MENU

Чому з плану зі звільнення Донецька треба виключити слово «швидко»

1670 3

Перед українськими військовими постало найбільш серйозне випробування за весь час проведення АТО. Їм вдалося розрізати територію, яку контролюють бойовики, на дві частини, залишивши незаконні бандформування у Донецьку та Горлівці без можливості отримати підкріплення.

 Зрозуміло, що наступним кроком силовиків буде звуження так званого "Донецького котла" та початок підготовки до звільнення Донецька та Горлівки від бойовиків. При цьому перші успішні дії у цьому напрямі вже розпочалися. Так, за повідомленнями прес-офіцера АТО Олексія Дмитрашківського, в районі Донецька сили АТО розпочали активні дії.

facebook.com/ato.news Мапа АТО на 2 серпня

Але варто зазначити, що бій у місті відноситься до найбільш складного виду бою та потребує найвищої координованості дій та професіоналізму. Головне тут - обрати правильний темп наступу і не намагатися все вирішити одним "блискавичним" ударом. Бо історія знає надто багато прикладів таких "швидких" операцій, які дуже добре виглядають на картах у штабах, а потім коштують життя багатьом військовим.

Подібний "урок" отримала не тільки армія РФ під час добре відомого "новорічного" штурму Грозного у ніч на 1 січня 1995 року, а й армія США під час битви в сомалійському Могадішо у жовтні 1993 році. В обох операціях загинули багато військових, бо командування нехтувало загрозами через упевненість у силах або через недостатню чи неточну розвідувальну інформацію. Також на обидві операції величезний негативний вплив справила заплутана структура управління військами.

Після цього армії РФ та США вже ніколи не повторювали подібні сценарії, використовуючи або стандартне поквартальне проведення операції, коли атакуючі підрозділи поетапно беруть під свій контроль квартал за кварталом, або рейдово-блокпостну систему, яку використали американські війська у 2003 році в Багдаді проти значно слабшого противника.

Але зазначу, що Донецьк має певні характерні риси, які відрізняють його від всіх інших міст, де відбувалися подібні операції. Так, навколо Донецька скупчено багато населених пунктів. За офіційними даними, до початку бойових дій у самому місті та у навлоишніх селах, селищах і містечках мешкали близько 1,7 млн осіб. І це є дуже важливим фактором, адже до проведення операції треба буде оперативно евакуювати населення з зони бойових дій.

Командування АТО вже оголосило коридори для евакуації мирного населення. Відповідно до заяви штабу АТО, коридор з Донецька буде діяти по Ленінському проспекту до об'їзної дороги, далі по трасі Донецьк-Курахове через Мар'їнку кожен день з 10:00 до 14:00.

Люди ж, які залишаться у місті, можуть опинитися у ролі мимовільних заручників і тим самим "грати на руку" бойовикам, що будуть використовувати мирних мешканців як живий щит.

 Іншою важливою особливістю Донецька є досить щільна забудова, яка має велику кількість багатоповерхівок, а також териконів. Ці об'єкти мають велике значення для всіх учасників конфлікту як панівні висоти, з яких дуже зручно вести вогневий контроль прилеглої території. Саме за ці об'єкти можуть відбуватися досить запеклі бої.

Також у Донецьку бойовики накопичили значну кількість важкої бронетехніки та артилерії, включаючи танки Т-64, що можуть стати ефективною зброєю у бою посеред щільної забудови. Необхідно також не забувати і про наявність у них великої кількості ПЗРК, через що використання авіації військовими може стати майже неможливим. До цього також необхідно додати можливе отримання бойовиками у Донецьку і зенітно-ракетних комплексів "Стріла-10", а також важкої гаубичної артилерії - самохідних артустановок "Акація" та гаубиць Д-30, які досить часто потрапляли до об'єктивів фотокамер місцевих жителів.  

Однак величезний розмір населення Донецька і прилеглої до міста території є значним мінусом і для бойовиків. Кількість терористів на всій підконтрольній їм території міністр оборони України Валерій Гелетей оцінив у 15 тисяч осіб. А це означає, що бойовикам не вистачить людей для надійного контролю всього периметра міста та, скоріш за все, вони застосують мобільну оборону зі швидким перекиданням резервів на найбільш загрозливі напрямки.

Таким чином, звільнення Донецька може стати досить важким випробуванням для сил АТО. Поспіх, особливо заради приурочення перемоги до свята, може коштувати життя багатьом. Але не слід забувати, що бандформування, які опинились у оточенні, можуть у будь-який момент піти на прорив, як вони вже зробили у Слов'янську та Краматорську. А також про можливість використання Росією штурму Донецька як приводу для початку "миротворчої операції".  

Олег КАТКОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини