MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 листопада 2018

4341 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 листопада

Українські пристрасті довкола воєнного стану

Гібридна оборона, до якої від самого початку вдавалася владна верхівка, має бути замінена на справжню політику держави, яка перебуває у стані війни. Це громадяни, усвідомлюючи небезпеку, мають закликати владу не покладатися виянтково на Мінські домовленості, не сподіватися на підтримку Заходу, а діяти самотужки на випередження. Підозрами, що воєнний стан – це передвиборчий блеф президента, українців привчають сприймати спеціальний режим суто як "порушення права людини". Ба більше, пручатися його введенню та домагатися скасування.

Проти Трампа й за Путіна: парадоксальна логіка по-українськи

Можуть сказати, що Трамп "просто" – з якихось власних причин – вирішив не наближатися до Путіна на близьку відстань. Я готовий погодитися з такою версією – ми не перший день спостерігаємо за Трампом. Але скасування зустрічі саме через події в Керченській протоці принаймні означає, що сам американський президент і його радники вважають цю ситуацію досить серйозним і правдоподібним приводом для ухвалення такого важливого рішення. Трамп – вважає, а українські політики й обивателі – не вважають. Вони рахують дні до виборів президента.

Що таке пасивний стан і як його уникати

Кілька запитань має Олеся Єгорова, яка нещодавно отримала з університетської редакції свій посібник із правками. Зокрема, пише читачка, мені усно наголосили про "сучасні тенденції уникнення форм пасивного стану в тексті". Мій варіянт "Крім покладів вугілля, в Німеччині розробляється величезна кількість запасів солей натрію, магнію та калію" виправлено на розробляють величезну кількість запасів. Виправлення правильне.

Нашу державу можна за багато що не любити, та це не привіт їм не дорожити – Казарін

Ці табори зближує і ще одна обставина. Для всіх них українська дійсність – це лише набір побутових негараздів. Себе вони сприймають як рабів цієї реальності, яким, як відомо, нічого втрачати, крім своїх ланцюгів. І тому вони впевнені, що будь-які їхні дії можуть призвести лише до поліпшення їхнього побуту. Тому що "а куди вже гірше". Вони звикли сприймати свою реальність як "статус-кво".

Діалог, який має відбутися між українцями по обидва боки блокпостів

Ми проговорили години дві. Це було ще до Азова й до запровадження воєнного стану. Напевно, такі розмови – це і є той діалог, що має відбуватися між українцями по обидва боки блокпостів. Мені хотілося запам’ятати кожне слово з цієї розмови, бо це – не картинка з кіно чи YouTube, не новини, не історії в пресі. Це справжні люди поруч, і їхні мотиви мені дуже потрібно було знати. Насамперед, чому вони залишаються там попри все?

Пшениця в лісосмузі: геноцид на слобожанській півночі Луганщини

Якось він зустрів свою двоюрідну сестру Надійку, яка голодувала разом із батьками. "Ти сьогодні щось їла?" – спитав дівчинку, на що та заперечно хитнула головою. "Не пощастило тобі, – співчутливо зітхнув Василько, – батьки в тебе живі. А от нам у дитсадку зранку млинці давали…" Через багато років, вже у відносно ситих 1970-х, немолодий містянин Василь Іванович заїхав до Пластунівки на якесь родинне свято. І Надійка, тоді вже поважна Надія Петрівна, необачно нагадала йому про ту дитячу розмову. Василь зблід, вибіг із хати. Знайшли його далеко за селом, у степу. Він – кремезний і солідний чолов’яга – сидів на землі й ридав.

Послуга ката: історія Збіґнєва Герберта

Час події – 13 травня 1619 року. Місце: Гаага, Біненгоф – цегляна, готично-ренесансна декорація драми. На тутешньому подвір’ї квапливо споруджено дерев’яний ешафот, посипаний піском. Пізнє пополудня. Вогняний віз Геліоса – як кажуть риторичні поети – точиться до заходу. Юрма змовкає, коли виводять засудженого до страти. Ван Олденбарневелт поспішає померти. "Швидше робіть, що маєте зробити!" – підганяє він виконавців вироку. І тоді трапилося щось, що далеко виходить поза ритуал страти, поза ритуал усіх відомих страт. Кат веде засудженого до місця, де ще тримається світло, і каже: "Тут, вельможний пане. Ви матимете сонце на обличчі".

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини