MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 листопада 2018

3114 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 15 листопада

Атака грішми: коли банки страшніші за танки

Шкоди завдано за кількома напрямами. По-перше, підірвано довіру громадськості до бізнес-етики. Банки є слабинкою фінансової системи з огляду на їхню бізнес-модель: вони позичають гроші, які не можуть одразу повернути, але зобов’язані без затримок виплачувати кошти вкладникам. Це означає, що такі установи особливо потребують довіри (й надзвичайно залежать від центрального банку країни та державних гарантій). Вони вразливі ще й тому, що приваблюють нечесних на руку клієнтів, які шукають лазівки до решти фінансової системи.

Цунамі "зради" навколо Об'єднавчого собору

Різні джерела, особливо засоби московської дезинформації в Україні, наполегливо поширюють чутки про дату Собору лише з однією метою: якщо з якихось причин саме в поширену ними дату Собор не відбудеться, бо процес підготовки ще триватиме, – створити цунамі "зради". Цю технологію з десяток разів уже було використано дотепер. Пам‘ятаєте? – "Синод перенесено", "Представники Константинополя відмовилися їхати в Україну", "Томосу не буде", "Українське питання відклали".

Навіщо Росії "кримське представництво" і що цьому протиставити

Зрозуміло, що таке "представництво" створять – незалежно від того, чи захочуть із ним мати справу європейці, чи ні. Зрозуміло, що це буде важливий пропагандистський центр, який стане переконувати обивателів і політиків в тому, що у Криму все чудово, що потрібно забути про окупацію та санкції. А потрібно співпрацювати, відпочивати і дружити. Росія – добра душа, а Крим – це "Росія". І для того, щоб усю цю дурню не сприймали серйозно, російським пропагандистським "представництвам" повинні протистояти представництва справжнього Криму.

Культурний наратив імперії: якою мовою говорить російська література

Британський і французький колоніалізм породили рефлексію щодо своєї появи. Російському дискурсові це не властиво. Тут націоналізм експансії маскується захисним націоналізмом. Читаючи класику російської літератури, не всяк помітить, як Достоєвський ганить поляків, євреїв і німців або як Тургенєв лиш мимохіть згадує, що старший Базаров у воєнних кампаніях набуває статків. Томпсон указує: відбувається ледь відчутне виправдання тривалого російського домінування від Бреста до Владивостока. Бо й у СРСР усі мали знати слова "сплотила навеки Великая Русь".

"Дике поле": тріумф і біда нового українського кіно

Однією з переваг українського кінематографу є якраз те, що він має добре і потужне підґрунтя – наявність сучасної української літератури, яка дає добрі сценарії до сюжетів, що часто запобігає появам у кіно так званих "сюжетних дір". Фільм "Дике поле", якого знято за мотивами та, загалом, сюжетною лінією роману Сергія Жадана "Ворошиловград", є гарним прикладом такого кіно. Навіть саму атмосферу, описану в романі, тут було показано з хірургічною точністю. Захланність і пофігізм пострадянського Донбасу передано не менш соковито.

Як Україні скористатися спадщиною Київської Русі

На лекції про добу Гетьманщини я дізнався для себе одну нову річ. Чомусь я був упевнений, що міф про "єдність" трьох "братніх" народів, українців, білорусів і росіян, придумали в Москві. Як частину імперської ідеології. Виявляється, ця ідея була сконструйована в нас, у Києві. Щоб захиститися від католиків – православний Київ обґрунтував "єдність" із Москвою. Тимоті Снайдер зауважив, що тепер Києву, можливо, треба сформувати нову ідею. Які ідеї могли б зараз допомогти Україні розвиватися?

Книга українського автора про Чорнобиль отримала британську літературну премію

Книги професора української історії в Гарвардському університеті Сергія Плохія "Чорнобиль: Історія трагедії" ообрали із більш ніж 200 книг, які подавали на приз Baillie Gifford. Книгу відзначили за аналіз геополітичної картини, чинників, що призвели до ядерної катастрофи в 1986 році, сильне зображення деталей та моральний посил. Голова комітету суддів премії Фіамметта Рокко заявила, що книга Сергія Плохія є "безпрецедентною розповіддю вже відомої катастрофи. Це історія жахів – про політичний цинізм і наукове невігластво – в якій світ врятував лише героїзм й удача".

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини