MENU

Навіщо українським професорам вчити іноземні мови?

5941 4

МОН України знову вдається до совкової кампанійщини. Тепер воно хоче "зобов'язати" доцентів і професорів вивчати іноземні мови. Так і бачу, як сивочолі професори взялися гризти граніт англійської, або німецької мови. Маю з цього приводу три міркування.

Все це дурна затія. В принципі всі ці дОценти і проффесори за означенням не мали б шансів стати доцентами і професорами без знання іноземних мов. І якщо наш український професор або доцент не володіє іноземною, то це означає, що його дипломи липові, бо для вступу в аспірантуру потрібно здавати іспит з іноземної мови. То як вони цей етап подолали? Так само буде із сертифікатами.

Друге питання: якщо заглянути в особові справи викладачів і держслужбовців, то виявиться, що всі вони володіють однією/двома іноземними мовами і отримують за це доплату. От ці категорії, що отримують доплату, мали б пред'явити сертифікати.

І третє питання. Воно полягає в системі формування науково-педагогічних кадрів. Вже писав про це. Обиратися на посаді в університетах мають люди не таємним голосуванням колег по роботі, а призначатися кваліфікаційною комісією. І ця комісія має чітко прописати умови конкурсу, де мають бути враховані різні критерії: науковий доробок (включно з публікаціями в західних наукових виданнях, а не тільки в Перемишлянському парафіяльному віснику), попередній досвід роботи й інтегрованість у західну науку. Досягти успіхів за цими трьома критеріями без володіння іноземними мовами - неможливо. А то знову совковою кампанійщиною повіяло...

Василь РАСЕВИЧ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини