MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 31 січня 2018

1574 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 31 січня

Пам'яті Леоніда Каденюка

Каденюк завжди наголошував, що Україна – космічна держава, серед лідерів в освоєнні космосу. І дивувався тому фактові, що вся держава витрачає на розвиток космічної галузі менше грошей, аніж футбольний клуб "Шахтар" на одного легіонера. Це справді парадокс нашого часу. Іще Леонід Каденюк закликав берегти нашу Землю. Розповідав, що звідти, з орбіти, з ілюмінатора "Колумбії", побачив тоненьку синю оболонку повітря, яка забезпечує наше життя. Політ у космос змінив Леоніда Костянтиновича. Він почав активно захищати довкілля. Сподіваюся, що політ триватиме. Й чим далі ми будемо заглиблюватись у космос, можливо, досягнемо таки й Марсу, й Венери, тим більше цінуватимемо свою Землю.

Два слова про російськомовну культуру та про переклади з російської

Можете назвати мене шовіністом скільки завгодно, але я раз по раз помічаю, що для російськомовних людей (незалежно від їхніх політичних поглядів) культура ділиться на російськомовну й іншу. Нерідко того, що відсутнє в російськомовному культурному середовищі, для них просто не існує і в українськомовному. Ці люди ломляться у відчинені двері, саркастично шукаючи "нормальні українські переклади", "щось дітям почитати" й багато інших речей, не помічаючи, що українською якраз ці речі є. Російською немає. І так, із цієї перспективи український переклад Достоєвського немислимий. Тому що переклад Достоєвського немислимий для російськомовного культурного поля.

Про що йшлося на черговому засіданні ТКГ у Мінську

Українська сторона вкотре звернула увагу на неналежне виконання Росією як стороною конфлікту на Донбасі домовленості ТКГ про запровадження так званого різдвяного перемир’я, яке почало діяти з 23 грудня 2017 року. Відтоді українська сторона зафіксувала лише один день без обстрілів із боку РФ/ОРДЛО. Хоча загалом кількість обстрілів з боку російських ркупантів і колаборантів стала меншою, вкрай тривожним є те, що всі обстріли – прицільні, а кожен другий обстріл відбувається з використанням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь (120-мм і 82-мм міномети, 122-мм артилерія).

Каденюк був уособленням наших мрій і фантазій – журналіст

Я думаю, це – наша біда, що ми відвернулися від зорь. Що в передранковий час не спостерігаємо, як космічні шківи просторових сил обертають наш небокрай. Не сперечаємося, навіть тут у цукерберґовому Фейсбуку, про колапсари і пульсари, чорну матерію, кротові нори Дірака та струнну теорію Всесвіту. Ми забули про Каденюка. Його політ перетворився на злободенному тлі в якусь архаїку, заяложену піар-акцією кучмівського часу, забаганку політиків, а участь його самого в політиці виявилася невдалою. Разом із його смертю наше майбутнє сьогодні стало нашим минулим. І хто ж тепер розповість нам українською: як там у невагомості? Як там у повному вакуумі? Як там у Всесвіті?

Наша кульгава релігійність: як цьому зарадити

Вивчення християнської етики в школах і якісна катехізація в парафіях набагато страшніші для умовних попів на "лексусах", аніж волання богоборців. Хоча б тому, що богоборців за межами Facebook особливо не видно, а віряни, невдоволені певними негативними явищами в церкві, є в кожній парафії. Фарисеї та корумповані клерикали найкраще почуваються там, де Христа знають лише як печального бороданя з ікони, від імені якого можна верзти будь-які нісенітниці. Але там, де публіка знає бодай основи християнської віри, деякі речі стають просто неможливими. Певні позитивні зрушення вже є.

Абхазія: моторошні наслідки окупації. ФОТО

В Абхазії панує тотальний розрух. Зруйновано практично все – залізниця, електростанції, шахти, заводи, будинки. Війна, яка відгриміла 1993 року, знищила лише малу частину цих об'єктів. Більшість із них розвалилася і закрилася вже в післявоєнні роки. Блогерка lana_sator вирішила зустріти новий рік в Абхазії. Під час своєї подорожі вона зробила фоторепортаж про те, як сьогодні живе ця територія, визнана як "незалежна держава" лише Росією і кількома державами третього світу. Мандрівниця виклала у себе в блозі близько 100 фотографій об'єктів абхазької промисловості й інфраструктури, які сьогодні перебувають у зруйнованому стані.

Українці створили "розумний" спінер. ФОТО, ВІДЕО

Двоє хлопців із Хмельниччини розробили нову версію популярної іграшки – спінера. Вони надали забавці так звані смарт-функції. SmartSpinner, саме так назвали хлопці свій винахід, може створювати динамічні зображення, анімації, слайд-шоу. Для цього потрібен лише смартфон із Bluetooth. Зображення створюються та передаються SmartSpinner за допомогою спеціально розробленої програми. Також спінер може відображати час, зображення, текстові повідомлення та виконувати функцію ліхтарика. Наразі винахідники збирають кошти, щоб запустити виробництво SmartSpinner на краунфандинґовій платформі.

 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини