MENU

Роковини по «диктаторських законах»

1294 1

Сьогодні річниця прийняття так званих «диктаторських законів». 16 січня 2014 року народними депутатами Верховної Ради VII скликання була проголована низка законів, які обмежують права та громадські свободи громадян України. Голосування за законопроекти відувалося без включення системи «Рада». Голосували в ручному режимі -  підняттям рук. Більшість законопроектів реєструвалися за лічені дні до голосування, не проходили жодного обговорення та не піддавалися аналізу в суспільстві, наукових та професійних колах.

 

Процедура ухвалення законів проходила у такий спосіб:

 

Віце-спікер Ігор Калетник зачитував назву законопроекту і просив голосувати. Регіонали, комуністи та деякі позафракційні депутати піднімали руки. Голоси «за» оголошував голова Рахункової комісії, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. І буквально через кілька секунд після голосування називав число парламентаріїв, які нібито проголосували за закон. Пізніше Олійник сам підтвердив, що не рахував кількість рук.

 

 

Ввечері того ж дня спікер Володимир Рибак підписав закони, порушивши цим дві норми Закону про регламент Верховної Ради.

 

Наступного дня, 17 січня, підписав ці закони і тодішній президент України Віктор Янукович.

 

Прийняття «законів 16 січня» стало реакцією влади на масові протести громадян. Закони певною мірою запозичували норми російського законодавства, деякі норми були жорсткіші за російські аналоги. Прикладом прямого запозичення є введені у законодавство поняття екстремістська діяльність та іноземний агент.

 

Пізніше лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що всі депутати, які голосували підняттям рук, підтвердять свої голоси персональними підписами. Він підкреслив, що підкріплення підписами буде зроблено для того, щоб не виникало жодних питань про недостатню кількість голосів для ухвалення рішень.

 

Відповіддю Майдана стало скликання громадян на Віче в неділю, 19 січня. Це було вже восьме за рахунком зібрання. На мітинг прийшли сотні тисяч людей. В знак протеста і незгоди з «диктаторськими законами» вони поодягали на голови каструлі, друшляки, лижні та мотоциклетні шоломи, карнавальні маски. Таким чином показувалася абсурдність «законів 16 січня».

Були навіть такі шоломи. З "азірівським" присмаком.

 

28 січня 2014 року Верховна Рада більшістю в 361 голос скасувала більшість законів 16 січня.

 

ПОВНИЙ СПИСОК ДЕПУТАТІВ, ЯКІ ГОЛОСУВАЛИ ЗА ДИКТАТОРСЬКІ ЗАКОНИ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини