MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 28 лютого 2018

1902 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 28 лютого

Треба невідкладно ухвалити новий закон про українську мову – віце-прем'єр

Невідомо, чи зможе наступний склад Верховної Ради ухвалити закон про українську мову. А чинний склад може! Однак він роздертий між трьома різними законопроектами про мову, кожен із яких добрий, але з політичних причин непрохідний. Тому консолідований законопроект, запропонований громадськістю, може внести президент. Або уряд. Хто відчуває свою історичну відповідальність перед українською мовою, той і зробить цей крок. У кожному разі на ухвалення закону про українську мову маємо не більше, ніж півроку. Потім – виборча кампанія, взаємопоборювання тощо. А просте скасування "закону" Колесніченка-Ківалова зовсім не означає посилення позицій і підтримку української мови.

Суд повернув державі будівлю Гостиного двору в Києві

Багаторічна боротьба за Гостиний двір завершена перемогою! Київський апеляційний господарський суд підтримав принципову позицію прокуратури Києва та повернув державі будівлю Гостиного двору, що розташована на Контрактовій площі в Києві. Після тривалих судових процесів сьогодні, 28 лютого, Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нове, яким розірвав договір оренди й зобов’язав приватну структуру повернути державі будівлю Гостиного двору.

Що змінить ситуацію на Донбасі

Це і стане наступним етапом процесу. Бо ця затяжна розмова в Мінську нічим не завершиться. Там тепер можна говорити тільки про обмін полонених. Це важливо і зрозуміло, що ми вболіваємо за цих людей та їхніх рідних і близьких. Проте наше стратегічне завдання в Мінську – припинити війну, яка й породжує цих самих полонених. Тобто за основу треба брати не наслідок, а причину, яку мінський процес усунути не може. Я переконаний, що Трамп здатен змінити ситуацію. Бо якщо свого часу Обама тільки говорив про летальну зброю, Трамп діє та приймає рішення. Він збагнув, що якщо їх не зупинити сьогодні, то завтра може бути пізно.

Український єврей, якого досі шанують в Японії, але майже не знають на батьківщині

Сьогодні спливає рівно 140 років від дня його народження, але практично ніхто в Україні (й навіть у Херсоні, де він жив до 19 років, і навіть люди, професійно пов'язані з музикою) не чули цього імені. Меттер став учителем багатьох видатних японських музикантів. Зокрема його учнями були Такаші Асахіна (1908 – 2001), засновник і диригент Осакського філармонічного оркестру, та Ріойчі Хатторі (1907 – 1993), "батько" японського джазу й повоєнної поп-музики. Саме в Японії Меттера й сьогодні шанують найбільше, й саме японською мовою про його життя вийшло чимало публікацій, зокрема й спогади учнів. 

У Станиці Луганській на початку березня може відбутися розведення сил і засобів

Закликаємо РФ виконати взяті на себе зобов'язання та використати свій вплив на загарбників ОРДЛО задля настання режиму тиші, а також припинити постачати через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону техніку, озброєння, паливо; вивести з території України техніку, озброєння, військові формування; забезпечити безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО включно із кордоном. Під час роботи підгрупи з безпекових питань українська сторона звернула увагу на необхідність вільного доступу СММ ОБСЄ до всієї території України, зокрема й до Криму, як це й передбачено мандатом місії.

Великий романтик, який із попелу відродив власну націю. ФОТО

На початку 2000-х Йовлань усвідомлює, що шлях до збереження та розвитку ерзян – це політична боротьба. Він засновує молодіжну націоналістичну організацію "Од Вий" (українською – "Нова сила"). Оло пропагує серед свого народу принцип мовної стійкості – використання ерзянської не лише в домашньому спілкуванні, а й у всіх сферах публічного життя. За лаштунками одного з концертних виступів, що відбувався в Саранську в 2001-му, Йовлань Оло, розповідаючи про співпрацю з естонськими митцями, проігнорував запитання журналістів, що прозвучали російською мовою. Оло був надзвичайно харизматичним не лише на сцені, а й у житті.

Через сильний мороз замерз найбільший водоспад України. ФОТО, ВІДЕО

На Тернопільщині через лютий мороз замерз Джуринський водоспад. Ккригою вкрито три каскади заввишки 16 метрів. Мороз утворив химерні бурульки та нарости, завмерла і вода, яка збігала з шаленою швидкістю, але в деяких місцях її потоки ще намагаються вирватися назовні. Журналісти нагадують, що досить незначного потепління – і "порцеляновий" водоспад може зникнути.  

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини