MENU

Україна має відзначати День Перемоги – разом зі Світом, а не з Росією

5447 12

Цього року відзначатимуться кілька 70-річних ювілеїв, пов'язаних із закінченням Другої Світової Війни. Перед усім, у травні це перемога над нацистською Німеччиною. У серпні річниця застосування США ядерної зброї проти мирних мешканців японських міст Хіросіми і Нагасакі. У вересні – капітуляція Японії – закінчення Другої Світової.

Перемогу над фашистською Німеччиною у Європі святкують 8 травня. Насправді Акт про капітуляцію збройних сил Вермахту було підписано 7 травня, о 2 годині 41 хвилині за середньоєвропейським часом. Наступного дня він набув чинності, о 23. 01.

Цей день – 8 травня у Європі та Світі (США, Австралія, Канада та інші майже 40 країн Антигітлерівської коаліції) офіційно святкують як День Перемоги. Незалежно від часового поясу. Крім СРСР, де за московським декретним часом Днем Перемоги вважали 9 травня.

Є усталена практика юридичної фіксації події за місцевим часом того поясу, де вона фактично відбулася. Отже Днем Перемоги є саме 8 травня.

В СРСР День Перемоги стали широко відзначати лише з 1965 року. Тоді, з ініціативи Леоніда Брєжнєва, день 9 травня знову став вихідним. Раніше він був вихідним з 1946 по 1948 роки, бо Йосип Сталін не вважав перемогу над фашизмом справжньою перемогою. Його намагання досягти світового панування були обмежені повсякчасною необхідністю наздоганяти Захід у розвитку технологій, перед усім військових.

Як спосіб стримування СРСР у його намірах світового панування, президент США Гаррі Трумен віддав антилюдський наказ скинути атомні бомби на Хіросму і Нагасакі, продемонструвавши Йосипу Сталіну непереборність збройної міці Америки та примусивши Японію капітулювати. Акт про капітуляцію було підписано 2 вересня 1945 року о 09. 02 за Токійським часом. Цей день в усьому Світі вважають датою завершення Другої Світової Війни.

Разом з країнами Антигітлерівської коаліції до переможців у ній належать Україна та Білорусь. Саме як держави-переможці вони є засновниками Організації Об'єднаних Націй.

Сьогодні Росія, визнаний правонаступник СРСР, розв'язала війну проти України. У її пропагандистському забезпечені ворог активно використовує брехню про поширеність в Україні фашистських настроїв та, нібито наявну в українському суспільстві, зневагу до пам'яті воїнів переможців у Другій Світовій. Так само російська пропаганда застосовує, виплеканий ще радянськими ідеологами (політтехнологами – у сучасній термінології) міф про ОУН-УПА, як про допоміжні підрозділи Вермахту.

Дія інформаційно-пропагандистського поля, залишеного від СРСР та генерованого російською пропагандою є надзвичайно потужною. Воно досі впливає на свідомість значного числа українських громадян, зокрема тих, хто взяв до рук зброю, воюючи проти України. Це поле слід "виорати". За "плуга" тут може правити лише правда про ту війну. І про війну сьогодні.

Стосовно Дня Перемоги, то дата його відзначення є важливим символом. Не годиться відзначати Перемогу спільно із лютим ворогом, якого зневажає весь цивілізований Світ.

Світ визнає за День Перемоги над фашизмом 8 травня. Так само має чинити й Україна.

Костянтин МАТВІЄНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини