MENU

На заметку вашему донецкому мальчику

2280 1

 

Вже майже три місяці ми чуємо безкінечну мантру, «что мы работаем, а они майданят», «мы их кормим...» і т.д...

Так от – невеличке пояснення від колишнього радника В.В.Путіна Андрєя Ілларіонова.

Мо' дійде до ініціаторів Донецько-Придністровських республік:)

Отож:

 

Андрєй Ілларіонов

 

 

Тектонічні зрушення між макрорегіонами України

 

Щодо соціального походження учасників київського майдану в Росії нерідко можна почути, що це переважно жителі Західної України, яківіддають перевагу «демонструвати і страйкувати , в той час як жителям Сходу України колись в цьому брати участь, тому що вони працюють».

 

Такого роду коментарі спонукали звернутися до регіональної структурі розподілу населення і економічної активності в сучасній Україні.Виявилося, що в останні два десятиліття між макрорегіонами України (Захід і Центр проти Сходу і Півдня) відбулися дуже серйозні, можнасказати, тектонічні, СВІГА.

 

Демографічні та економічні показники макрорегіонів України

 

 

Джерело: розрахунки ІЕА за даними Держкомстату України.

 

Регіони України.

 

Захід  області Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська, Рівненська, Чернівецька, Закарпатська.

 

Центр: області Хмельницька, Вінницька, Київська, Черкаська, Чернігівська, Житомирська, Полтавська, Сумська, Кіровоградська, м. Київ.

 

Південь: області Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька, АР Крим, м. Севастополь.

 

Схід: області Дніпропетровська, Харківська, Луганська, Донецька.

 

Виявилося, що за два з лишком десятиліття існування незалежної України спостерігаються дуже виразні зрушення в розподілі населення і економічної активності на користь Заходу та Центру України за рахунок її Сходу і Півдня.

 

За 17 років кумулятивний економічне зростання на Заході і в Центрі був майже вдвічі швидшим (приріст ВРП на 60,7 %), ніж на Сході таПівдні (на 35,2 %). Приріст продуктивності праці на Заході і в Центрі також був був більш високим, ніж на Сході та Півдні , так що відносні рівніпродуктивності праці (щодо середнього рівня по Україні) помінялися на протилежні. Якщо ще в 1995 р. Схід і Південь мали вищий показник ВРП на душу населення, ніж Захід і Центр (101,6 % проти 98,5 %), то в 2012 р. вже Захід і Центр помітно випереджали за цим показником Схід іпівдень (на 9,1 % , 104,3 % проти 95,2 %).

 

Зміни співвідношень в міжрегіональних рівнях доходів на душу населення відбувалися в тому ж напрямку , проте з помітним запізненням по часу і масштабам. Випередження Заходу і Центру над Сходом і Заходом є мінімальним (на 2 %). Таким чином, можна сказати, що в даний часперерозподіл фінансових потоків йде, схоже, з Заходу і Центру на користь Сходу і Півдня.

Тарас ВОЗНЯК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини