MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 травня 2016

2375 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 5 травня

Генії місця: своїх вистачає, потрібно лиш знати й не цуратися їх

Не знаєте, що таке Лесин ясен? Значить, ніколи не були в Луцьку. Звісно, Леся в нас одна – та, що на 200 гривнях. І ясен її росте під брамою замка Любарта. І кожному варто поїхати туди й побачити: сім'я Косачів мешкала на площі перед найбільшим у середньовічній Європі замком. У ньому навіть з'їзди монархів відбувалися. І запідозрити, що пролетарське трактування її творчості, прибічниками якого були всі радянські училки укрліт, а дехто з них не позбувся цього й досі, - м'яко кажучи, тенденційне. Досвітні огні, звісно, горять. Але не може рости пригнобленим пролетарем дитина, чиї батьки жили через дорогу від величного римо-католицького собору Петра й Павла. Навряд чи є в нас письменниця, твори якої більше просякнуті старожитною шляхетністю.

"Проекція": французький фотограф відтворив світові шедеври живопису з воїнами АТО

Роботи експозиції складаються ыз двох частин: фото бійців АТО, медиків, волонтерів, а також картин знаних класичних художників, які проектуються на сучасність. Найновіша українська історія переказана образами полотен Леонардо да Вінчі, Рембрандта ван Рейна, Вінсента ван Ґоґа. "Не забувайте про людей, які на цих фото. Ці люди роблять все від себе залежне, аби захистити Батьківщину. Не забувайте, що ви живете в Києві вільно, бо є ті, хто боронить ваш спокій, ризикуючи власним життям", – сказав Білак.

Харківські випускники відмовилися від гучних свят заради порятунку життів. ВІДЕО

Випускники віддають гроші у місцеву кардіохірургію, а лікарі на них купують необхідні для операцій матеріали. "За три роки до ініціативи цієї школи не долучилася жодна інша", – каже директор. Хоча згадує, наскільки непросто було реалізувати ідею. Дітей, які одразу щиро відмовлялися від випускного заради благодійності – одиниці, а батьків – іще менше. Переконали екскурсії до операційної. Водночас, навіть за простими підрахунками, випускники України щороку таким чином могли би збирати мільярд гривень на доброчинні справи.

Жіночі історії Другої світової

Концепція заходів до Дня пам'яті та примирення (8 травня) і Дня перемоги над нацизмом (9 травня) має базуватися на принципі "не святкуємо, а вшановуємо. З особливим наголосом – на історії людей у роки воєнного лихоліття 1939-1945-го, на переосмисленні українських акцентів Другої світової і деконструкції радянських історичних міфів. Цього року увагу приділяємо жіночим історіям Другої світової". Український інституту національної пам'яті розробив інформаційно-просвітницький проект "Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової". У ньому – розповіді про те, які різні були воєнні долі жінок: дружина, мати, медсестра-рятівниця, воїн, підпільниця, військовополонена, остарбайтерка, свідок Голокосту, хранителька пам'яті.

Відверто нацистський концепт сталінізму

Технічна відмінність з нацизмом полягає лише в тому, що для нацизму критерій поділу був біологічним, а для сталінізму – історичним. Ти міг бути "людиною", але в певний момент "Історії" переставав нею бути, ставав "колишньою людиною". Ставав перепоною для історії. І сталінізм був у цьому сенсі дуже гнучким, рідинним: шлях від "людини" до "колишньої людини", від "святого" до "проклятого" міг бути дуже коротким. Сьогодні ти керівник НКВС, а завтра тебе розстріляло твоє власне НКВС. І ти не помічаєш, як раптом стаєш "бывшим", тобто – мертвим.

Дєд побєди. Епізоди незнятого фільму

Я пропоную рімейк "А я із прошлого". Сценарій такий: Дєд ("що воєвал"), по якомусь недосмотру потойбічних сил та законів фізики, вилазить з могили часів Другої світової, і попадає прямо в сьогоднішній російський день. Тут він сначала трохи тіряється і бентежиться, але потім приходить в себе, і починає тупо та безжалостно пи*дить тупих та ублюдочних онуків-ватніків, що збираються празднувать "побєду"... Залдостанова, "ряжених" ветеранів, "ночних волков" і всю бєсно-вату підряд... А в самому кінці забирає в могилу Лозу, Кобзона і Расторгуєва.

Місто робить людей невротиками?

У психоаналітичному аспекті homo urbanus – це "людина невротична". Психоаналітична теорія породжена містом, так як саме в місті з'являється людина нового типу, процеси душевного життя якої вона й пояснює. Оскільки суперечливість є вихідними засадами буття і міста, і людини, то психоаналіз, в основі якого закладені базові постулати про суперечність, конфлікт між свідомим і несвідомим, між індивідом і соціокультурними нормами суспільства, є адекватним інструментом пізнання людини міської. Невротичність городянина пояснюється репресивним впливом міської культури і норм міської соціальності на його природні потяги.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини