MENU

Нацбанк погодився на некерований обвал гривні

9029 0

Валерія Гонтарєва своїми діями прирекла національну валюту до смерті. Увечері в четвер Нацбанк оголосив про зняття ряду адміністративних обмежень на купівлю та продаж валюти. Сталося це відразу після того, як про це попросила близька до олігарха Дмитра Фірташа Федерація роботодавців України (сам Фірташ є головою ради цієї організації).

Як пише президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, йдеться про постанову №591, прийняту ще у вересні. Вона дійсно вводить ряд обмежень на проведення експортно-імпортних операцій. Наприклад, вона навязує в обов'язковому порядку продавати 75% усієї виручки у валюті від поставок за рубіж товарів і продукції. Крім того, вона забороняє розраховуватися валютою за товари, котрі ще не досягли території України. Крім того, лобістів не влаштовував і ряд інших постанов, що вводили аналогічні обмежувальні заходи.

Подібні обмеження Нацбанк був змушений ввести кілька місяців тому, коли нарешті переконався, що відмова від політики фіксованого курсу, яку проводили раніше Сергій Арбузов та Ігор Соркін, поставив країну на грань виживання. З самого кінця лютого, після зміни влади не тільки в країні, але і в Нацбанку, гривня була відправлена в «вільне плавання».

Плавання, однак, виявилося не стільки вільним, скільки підводним. До вересня гривня втратила більше 40% своєї вартості, і падіння виявилося безконтрольним. В якості аварійних заходів керівництво Нацбанку і ввело подібні обмеження.

Варто відзначити, що вони на той момент виявилися досить ефективними. Наприклад, імпортери, перелякані ненадійністю гривні, почали оплачувати поставки ввезеної продукції і сировини на місяці вперед, отримавши легальну можливість виводити з країни мільярди доларів.

Більше того, розквітли відверто шахрайські операції, коли подібні угоди почали укладати між собою фірми-одноденки з єдиною метою: обміняти гривні на долари і вивезти їх в офшорні юрисдикції. Головне в такій схемі - заплатити за товар, який в реальності ніколи не буде поставлений. Однак, зрозуміло, це не хвилює шахраїв, які контролюють і «покупців», і «продавців» - просто вони таким чином перекладають гроші з однієї кишені в іншу.

Однак, викачуючи з країни величезні суми в доларах, і легальні імпортери, і шахраї, по-перше, залишали без фінансового ресурсу українську економіку, а по-друге, створювали величезний попит на валюту. Через сформований дефіцит гривня продовжувала падати і далі.

Варто відзначити, що подібні інструменти Нацбанк застосовував і раніше. Наприклад, восени 2012 року тодішній глава НБУ Сергій Арбузов зобов'язав експортерів продавати 50% всієї валютної виручки. Саме це допомогло тоді зняти напругу на валютному ринку і наситити попит на долари. По суті, Валерія Гонтарєва просто скористалася успішним досвідом свого попередника. Тільки кожному інструментові важливий свій час. Механічне перенесення часто робить ведмежу послугу і галузі і суспільству.

Тепер же Нацбанк власними руками скасував такі обмеження, незважаючи на те, що загроза девальвації залишається вкрай високою - особливо в світлі чергової відстрочки з боку МВФ із перерахування чергового траншу фінансової допомоги. Це практично неминуче, про що вже заговорили і міністр фінансів Олександр Шлапак, і офіційні представники фонду.

Однак без цих грошей Україні практично неможливо буде і розплатитися з боргами (тільки «Газпрому» до кінця року потрібно буде перерахувати понад $ 4 млрд), і підтримувати курс, продаючи із золотовалютних резервів по $ 300-500 млн щотижня. З цього доводиться зробити висновок, що Національний банк свідомо припиняє підтримку гривні, як цього і вимагав той же МВФ. Тим більше що вибори щойно пройшли, хороший результат для партій влади забезпечений. Нам же слід готуватися до долара навіть не по  16 як на сьогодні, а скоріше по 20 гривень вже в найближчі дні...Який маховик запускається після  20 гривень за долар потрібно вже аналізувати не в фінансовій, а політологічній площині..

Володимир ЦИБУЛЬКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини