MENU

Як віце-спікера Сироїд підставили «депутатами 16 січня»

7436 1

Прозорий законодавчий процес – це довіра суспільства. Довіра суспільства – це зняття соціальної напруги. (Оксана Сироїд в ефірі Громадського радіо, 6.12.2014) 

* * *

У четвер 4 грудня сталася насправді історична подія. Уперше за часи незалежності у президії Верховної Ради з'явилася жінка – Оксана Сироїд з "Самопомочі".

Під час виборчої кампанії вона носилася з ідеєю відродження парламентаризму в Україні. Про це сама пані Оксана розповіла журналістам Громадського радіо. Але перші враження від роботи парламентаря у неї були сумні: "Я шокована рівнем нещирості і навіть у багатьох випадках шахрайства".

Судячи з усього згадане "шахрайство" сталося з Сироїд 4 грудня, коли вона зареєструвала свій перший документ у якості законотворця. Це був проект постанови N1009 про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання. Це саме той документ, вміст якого призвів до так званої "першої бійки 8 скликання".


І все через те, що у проекті постанови за підписом Сироїд депутати побачили з півтора десятка прізвищ тих, хто голосував за так звані "диктаторські закони 16 січня".

Дізнатися позицію самого віце-спікера щодо присутності "депутатів 16 січня" на керівних посадах мені не вдалося. Телефоном пані Оксана не відповідає на запитання журналістів...

Але за логікою вона мала б бути проти. Принаймні озвучена у сесійній залі Олегом Березюком позиція Самопомочі була наступною:

Ми підтримаємо наших колег по коаліції, що жодного депутата, який голосував за злочинні закони 16 січня не повинно бути в керівництві Верховної Ради і комітетів.

Скоріше за все Сироїд лише запропонували/попросили зареєструвати проект постанови, який погодили "усі фракції". Погодили, звичайно, кулуарно. А от офіційно (формально, юридично) пропозиція ввести до керівництва комітетів "депутатів 16 січня" залишиться за Сироїд.

Прикро.

Прикро, що депутат, який ставить амбітну мету відродити парламентаризм, робить помилку наче зелений першачок.

Сподіваюся, що цей "перший млинець комом" лише розлютить віце-спікера. У доброму сенсі. Вона відвела 3-4 місяці для запровадження нових правил у Раді. Одним з таких правил має стати прозоре формування комітетів.

Так звана "шахматка" має формуватися не проти ночі у кабінеті спікера, а шляхом офіційного подання фракціями пропозицій щодо керівництва комітетів. З подальшим публічним обговоренням. Щоб заздалегідь було зрозуміло, хто за кого виступає.

"Депутати 16 січня" залишилися у керівництві комітетів

У п'ятницю Українська правда поспішила поширити новину: У керівництві комітетів не буде Довгого і "голосувальників 16 січня".

Насправді це дещо не так. Навіть у самій Раді ще не визначилися, як подати результати голосування.

В електронній базі даних документ досі не з'явився. Це при тому, що ухвалена того ж дня постанова про обрання першого заступника Голови ВР та заступника Голови ВР, вже введена до цієї бази. Останнім документом, що надійшов від парламенту.


Таке гальмування пов'язане із Володимиром Гройсманом. Точніше з його незграбними діями під час голосування за відповідну постанову.

Спікер дійсно щось згадував про врахування поправок Луценка, Турчинова, Філатова, як про це писала УП. От тільки після цього Гройсман кілька разів повторив "за основу та в цілому". Ось уривок стенограми останніх фраз головуючого ДО голосуванням:

Шановні колеги... (Шум у залі) За основу і в цілому. Прошу ставити на голосування. Прошу ставити на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати! Прошу голосувати. Прошу голосувати за основу і в цілому. Була пропозиція Юрія Луценко за основу і в цілому. Голосуємо!

За-249

Формулювання "за основу та в цілому" не передбачає врахування будь яких поправок.

Більше того, закон про регламент не передбачає поправок до проектів постанов. На це справедливо вказав у сесійній залі Руслан Князевич. Ось, як це виписано у Регламенті:

Стаття 138. Порядок прийняття постанов та інших актів Верховної Ради

Постанови та інші акти Верховної Ради приймаються з дотриманням процедури, передбаченої для розгляду законопроектів у першому читанні з прийняттям їх у цілому, якщо Верховною Радою не прийнято іншого рішення.

Гройсман ще не встиг вивчити Регламент. Тож заплутав ситуацію до абсурду своїми висловами вже ПІСЛЯ голосування:

Внесли пропозицію народні депутати України голосувати за основу і в цілому. Вніс координатор коаліції Юрій Віталійович Луценко. В порядку надходження я це зробив. Народні депутати України проголосували 246 зі всіма поправками і тими озвученими пропозиціями, які лунали. Поставимо на цьому крапку.

Таке довільне поводження з законотворчим процесом може завести і парламент, і спікера у глухий кут. Порушення процедур вже призвело одного разу до скасування конституційних змін. Як закладені Гройсманом міни вибухнуть у майбутньому можна лише здогадуватися.

Але хочу звернути увагу ще на одну деталь.

Газета "Голос України" (офіційне видання Верховної Ради) вже надрукувала свою інтерпретацію, за що саме проголосували депутати 4 грудня. У номері від 6 грудня офіційна хроніка двічі вказала: парламентарі голосували "за основу та в цілому". І жодної згадки про врахування поправок виключити з керівництва комітетів "депутатів 16 січня":

...народні депутати ухвалили за основу та в цілому проект постанови про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання (реєстр. N1009).

...головуючий запропонував парламентаріям підтримати проект постанови про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради за основу і в цілому.

* * *

Як висновок: при формуванні керівництва парламентських комітетів посади отримали "депутати 16 січня". І сталося це у тому числі завдяки і спікеру Гройсману (як головуючому), і віце-спікеру Сироїд (як офіційному автору документу), і лідерам коаліційних фракцій (які погодились на кулуарне формування комітетів).

Виправити ситуацію з "депутатами 16 січня" у керівництві комітетів потрібно у відповідності з Регламентом. І ініціювати це може та ж таки Сироїд.

Потрібен проект постанови, яким "депутатів 16 січня" з керівних посад переводять у статус рядових членів комітетів. І вже у вівторок Гройсман з депутатами-коаліціантами можуть виправити свої помилки.

Олексій БРАТУЩАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини