MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 18 травня 2018

1830 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 18 травня

Зупинити Росію зараз, інакше Китай переможе потім

Наразі РФ становить серйознішу загрозу, але росіяни можуть дечого повчитися в китайців. Якою була б наша реакція, якби Росія почала викрадати антикремлівських активістів подібно до того, як це робить Китай зі своїми опонентами в Гонконгу й деінде? А що як режим у Москві використає російську діаспору як політичну зброю, як це роблять можновладці Пекіна? Росія – бідна країна, тому в нашому конфлікті з Москвою йдеться радше про силу волі й координацію, аніж про засоби боротьби. Однак те, що ми вразливі до кремлівського коктейлю з грошей, пропаганди, кібератак і залякувань, відіграє важливу роль.

18 травня 1944 року почалась операція з депортації кримських татар. Спробуймо уявити себе на їхньому місці

Уявіть себе у власній квартирі. Травневий ранок звичайного буднього дня. От сьогодні, наприклад. Ви снідаєте на кухні з дружиною, чоловіком чи просто коханою людиною. Дивитеся телевізор, розповідаєте про плани на день та обговорюєте вихідні. Кухнею шириться запах сніданку. З іграшковою машинкою повз вас пробігає син. Копія діда. Або маленька донька сидить у вас на колінах та щось лепече зрозумілою лише їй мовою. Лунає дзвінок. Ви відчиняєте двері та бачите на порозі людей у військовій формі. Вони спокійно зачитують Постанову Державного комітету оборони та повідомляють, що ви маєте 15 хвилин на збори (це якщо вам пощастить).

Законодавча фінішна пряма Антикорупційного суду: лишилося дійти згоди лише щодо одного

Дискусія зараз триває над тим, яка кількість голосів у цьому спільному засіданні може дати зелене світло для кандидата продовжувати конкурс. Українська сторона говорить про 2/1. Аргумент – це кваліфікована більшість, 16 голосів. І тут власне виникає питання в міжнародних партнерів. Не до 2/1, із цим все чудово. А до 16 голосів, тобто кількості, що повністю дорівнює...кількості членів ВККС. Тож створюється ситуація, коли міжнародники присутні, але суто з церемоніальною метою. Нагадаємо ключову рекомендацію Венеційської комісії – вирішальна роль міжнародників у прийнятті рішення. Щоб не було маніпуляцій – не остаточна, не церемоніальна – вирішальна.

Путін проти Порошенка у країнах Вишеградської четвірки

Показово, що серед країн регіону з політикою Путіна переважно погоджуються більше, ніж із політикою Порошенка (й, очевидно, в цьому контексті України). Єдина країна, де більше погоджуються з політикою Порошенка, ніж Путіна – це Польща. Всі решта – навпаки. Найдраматичніша ситуація спостерігається у Словаччині. Там згідних із політикою Путіна – 41%, і незгідних із політикою Порошенка – 49% (див. інфографіку). Це при тому, що якраз зі Словаччиною не було в останній рік таких напружених відносин на політичному рівні, як із Угорщиною чи з Польщею. Пам'ятаєте, саме зі словацьким президентом Порошенко навіть прорубував символічне безвізове вікно в Європі на спільному кордоні?

Хто й чому гальмує впорядкування майнового статусу замків Львівщини

Не дивлячись на офіційні неодноразові заяви ЛНГМ про те, що "Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького притримувалася і притримуватиметься чіткої позиції – кільце замків (Підгорецький, Золочівський, Олеський замкові комплекси у своїй цілості – з територією, храмами, монастирями тощо) повинні перебувати у власності Української держави. Жодні концесії чи інші мутні варіанти ми вважаємо недопустимими. А тому ми розраховуємо на конструктивну співпрацю в остаточній формалізації цього статусу з Львівською обласною державною адміністрацією, Міністерством культури України, Кабінетом міністрів України", наклепникам хоч плюнь в очі, а вони – "божа роса". 

Підполковник Нацгвардії отримає 13 років тюрми за "злиті" Кремлю таємниці. ВІДЕО

Нацгвардійця завербувала ФСБ Росії у вересні 2014 року під час його візиту до Москви. "На виконання вказівок кураторів він передавав одним із месенджерів та електронною поштою до Росії відомості, що містять державну таємницю, зокрема дані про сили та засоби, задіяні у проведенні антитерористичної операції", – йдеться в повідомленні прес-центру СБУ. За даними прес-центру, зловмисника затримали у травні 2015 року за місцем постійної дислокації його частини на Харківщині. "Під час спроби втекти нацгвардієць наніс тілесні ушкодження співробітнику СБ України", – зазначають у спецслужбі.

Як онлайн-сервіс і відбірковий турнір удосконалити

Валерій хоче знати, яким словом замінити звертання пан, якщо не пан, не добродій, не товариш, не шановнийПан (кличний відмінок – пане) – прийнята в українців та в деяких инших слов'ян форма звертання, незалежно від ставлення до того, до кого звертаються. Замінювати його немає підстав. Катерину Кузьменко цікавить написання слів, складником яких є онлайн: разом чи через дефіс. Такі утворення пишемо через дефіс: онлайн-магазинонлайн-сервіс. Але для української мови природніше було б онлайновий магазинонлайновий сервіс і под. Прес-служба Професійної футбольної ліги хоче з'ясувати, як правильно: відбірковий турнір чи відбірний. Ліпше казати відбірнИй – похідне від іменника відбір.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини