MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 3 вересня 2018

607 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 3 вересня

Суспільна угода і три її концепції: на яку пристанемо?

Відразу ж після перемоги першого Майдану й обрання Ющенка президентом України переважна більшість колишніх протестувальників притьмом опинилася в Гобсовій позиції, очікуючи від новообраного президента та його команди розв’язання якщо не всіх, то більшості соціальних і політичних проблем. Ті, кого до протесту проти фальсифікації виборів спонукало Локове розуміння суспільної угоди як угоди між громадянами та владою, почали дивитися на нову владу з позиції Гобсової концепції суспільної угоди, згідно з якою влада є не так стороною, як предметом угоди, що її громадяни укладають між собою.

Джона Маккейна поховали на кладовищі Військово-морської академії США

Сенатор Джон Маккейн був похований на кладовищі Військово-морської академії США в Аннаполісі, штат Меріленд – його альма-матер, яку він закінчив у 1958 році. Похорон завершив п'ятиденні жалобні заходи, під час яких про нього згадували, як про героя війни, високопоставленого державного діяча й американського патріота. Маккейна поховали поруч з його давнім другом і однокурсником по академії адміралом Чаком Ларсоном, померлим у 2014 році. Закрита меморіальна служба пройшла в каплиці академії, після чого траурна процесія попрямувала до вкритого зеленню місця поховання біля річки Северн.

Москву карають за гординю

У нас, як правило, звертають увагу винятково на український аспект ситуації з автокефалією – тим паче, що можливість її надання якраз на порядку денному Вселенського патріархату. Однак насправді ситуація видається набагато об'ємнішою. Насамперед вона пов'язана із прагненням Константинополя підтвердити своє право історичної церкви й обмежити амбіції "нових церков", які отримали автокефалію від Вселенського патріарха й тепер роблять вигляд, що існували завжди і ніякої матері-церкви в них не було.

Все його життя – в борні з російськістю та радянщиною. Спогади про Юрія Бадзя

Бадзьо мріяв про найголовніше: щоб Україна стала українською – в усіх відношеннях: мови, культури, ментальності… Навіть не так: щоб і друзі, і вороги, і самі українці усвідомили нарешті: не було ніякого "розгалуження" "єдиної давньоруської народності". Українці, так само як білоруси і (пізніше) росіяни пройшли шляхом власного етногенезу. Мають власну історію. Яку в них вкрали. Найбільше його гнітила ота крадіжка, отой грабунок, який розпочало Московське царство, продовжила Російська імперія і завершила імперія радянська: в України, в українців вкрали, відібрали їхню незалежність, мову, культуру, сітогляд.

Українській гривні виповнилося 22 роки

У цей період у готівковому обігу України паралельно функціонували як гривня, так і український карбованець. Після 16 вересня 1996 року єдиним засобом платежу на території України стала гривня. На момент заміни однієї грошової одиниці на іншу в обігу було 338,1 трлн карбованців. У результаті переходу на гривню було вилучено 97% емітованих до цього карбованців (327,9 трлн крб). За цей період Національний банк України ввів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд грн.

Українськомовний рекорд: 35 млн переглядів на YouTube. ВІДЕО

Українськомовна пісня вперше отримала 30 млн переглядів на відеохостингу YouTube, що є абсолютним рекордом для україномовного сегмента сервісу. Піснею-рекордсменкою стала робота української групи Kazka "Плакала". Від часу завантаження, 17 травня 2018 року, її прослухали понад 35 млн разів. Найближчим "конкурентом" треку є композиція українського поп-гурту DZIDZIO "Я і Сара", яка на даний момент має понад 21 млн переглядів і, до слова, була завантажена на YouTube чотири роки тому.

Київ змінюється, і це тішить. ФОТО

Протягом літа ремонтували вулицю Теліги. Багато хто писав – от почнеться вересень, і місто там потоне в заторах. Вересень почався, від сьогодні місто повноцінно повертається в робочий режим, але натомість не затори на Теліги, а повноцінне відновлення руху. Капітальний ремонт шляхопроводу на перетині вулиць Олени Теліги та Кирилівської завершений, тому обмеження руху знято. Вчора, 2 вересня, я там пройшовся. І якщо порівнювати до й після, то це небо і земля.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини