MENU

Сколько стоит отремонтировать ВСЕ дороги в Украине?

598 0

Замість байдикування, нісенітниць чи придумування назв (хохма наших днів!) до нових «реформ» - давайте почнемо з розчищення сараїв. Адже це не так складно інтелектуально і під силу зробити нинішній еліті.

Я про українські дороги, про них рідних. Такими вони були, мабуть, із 1941 по 1945 рік лише. Під час війни, тобто. Хоч сам не бачив їх тоді. Лише у фільмах.

Не треба словоблуддя чиновників, не треба повторювати «всує» слово «реформи». Треба лише показати по телебаченню цифри: скільки зібрано податку з автомобілістів України за 2012 рік, скільки коштів на ремонт доріг передбачено в бюджеті. Назвати цю суму - тобто точну кількість мільярддів гривень. Далі вартість ремонту одного квадратного метра дороги озвучити згідно даних малих і середніх компаній (не блатних), які займаються ремонтом доріг за кошти простих людей (наприклад у котеджному містечку чи селі, тобто там де у відкатах приватному замовнику немає логіки).

Якщо ремонт одного квадратного метра дороги коштує, наприклад, 200 грн. (абсолютно реальна цифра), то на 10 млрд. грн. має бути відремонтовано 50 млн. квадратних метрів українських автошляхів. А це (при найубогішому виді ремонту - «латками»), означає 100 млн.латок площею 0,5 квадратного метра кожна (це латка розміром, ~ 70 см на 70 см, для уявлення та розуміння ).

На прикладі Києва, де проживає ~ 3 млн.людей, або ~6,7% від загального населення України (3/45), порахуємо: залатано має бути 6,7 млн. ям розміром 0,5 кв. метра, або всього 3,35 млн.кв.м. асфальтного «латочного» покриття (в сумі це 3,35 квадратних кілометри покриття! або асфальтний квадрат розміром 2 км на 1,7 км, або асфальтна смуга довжиною 335 км і шириною 10 метрів, задумайтесь!)

«Протяжність доріг Києва складає 1617 км. Якщо цю цифру порівняти з площею міста, то вона складає близько 2% ...».

Читаємо: «Загальна площа Києва складає 835,6 кв. км, або 83,6 тис. га (0,14% території України). У межах міської смуги забудовано лише 350 кв. км, або 42%. Все інше - площа водоймищ, а також зелених масивів та насаджень загального користування. В розрахунку на 1 мешканця Києва площа зелених масивів і насаджень складає 214 кв. м,млн. квадратних метрів латок.

Тобто із 350 кв. км забудованого Києва можна залатати 3,35 кв. км доріг , або практично 1% від усієї площі Києва ! Площа ж усіх доріг Києва, за даними наведених цифр, це 2% від усієї площі Києва. Тобто 10 млрд. коштів достатньо щоб залатати половину (!!!) асфальтованої дорожньої поверхні Києва ! 50% процентів всього асфальту можна залатати в Києві за 6,7% коштів від всеукраїнських 10 млрд. грн., тобто за 670 млн.грн (це 223 гривні давно вже зібраного у 2012 році податку на одного киянина із 3 млн.киян). А на десяту частину площі автодоріг, тобто фактичну, реальну площу ям і ямок відповідно треба лише 67 млн.грн. Для ремонту. У Києві.

До речі ремонт кожного пошкодженого ямами авто киян, для прикладу, вартістю 1000 грн. означає 0,5 млрд.збитку на 0,5 млн. київських машин (їх може й трошки більше, поправте цифру, хто знає). Але чи обмежуються сумою в 1000 грн. пошкодження кожної машини розбомбленими ямами ? Автомобілісти знають відповідь, без сумніву .
 
Для тих хто не може уявити, скільки це - 50% площі дороги ? поясню: розгляньте шматок автодороги, наприклад розміром 10 м по ширині на 10 м по довжині. Залатати (не нову дорога покласти, а латками заліпити існуючу) можна половину цього квадрату, тобто ділянку розміром 5 м на 10 м, 50 квадратів із кожних ста. Перепрошую заздалегідь за можливі округлення в розрахунках. Але немає сумніву, навіть уточнені цифри наявного бюджету на ремонт, площ та розмірів доріг, якісно не змінять очевидного висновку:

Відремонтувати можна всі дороги. А десь і замінити повністю чи покласти нові.

Зрозуміло, що навіть при воєнному стані наших доріг, ями складають значно менше половини всієї площі автосмуг. В іншому випадку навряд чи можна було б говорити, що дорога має асфальтне покриття, тобто є асфальтованою, чи не так?
До речі, Київ тут лише для прикладу. У менших же містах, де площа автодоріг значно менша від 2% загальної забудованої площі міста, відремонтувати латками можна більше половини всієї площі асфальтного покриття. Якщо кошти направити пропорційно і повністю.

Ну а далі, треба порахувати кількість латок, їх площу – того, що зроблено невтомним Автодором насправді і порівняти з цифрами. Опублікувати дані.

Це мабуть під силу Контрольному Ревізійному Управлінню, чи як воно зараз зветься правильно?

Запросити керівника УкрАвтодору на яку-небудь «Свободу Слова» на ТВ. Можливо Голова УкрАвтодору не знає про такі цифри, і коли їх побачить, то одразу відремонтує, все що зруйновано до нас. І зекономить 5-ти млн. автомобілістів хоча по 1000 грн. кожному на ремонт авто.

Тим більше сам Микола Янович стурбований станом доріг і підтримає напевно Голову УкрАвтодору. Цього. Чи іншого, наступного.

А сусіди Голови УкрАвтодору подякують йому за відмінну працю. Бо хто ж іще крім сусідів його бачить?

jango

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини