MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 2 листопада 2018

3585 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 2 листопада

В Україні більше немає Московського патріархату – Константинополь

"Скасуванням акту 1686 року скасована адміністрація Московською церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні... Із канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ МП більше не існує. Всі архієреї тепер в Україні де-факто згідно з цим рішенням синоду є архієреями Вселенського престолу, і вони тепер повинні чекати директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого функціонування і існування в перспективі надання автокефалії Православній церкві в Україні", – пояснив архієпископ Іов.

Меланхолійні роздуми на старті передвиборчої кампанії

Контури вищого законодавчого органу не як генератора правил, не як джерела розумних заходів, а як бази ефективності президентської вертикалі губляться в тумані наступного року. Набір партій, які проходять у Раду, змінюється від опитування до опитування, а голосування за мажоритарними округами робить її склад буквально непередбачуваним. Хто більше витратить на харчові набори, хто краще домовиться на місцях або в центрі, того й виберуть. Окремі ентузіасти уявляють як гарантію від потрапляння до парламенту політичного сміття скасування мажоритарки й упровадження відкритих партійних списків, і це, якщо замислитися, справжня драма.

Роздратування Путіна свідчить, що Україна та її церква – на правильному шляху

Після рішення Синоду Константинопольського патріархату в Україні залишилася лише його власна митрополія – ​​ну, й іще група розкольників із РПЦ, яка всупереч канонам і здоровому глуздові намагається захистити інтереси Путіна й Кирила в Україні. Але вже зрозуміло, що цю групу приречено, що між священиками РПЦ й українською паствою – глибокий цивілізаційний розкол, розкол між своїми та чужими на українській землі. Путін не може цього не помічати. Він говорить про те, що руйнуються "цивілізаційні цінності і той культурно-історичний простір, який складалися століттями".

Істрія – місце зустрічі моря, суходолу й багатьох культур

Істрія – це найбільший півострів у Середземному морі. Нині він розділений між Хорватією, Словенією та Італією. За площею він не дотягує навіть до української області, зате культурної спадщини має на кілька держав. Зрештою, найважливішу роль тут відіграло географічне розташування – вислів genius loci ідеально пасує до цього регіону. По-перше, це середземномороське узбережжя, а отже – багатий світ давньогрецької цивілізації, продовжений Римською імперією.

Історичний туризм у Чехії

Цього серпня, саме на 50-річчя вторгнення військ до Чехословаччини в 1968-му, мене відвідали двоє друзів з України. Оскільки вони були людьми освіченими, я підготував для них програму, насичену мандрівками чеськими історичними місцями та пам’ятками. Першою була поїздка до Праги. Столиця нас зустріла демонстраціями в центрі міста. Люди згадували радянські танки на вулицях і перед будівлею Чеського радіо, де 50 років тому відбувалися трагічні події. Ми поклонилися статуї Святого Вацлава, захисникові чеських земель, і вшанували пам’ять Яна Палаха.

У підступному полоні солодкої "зради"

Запах фарби заважав одному статечному дядечкові, який раніше не звертав уваги на ті пречудові запахи, наявні в більшості наших під’їздів. Іншій поважній пані було не до вподоби те, що листоноша кілька днів не клав пошту до скриньок, адже вони були пофарбовані. Насамкінець ціла група сусідів виявилася вкрай незадоволеною новим кольором вхідних дверей. Так-так, присягаюся! Вони були занадто темні, а люди звикли до світлої поверхні з яскравими написами, нанесеними балончиком.

Який греко-католицький досвід варто перейняти українським православним

Погано, що ми знаємо мало про те, як у 1970-х рр. українські католики східного обряду в діаспорі боролися за "томос", так би мовити, який би дав УГКЦ патріархат. Тоді проти них був і Рим, і Москва, й частина владик, й інертність з асиміляцією тощо. Владика Йосиф Сліпий тоді зробив геніальний, хоч і дуже простий крок: звернувся по підтримку до людей. І масовий багатотисячний рух мирян обновив церкву, дав їй великі сили і, що важливо, гроші для здійснення маси проектів – від побудови УКУ в Римі до сотень надрукованих книг, проведених конференцій тощо.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини