MENU

«Хайтарма», фільм який викликав в росіян обурення

626 0

Скандал, викликаний словами вже колишнього Генконсула Росії в Криму Володимира Андрєєва про нібито неправдиве висвітлення історії у фільмі про депортацію кримськотатарського народу «Хайтарма», для багатьох став причиною ще раз його подивитися. Ажіотажу, який спостерігається навколо фільму, позаздрили б творці голлівудських блокбастерів.

За словами головного бухгалтера кінотеатру «Космос» Тамари Миколаївни, в будь-який день тижня на всіх сеансах - аншлаг, всі квитки продаються: «Нічого подібного у нас ще не було! Квитки ми почали продавати ще в квітні, і на сеанси перших днів прем'єри всі місця вже були заброньовані. На початку за касою сиділа одна дівчинка - ми не очікували такого напливу. Для попередніх замовлень поставили потім п'ять телефонів, а черга до каси починалася з вулиці. Наших спільних сил не вистачало на такий попит. Ух, намучилися ми!Телефони не замовкали і після закінчення робочого дня. На мобільні номера телефонували до півночі, а починалося все близько сьомої ранку. Тоді виник скандал навколо квитків, касир в метушні забула закрити у звітному аркуші продані квитки. Вийшло так, що продали два квитки на одне місце. Приходять люди з квитками на одне і те ж крісло.

Ми намагалися загладити ситуацію. Деякі люди поставилися з розумінням, інші скандалили. Тепер для цих відвідувачів буде окремий показ... Зараз поставили на роботу з квитками вже чотирьох дівчаток, щоб справлятися, але все одно стоять черги у фойє. До перших показів думали, що буде достатньо двох сеансів на день, потім додали ще один, а зараз вже по чотири на день! За перший тиждень показу в Сімферополі фільм подивилися близько 6 тисяч осіб. І зараз в день приходять подивитися кіно не менше тисячі глядачів. Квитки коштують від 60 до 120 гривень. Люди не скаржаться, приходять, купують від одного до сотні квитків за раз. Після «Хайтарма» буде показ польського кіно, тоді й оцінимо по-справжньому, що це було за явище. Але цей фільм я запам'ятаю надовго».

Цей фільм викликає сльози і сильні емоції не тільки у працівників кінотеатру. Нам дозволили знімати кінозал без спалаху, відео теж під забороною. Охоронці, які пропускають до зали і стежать за порядком, переглянули фільм вже кілька десятків разів. Вони знають, на якій хвилині кінострічки відбувається пік глядацьких емоцій. Сцени виселення кримськотатарських сімей з їхніх рідних будинків змушують ожити весь зал: жінки не стримуючись ридають, чоловіки шмигають носами і крадькома втирають сльози.

Перший кримськотатарський художній повнометражний фільм зі слоганом «Історія одного народу» зняв за своїм сценарієм режисер і виконавець головної ролі Ахтем Сейтаблаєв («Фабрика щастя» (2007), «Осінні турботи» (2009), «Чемпіони з підворіття» (2011)).

Бюджет «Хайтарма» склав всього $ 1,5 млн, і частину витрат на його виробництво з лишком покриють касові збори в Криму. Ахтем Сейтаблаєв каже, що сподівався на інтерес глядачів, але не очікував, що він буде таким бурхливим. Сцени у фільмі намагалися знімати з історичною точністю - до цього знімальна група готувалася довго, консультувалися з істориками і військовими фахівцями.

У кінострічці використовувалася відповідна часу 1940-х років техніка, яку надає севастопольський історичний клуб ретромашин. Заради достовірності сцен на аеродромі теж постаралися: відтворили його і всі супутні декорації на в'їзді в Бахчисарай. Там же побудували для зйомок батальних сцен літак з фанери, але всередину помістили справжні прилади навігації - і знову ж таки все за старими кресленнями. Костюмерам довелося повозитися і побігати по місцевим «секонд-хендам». Тільки там вдалося в достатній кількості знайти речі, які могли носити за життя Амет-Хана.

Гримери ж відповідають за достовірність образів: «Люди раніше не тільки одягалися інакше, але у них був інший колір шкіри - в цьому вся специфіка. Плюс ще й кіно військове, тому атмосфера створюється, в тому числі за допомогою гриму: артистам роблять шрами, опіки, бороди. До речі, команда гримерів в «хайтарма» зоряна - вони ж працювали над образами акторів у фільмі «Янкі при дворі короля Артура».

 

vilna27

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини