MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 27 грудня 2016

1760 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 27 грудня

Професійні пророки віщують реальну політику

Ось такий "оптимістичний" новорічний прогноз, а до того ж на багато років, подають нам професійні пророки Каплан і Люттвак. Як вони самі наголошують, глибина їхньої аналітики спирається на солідні історичні знання. Мабуть, нікого не треба переконувати, що інтерпретацію історії зумовлює політика, а ерудиція обох аналітиків спирається на конкретний, саме такий, а не інакший вибір аргументів із великого "контейнера", котрий ми називаємо історією. Не думаю, що вони обидва мимовільні "аналітичні автомати", радше за їхніми думками стоять дуже прагматичні погляди, близькі до того, що політологи називають Realpolitik.

Тотальне беззаконня й тероризування громадян: Росія вертається до сталінського тоталітаризму

Юрій Дмитрієв

Для українців постать Юрія Дмитрієва має особливе значення, тому що саме він віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі. Нагадуємо, що в листопаді 1937 року в урочищі Сандармох (Карелія) співробітники НКВД, серед них капітан М. Матвєєв, розстріляли більше тисячі представників української культурної еліти, зокрема, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антона Крушельницького зі двома синами, Миколу Зерова, Валер'яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка й інших. Довгий час їхнє місце захоронення було невідоме, й тільки у 1998 році Юрій Дмитрієв розшукав братську могилу української модерної культури. 

Держсекретарі міністерств: поступове відвойовування позицій у старої системи

Відбулося 15 конкурсів. У трьох випадках (Міністерство інфраструктури, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство енергетики) міністри заявили про свою незгоду з обраними кандидатами на посади держсекретарів. У чотирьох випадках (МВС, Міністерство інфраструктури, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство економіки) обранці викликали обурення громадянського суспільства. Таким чином, маємо п'ять проблемних конкурсів і 10 вдалих. Чи це є хороше співвідношення?

В'ятрович підбив підсумки року декомунізації. ІНФОГРАФІКА

Станом на грудень 2016 року позбулися тоталітарних назв 51493 об'єкти топоніміки в містах, селищах і селах. Це – вулиці, площі, сквери тощо. В Україні демонтовано 2389 пам'ятників і пам'ятних знаків, із них на честь Леніна – 1320. Нагадаємо, що після Росії, Україна залишалася країною з найбільшою кількістю ленінів у публічному просторі. За рік, що минає, Верховна Рада України перейменувала 25 районів та 987 населених пунктів (із них 32 міста). Парламент України переважно спирався на пропозиції місцевих громад щодо нових назв міст та сіл. Але декомунізація не завершилася.

Розгром суздальців під Вишгородом: як Мстислав Хоробрий здолав Андрія Боголюбського

Андрій зібрав у похід на Київ 50-тисячне військо у складі суздальців, рязанців та інших. Це одне з найбільших військ, про яке згадується у наших літописах. Суздальці обложили Мстислава Ростиславича Хороброго у Вишгороді. Руське військо дев'ять тижнів на мурах і біля міста вело бої із суздальськими агресорами. Розгром суздальців під Вишгородом стався на початку зими 1173 р. Русинам допомогла чутка про наближення "западенців" – луцького князя Ярослава Ізяславича. Незабаром у Суздалі Андрія Боголюбського убили змовники, які повстали проти його жорстокості. Церква визнала Мстислава Хороброго, очільника розгрому суздальців, святим.

Москаль: Ужгородські собаки кращі за українських політиків. ФОТО

Передноворічна історія зі двома собаками, що потрапили в біду на залізниці в Ужгородському районі, закінчилася щасливо. Люсі (дівчинка, яку травмував поїзд) і Панда (брат Люсі, який дві доби не відходив від неї) знайшли своїх господарів – мешканців села Тийглаша недалеко від Ужгорода. Точніше, господарі знайшли собак завдяки волонтерам, що опікуються захистом тварин. За дві доби по колії, на якій лежали поранені собаки, проїхали понад сорок поїздів! Весь цей час Панда (на фото він у машині) грів своїм теплом Люсі й охороняв її. Ветеринари діагностували в собак забої, струс мозку й набряки, на щастя, обійшлося без важких травм.

"Євробачення" й успіхи в Ріо: кияни розповіли, чим запам'ятався 2016-ий рік. ВІДЕО

Зовсім скоро розпочнеться нова сторінка в історії світу під назвою "2017 рік". Напередодні свят кореспондент UAINFO Дар'я Ревенко запитала у киян, чим їм запам'ятався 2016-й та чи мають вони надію на краще у майбутньому році. Для українців 2016 рік став втіленням перемог на світовій арені: першість Джамали на "Євробаченні", чимало нагород на Олімпійських та Параолімпійських іграх. Однак, усі в один голос запевняють, що найголовніша перемога в України ще попереду.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини