MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 січня 2017

1396 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 січня

Сьогодні – Щедрий вечір: якою має бути святкова вечеря

Як і на Святвечір, готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними. У Новий рік (за старим стилем) прийнято було готувати безліч страв: при тому цінувалося, якщо вони різноманітні й ситні, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим обіцяв бути наступний рік. На чолі столу, як і в Різдво, стояли кутя й узвар. Обов'язково були страви зі свинини. Свиню традиційно мали за символ родючості і достатку. Не бракувало й страв із яєць та сиру, багатий традиційний новорічний стіл і різноманітними виробами з тіста: варениками з різними начинками, млинцями, книшами, калачами і паляницями.

Світло від темряви: чому Умланд не має рації щодо політики пам'яті в Україні

Микола Рябчук

Андреас Умланд перебільшує не лише роль Володимира В'ятровича та його інституту, а й вплив наукових знань на масові уявлення загалом і погляди політиків зокрема. Насправді популярні знання формуються головним чином мас-медіями та масовою культурою, з досить обмеженим і здебільшого непрямим проникненням наукових знань у царину узвичаєного і непроблематизованого. Україна слугує чудовою ілюстрацією того, як імідж країни за її межами визначається передусім невіглаством, медійними кліше, ментальними спрощеннями та вправними маніпуляціями московського агітрпропу.

Відтінки й обличчя російського імперіалізму – неважливі

Нагадайте, будь ласка, князь Острозький у 1514 році громив під Оршею армію Путіна? І Виговський під Конотопом у 1659 – теж Путіна? А Іван Мазепа і Кость Гордієнко в 1708-1709, звісно ж, воювали з Путіним? І українська революція та війна за незалежність у 1917-1921 роках – це ж проти Путіна було, правда? І Голодомор та масові розстріли й концтабори у 1930-их – це ж теж Путін? І УПА проти нього, мабуть, воювала? І взагалі найбільшу за територією імперію від Європи до Тихого океану створив же ж таки Путін? Бо не може ж бути, щоб це робив братній російський народ і різні його царі, генеральні секретарі й інші на чолі не менш братьньої російської армії?

Як давати раду шаурмі та що може бути замість дня народження

Професор Олександр Пономарів

Жіночі прізвища на зразок Дмитришин, Ковалишин, Матвіїшин за походженням є присвійними прикметниками від Дмитриха, Ковалиха, Матвіїха – жінка Дмитра, Коваля, Матвія. Теоретично, жінки мають бути Дмитришина, Ковалишина, Матвіїшина. Але в тих місцевостях, де вони поширені, є традиція використовувати одну форму і для чоловіка, й для жінки – Петро Матвіїшин і Ганна Матвіїшин. Щодо прізвища Волошин, про яке запитує читач, то це не прикметник, а іменник – як Литвин, Подоляк, Швед. Такі прізвища завжди мають одну форму: Олексій Волошин (Литвин, Швед) і Тетяна Волошин (Литвин, Швед).

Чи перейдемо межу в 30 гривень за долар

Аналізуючи поточне ослаблення гривні, треба розуміти загальну річ: оскільки у нас вільне курсоутворення, певні коливання є цілком нормальними. Цілком імовірно, що й цього року певне послаблення (якщо не брати показники день у день, а дані хоча б за місяць) можливе саме в лютому. А от посилення гривні, найвірогідніше, відбудеться вже навесні. Виключати продовження ослаблення не можна, оскільки в нас вільне курсоутворення. Я б не стверджував із впевненістю, що воно буде, але ій виключати його також не став би. Не думаю, що ми найближчими тижнями перейдемо межу в 30 гривень за долар, але подальше зростання курсу долара можливе.

Екскурсія до колишнього автобусного парку №3. ФОТО

Автобусний парк №3 створили в 1963 році. Тоді він мав багато назв: АТП-09123, АТП-33030, АТП-13030. Із 2001-го став називатися Автобусним парком №3. Працював на муніципальних маршрутах до листопада 2010-го. Комерційні маршрути (маршрутки) підприємство обслуговувало до літа 2011 року. Внаслідок світової економічноїї кризи і скорочення кількості маршрутів, у столиці почали закривати автобусні парки. Так не стало Автобусного парку №3. Із середини 2011-го він став Ремонтно-автобусним парком. А в 2015 році його перетворили на експозиційно-реставраційний центр музею громадського транспорту.

Не бійтеся інколи грати вар'ята. Це корисно для здоров'я

Уперше проїхався на новому ровері по снігу. І мушу сказати, що мій Bergamont не підвів. Хоч і слизько було й деколи злегка заносило, я таки жодного разу не гепнувся. Правда, по слизоті їхав обережно. А снігом уже гнав, як лише міг. Сніг хрумтів, під ним потріскував лід, але це не впливало на швидкість. Декотрі перехожі зиркали на мене з цікавістю. Нечасто побачиш ровериста взимку. Тим більше, якщо він мчить попри тебе, а ти в цей час дрібочеш і совгаєшся, щоб не хляпнути. Навіть не сумніваюся, що в думках у них миготіло одне: "Що за вар'ят?"

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини