MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 листопада 2018

1957 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 12 листопада

Портников: Наше головне завдання – формування української ідентичності

Коли люди, які вважають себе представниками української національної еліти, серйозно кажуть про те, що всі проблеми країни вирішить винятково економіка, що "торпедування" питань мови й ідентичності, історії та культури "роз'єднує" країну, мені залишається тільки дивуватися тому, наскільки вони далекі від реальності, історичних процесів, від самого відчуття майбутнього. Я хочу пояснити цим людям, чим "маленький українець" і "маленький білорус" відрізняються від "маленького росіянина" й "маленького поляка".

Книжки та політики: хто і що читає

Відомо, що Леонід Кравчук також любитель книжок. Але з партійною специфікою: мало не напам’ять знає все зібрання Леніна, точними цитатами з якого, як розповідають, убивав колег по ЦК партії. Як став на чолі незалежної України, зізнавався, що тодішнім життєвим відкриттям для нього були дві книжки: свідчення очевидців про Голодомор і збірник біографій розстріляних Сталіним українських письменників 1920–30-х років. Леонід Данилович, схоже, тягнувся більше не до книжкової, а до іншої шафи – з напоями.

Вітренко розповів про новий арбітраж проти "Газпрому"

Новий арбітражний процес ніяк не скасовує обов’язку "Газпрому" заплатити нам 2,6 млрд дол. за рішенням попеднього арбітражу (2,1 млрд дол. ми вже стягнули й останні місяці стягуємо по 9 млн дол.). Нові-старі вимоги "Газпрому" видаються витрачанням часу та грошей його з боку – через простий принцип, що арбітраж не може виносити рішення із питань, які вже розглядали в попередньому арбітражі. Чому ж вони подали до нового арбітражу, а не просто продовжують боротися за апеляцію, яку подали на рішення попереднього арбітражу?

Режисер: "Дике поле" – бездоганно відзняте нішеве кіно

Слухайте, тільки дурень може кричати, що "Дике поле" – не блокбастер! Ви перший день знаєте Жадана? Так, це найталановитіший і найпопулярніший у Європі з українських нішевих авторів. Є люди, які щиро захоплюються його текстами. Але це обмежена аудиторія. То чому раптом від нішевого автора вимагати блокбастера? "Дике поле" дуже вдало передає дух письма Жадана. Фільм аж дихає його текстами. Тому ті, кому подобається його проза, неодмінно підуть на цей фільм.

Всі секрети щодо бюджету Стенфордського університету

Стенфордовы ніхто гроші просто так не дає. Стенфорд гроші збирає. Торік 1,1 мільярд доларів університетові пожертвували 76 000 (!) донорів. Ще 20% бюджет отримав від свого ендавменту – пожертв попередніх років, які були не витрачені, а інвестовані, й тепер приносять щорічний прибуток. 17% коштів принесли спонсоровані дослідження. Ще 15% – плата за навчання студентів. Окремо варто згадати 20% бюджету, зароблених університетом на наданні медичних послуг – якість медичного факультету в Стенфорді така, що він є серйозною статтею прибутків. 

"Рускій мір" у Верховній Раді. ВІДЕО

Дружина секретаря РНБО повторює російські методички про "страшну Гейропу", на "науковій" конференції виступають представники церкви, голова Комітету охорони здоров’я змушує всіх вислуховувати у Верховній Раді міських божевільних, що поширюють гомофобську ахінею. У кінці учасників чомусь не відвезли до психдиспансеру, не надягли гамівних сорочокк. Натомість вони підписали спільну резолюцію та поїхали далі сіяти "рускій мір" в Україні.

Бокори Чорної ріки: на Закарпатті відбудовують єдиний у Старому світі Музей лісосплаву. ФОТО

У Національному природному парку "Синевир", серед стрімких гір та смерекових стін, на річці Чорна ріка є один із двох у світі Музеїв лісосплаву. Цьогоріч його взялися відбудовувати – через 20 років після найстрашнішої повені нового часу. Перші дні листопада 1998 року в історії Закарпаття – чорні, страшні. Найгірша, найбільш руйнівна повінь понищила не тільки майно, будівлі, дороги і мости: загинули й люди. Тут, на Міжгірщині, стрімка, але невеличка Чорна ріка (інша назва – Озерянка, це притока Тереблі) перетворилася на лютий потік.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини