MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 23 лютого 2018

844 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 23 лютого

Що в голові Путіна: куди прямує кремлівський режим

Путін пізно прокинувся зі своїми філософськими тео­ріями. Розповідаючи, як формувалася його особистість, він любить згадувати молоді роки, коли був "бандитом і шпигуном". Він частіше пригадує, як загартовувався у провулках радянського Ленінграда й служив у КГБ, ніж шкільні роки чи знання, здобуті в університеті. Прийшовши до влади, Путін спеціально наголошував, що офіційна ідеологія державі не потрібна. Тоді він захоплювався духовними засадами свого улюбленого виду спорту – дзюдо. Та Путін уже 18 років при владі, й назріла потреба в ідеологічному підґрунті. Перший пункт у його ідеології – радянський патріотизм.

Змусили підписати дозвіл на знищення всіх власних творів. Як совєти репресували українського композитора

Перед тим, як відправити в Мордовію, композитора змусили "підписати" дозвіл на знищення усіх своїх творів. І комуністи зробили це показово у дворі закладу, яким Барвінський керував понад 20 років, – усі рукописи його творів спалили. По поверненню із заслання Барвінському не лише заборонили викладати, а навіть заходити у приміщення консерваторії! Усі п'ять років, які йому вдалося прожити після заслання, композитор намагався з пам'яті відтворити те, що спалили бвільшовики на подвір'ї його консерваторії. Барвінського реабілітували в 1964-му, через рік після його смерті, – завдяки старанням його друзів.

Як нам шкодять субсидії

Наприклад, у Немирові Вінницької області японці відкрили новий завод із виробництва електропроводки для автомобілів. Дві тисячі робочих місць, але люди не йдуть – "бояться втратити субсидію". Кажуть, їм вигідніше сидіти вдома. Або ще один приклад: в одній із торгових мереж у Києві й області – 600 вакансій. Керівник мережі розповідає, що одна з найпоширеніших причин відмови пошукачів – субсидії. Для розуміння масштабу проблеми – в січні 2018 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг отримували понад 6 млн  домогосподарств, або майже 42% від загальної кількості. Тобто півкраїни сидить на субсидіях!

Суттєвий запобіжник від російського розхитування України

Можна сказати, що з цих двох питань є порозуміння у країні. Це суттєвий запобіжник від розхитування з боку РФ. Кількість прихильників української мови як єдиної державної постійно зростає. Так сьогодні вважає вже 61% (у 2014 році таких було 47%), ще 20% – стверджують, що російській можна надати статус офіційної в окремих регіонах, 15% – за надання російській мові статусу державної. При цьому слід зауважити, що за постійного зменшення кількості прихильників надання російській мові державного статусу, зростає кількість прихильників української як єдиної державної без інших альтернатив.

В'ятрович підбив підсумки роботи Українського інституту національної пам'яті за 2017 рік

Розуміння досвіду важливе для розуміння себе самих. Наприклад, вибір соборності, зроблений УНР і ЗУНР, сформував тренд, який триває досі. Україна рівномірно голосувала за незалежність на референдумі, добровольці йшли захищати Донбас з усіх куточків країни. Адже в далекому 1919-му наші співвітчизники, поневолені різними імперіями, зі власної волі вирішили створити єдину державу. Другий визначальний тренд – це боротьба за свободу, яка поєднує нинішніх захисників незалежності з її ініціаторами 1917 року. Самостійний погляд на історію як досвід спільноти – це мета політики національної пам'яті.

На Київщині розсипається унікальний маєток фон Мекк. ФОТО

Маєток родини фон Мекк (барон фон Мекк був підприємцем-залізничником, магнатом, меценатом), побудований в 1888 році. Дружиною барона була племінниця Чайковського, тому композитор був частим гостем у цього будинку. Після приходу до влади совєтов маєток було націоналізовано. Під час Другої світової в будівлі був штаб німців, згодом військовий шпиталь, пізніше лікарня, школа. До маєтку прилягав парк загальною площею 9 га. Біля будинку досі лишилися старі ялини й тополі. Зараз історичний комплекс, на жаль, перебуває в аварійному стані. Була біля нього поруч, тому не змогла пройти повз.

Чому не можна відкривати вікон і дверей

Тарас Юрах просить з'ясувати відмінність між словами відкривативідчинятивідмикати, тобто тих, що їх ми використовуємо як відповідники російського открывать. Яке слово правильно вживати щодо файлів на комп'ютері та закладок у браузерах – відкриватирозгортати чи щось инше? Відчиняти вживаємо тоді, коли говоримо про вікна, двері, брами. Відкривають рахунки, кредити, простори, перспективи тощо. Файли на комп'ютері теж відкривають, а потім, якщо вони не розгорнуті, розгортаютьЗнерухоміти означає стати нерухомим. Знерухомити – зробити щось нерухомим.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини