MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 31 жовтня 2018

3030 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 31 жовтня

У Радбезі ООН Росія опинилася в цілковитій ізоляції

За проведення огидної пропагандистської вистави виступив тільки сам Небензя. Сім членів Радбезу проголосували проти, сім вирішили за краще утриматися. У Росії не виявилося жодного союзника в Радбезі. І це повинно було б переконати російське керівництво у провалі політики щодо України, у відсутності будь-яких можливостей довести реальність "шахтарського повстання" і змусити світ повірити в самостійність дій горезвісних "сепаратистів". Але навряд чи Кремль здатний адекватно оцінити ситуацію, тому що при згадці про Україну російські лідери втрачають навіть натяк на реалізм.

Злочин Сандармоху триває і сьогодні – Клімкін

Ми зобов’язані повернути Сандармох в наші душі, так, як повернули Голодомор. І це не тільки моральний обов’язок перед загиблими. Було б великою помилкою вважати пам'ять про Сандармох просто даниною минулому, яке на практиці не стосується нашого сьогодення. Стосується, і дуже сильно. Бо злочин Сандармоху триває і сьогодні.  Полягає він у брутальних спробах убити чи хоча б підмінити пам'ять про Сандармох. А здійснюють його прямі ідеологічні нащадки катів із НКВД, які нині захопили владу в Росії. Сандармох не в минулому, сьогодні він став частиною гібридної війни.

Українізація – не загроза, а можливість відкрити ще один світ і ще одну культуру

Я пишу це для тих російськомовних друзів, які вважають, що зараз іде "насильницька українізація" (через майбутній закон про мову й не тільки), атака на російську мову тощо. Я думаю, ці страхи перебільшені: ніхто від вас російської мови не забере. Своїм досвідом ділюся ось для чого. Для мене, людини з російськомовним дитинством, українська мова відкрила ще один світ і ще одну культуру. Надзвичайно класну культуру. Вона стала ресурсом, який грає в плюс, а не в мінус. Просто ця мова й досі потребує підтримки. Для того, щоб змогти відкривати по-справжньому нові світи.

Українців і поляків закликають запалити свічки пам'яті 1 листопада

Боротьба, яка розпочалася 100 років тому, закінчилася поразкою України. Була вона польською перемогою, за яку Польща заплатила ціну вищу, ніж за не одну поразку. Тоді перемогла концепція, що на політичній мапі світу нема місця для незалежної Української держави. На її згарищі виросла радянська імперія, яка невдовзі знищила мільйони поляків та українців. Наші предки, діючи разом, могли б запобігти цьому, але не зуміли порозумітися. Цю боротьбу Яцек Куронь назвав братовбивчою, бо гинули в ній не лише брати, а й сама ідея братерства наших народів.

Імла над Росією густішає

Україні доведеться діяти в парадигмі протистояння не лише кремлівській владі, а й значній (якщо не більшій) частині російського суспільства, яке живе поза нормами ХХІ століття, керуючись зовсім іншою, ніж євроатлантичний світ, логікою – сумішшю середньовічних і сталінських настанов. Імла над Росією, попри можливість відносно вільного доступу до інформації та комунікації зі світом, густішає. Імла страху, імла імперської пихи, імла небажання жити власним розумом і називати речі своїми іменами.

Помер відомий український письменник і сценарист Богдан Жолдак

"Сьогодні о 16:10 помер Богдан Жолдак", – повідомив український письменник Василь Трубай. Богдан Жолдак – член Національних спілок письменників та кінематографістів України. Крім того, він працював учителем, кіноредактором, ведучим. Він – автор сценаріїв фільмів "Відьма", "Козаки йдуть!", "Іван та кобила", "Дорога на Січ". Автор книжок "Спокуси", "Як собака під танк", "Бог буває", "Капосні капці", "Коли генії плачуть", "Яблука з райського саду", "Укри" й інших.

Геловін не такий уже й чужий українській культурі

В одних місцевостях їх святкували кожне окремо, в інших – разом. Особливих обрядів не було. Поминальна їжа мала бути неодмінно теплою, навіть гарячою – аби душі вдихали випаровування й розуміли, що про них пам'ятають, а на столі клали кілька зайвих мисок і ложок. Кожного предка згадували на ім'я. Після трапези виходили на родинні гуляння – Кола, з допомогою яких давали зрозуміти, що згадують предків, а не нечисту силу. Для того молоді переодягалася в різних чортів/вурдалаків і намагалася проникнути на гуляння, а люди їх демонстративно відганяли.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини