MENU

Кінець цивілізаційного розламу в Україні

86 10

Вперше в новому українському парламенті не буде сварок щодо мови, церкви та стратегічних держав-союзників. Вперше за роки незалежності в Україні не існуватиме поділу політики на "проросійську" і "прозахідну". Вперше в українському суспільстві не буде суперечок щодо геополітичного вектора України.

Численні соціологічні опитування показують, що до парламенту не мають шансу пройти політичні сили, які підтримують стратегічний союз з Росією. Натомість, потраплять політичні сили, які проголошують європейський і євроатлантичний вибір.

Опитування громадської думки також свідчать, що вперше чітка більшість громадян виступає за те, щоби Україна стала членом НАТО.

Те, що називається маркерами ідентичності, – мова, історія, культура, – перестане буде предметом політики. А це найбільше розколює політику будь-якої країни.

Так, до нового парламенту пройдуть політики, для яких реформи, боротьба з корупцією, люстрація залишаться гарними, але чужими словами. Старі виборчі правила залишать стару затхлу політичну систему, яку потрібно буде рішуче і безкомпромісно ламати. Але творення нової країни – буде змістовною політикою – з стратегіями, підходами, програмами. Без безглуздої суперечки чия мова, церква, історія краща.

Під час російсько-української війни України зробила свій цивілізаційний вибір. Цивілізація Росії – це потреба царя. Російські опозиційні ліберали кажуть, що таких царів має бути багато. Ми кажемо, що царя не має бути. Кожен – носій держави і несе відповідальність за її майбутнє.

Цей цивілізаційний вибір можна описати не лише українською мовою. І помолитися за нього можна у різних церквах. Але від цього він не перестане буде українським.

Путін хотів зіштовхнути нас, – таких різних, які живуть в Україні. Але вийшло навпаки. Бо нас об'єднала свобода. Бо за нами правда. І воля.

Слава Україні!

Сергій ТАРАН


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини