

На це питання складно одразу відповісти, оскільки сьогодні Україна перебуває у перехідному процесі, коли після краху старої системи, нова ще не встигла сформуватися, для цього потрібен час. Напевно, перехідний період є болючим для кожного суспільства. І якби це відбувалося в моїй країні, я попросила б представників усіх релігійних конфесій запросити в Україну людей з усього світу. Такий самий заклик поширити серед української діаспори.

Сьогодні Україні, як ніколи, потрібна не лише міжнародна підтримка, а й присутність десятків тисяч іноземних гостей, які хочуть щиро допомогти Вашій країні.

Наприклад, у США українська діаспора дуже сильна та ефективна. Вони спілкуються із Президентом, готують прес-релізи, активно контактують з іншими діаспорами за кордоном, пишуть статті, організовують мітинги та виступи на ТБ.

Хочу сказати, що їхні релізи та інформаційні повідомлення набагато якісніші за ті, які мені доводиться отримувати від офіційних органів влади. 

Мені доводиться констатувати, що сьогодні український уряд набагато схвильований військовою ситуацією на сході країни, але на їхньому місці я звернула б увагу на міжнародну арену. Мешканці України мають знати, що мають союзників по всьому світу, які завжди готові допомогти. 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

Микола ВОРОБЙОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини