MENU

1 грудня стало потужним поштовхом в історії Майдану - моментом його переродження. ФОТО, ВІДЕО

11617 5

Важливе Перше грудня. День після побиття студентів

Протестний рух Євромайдану з 21 листопада до 30 листопада 2013-го практично вичерпав себе. Так, був спалах 24 листопада, коли опозиція зібрала неймовірну кількість людей на Європейській площі. Але далі відбулося незрозуміле розділення на окремо політичний протест і окремо громадський. На сцені розпочався якийсь дільож і розгардіяш, когось не пускали до мікрофона, а то навпаки - виступали випадкові люди. Все йшло до того, що енергія Євромайдану вичерпувалася і на ранок 1 грудня навряд чи хтось би прийшов до стели Берегині в центрі столиці. Владі слід було просто почекати. Євромайдан би щез. Принаймні з вулиці. Але нетерплячка зіграла свою роль. Віддано наказ, спущено вірних псів режиму - «беркутівців». І ці 2000, так би мовити правоохоронців, відлупцювали і порозганяли кількасот студентів. Це було великою помилкою влади.

І це стало переломним моментом.

Наступного дня в центрі Києва зібралося КІЛЬКАСОТ ТИСЯЧ протестувальників. Пощастило й мені бути там. Хода почалася від парку Шевченку і з гігантським прапором через Бесарабку величезне море поплило до головного майдану столиці. Були якісь дрібні намагання влади перешкодити: закрили метро «Університет». Марно. Ніщо не могло стримати українців, обурених жорстоким побиттям студентів.

Неділя, 1 грудня. Замість відпочинку люди їдуть на Євромайдан

На станції метро "Університет" у цей день потяг не зупинявся. Українці з державною символікою крокують від сусідніх станцій. Тут від "Театральної"

Ленін поки ще стоїть. Кордони міліціянтів цього разу вберегли. Він простоїть ще близько тижня 

Учасники ходи на Бессарабській площі

Отже море пливло. Спочатку я фотографував і записував відео. Далі, аби не пропустити історичний момент, долучився до спільної ходи. Щоб не скубчуватися, люди просувалися шеренгами, взявшись попід руки і тримаючи відстань. Приєднався до одної такої, де було менше людей. Що може бути кращим, ніж пройтися разом зі співвітчизниками-однодумцями по Хрещатику. Під крики "Зека - геть". Красота! У нашій шерензі йшли колишній народний депутат (не буду рекламувати його, і політичну силу, до того ж він вже в другій), його дружина і якась доволі поінформована бабуся. По ходу у нас точилася приємна розмова про те, про се. Коли дійшли до Майдану - шеренга розпалася. Після викрику один одному гасел, розчинилася і наша.

Море досягло точки призначення, почалося символічне захоплення Йолки - декілька чоловік подерлися нагору, де встановили прапори України, ЕС та опозиційних партій. Тоді на Майдані стояли дерев'яні будиночки та кран. Мітингувальники окупували і їх. Все підминав під себе мирний протест.

Людське море заповнює Майдан

Кран - зручне місце для спостереження і зйомки. І непогана реклама для крана

Мені добре запам'яталось, який плакат з'явився на йолці першим — це зображення Путіна на тлі триколора і напис «Счастливого пути на... ЙУХ». Здається, до чого тут він, адже основним джерелом негативу був тоді Янукович, який відмовився від курсу євроінтеграції. Та згодом з'ясувалося, що Яник просто пішак, а плакат був доречний.

Ось такі учасники першогрудневого протесту

Різвяні будиночки знадобилися

Біля пам'ятника засновникам Києва. На цьому місці вчора били студентів 

 Підприємець. Здається займається будівельним бізнесом. Перекинулися декількома словами. Має четверо дітей. Прийшов на Майдан, бо розуміє, що  явний тиск, що здійснюється на малий та середній бізнес не омене і його

Де ті "беркутівці"?

Політики виступають з мобільної сцени, яка обладнана на мікроавтобусі

Перед приходом мітингувальників на площу, звідти повтікали ВВ-шники, до цього моменту вони охороняли йолку. На одному смішному відео в мережі можна побачити, як міліціонери біжать, а журналісти підколюють: «Куди ж ви тікаєте? А як же Йолка?».

У Революції Гідності було чимало злетів і хвилин відчаю і трагедії. Але одним з важливих кульмінаційних моментів вважаю 1 грудня, що стало потужним поштовхом в історії Майдану. Це момент переродження, коли до протестів, на межі їх зникнення, долучилися прості громадяни. Відбулося пробудження, яке досі триває.

Відео початку ходи від парку Т.Шевченка: 

По Хрещатику:

Барабанщики на Майдані: 

Люди все йдуть і йдуть: 

Сергій ПАНЧЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини