MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 22 січня 2019

2047 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 22 січня

Філарет та Епіфаній: розставмо крапки над "і"

Нині спостерігаємо за процесом становлення нової церкви. Об'єдналися дві потужні інституції та кілька представників третьої, і ще чекають інших. Кожна із цих груп жила своїми традиціями, правилами й уявленнями. Йде банальне притирання – і це природний процес. Єпископи ще недавно церков-конкурентів тепер вчаться жити разом. І тут багато що залежить знову-таки від мудрості Філарета, який заради блага Церкви та її майбутнього повинен проявити готовність поступово й нетравматично передати керівництво обраному керівникові ПЦУ – митрополитові Епіфанію.

Дві тисячі людей сформували "живий ланцюг" до Дня Соборності в Києві. ФОТО

На мосту Патона в Києві до Дня Соборності України понад дві тисячі людей сформували "живий ланцюг". Цю цифру називають організатори. Акцію на мосту Патона проводять вже 12 років, і нинішня виявилася наймасовішою. Учасники акції скандували: "У День Злуки – тримаймося за руки" і "Одна-єдина – Соборна Україна", а в кінці – запалили димові шашки у жовтих і синіх кольорах. Тим часом у центрі Києва обмежують рух транспорту через заходи до Дня Соборності.

Віра чи розум? Насправді лінія поділу проходить зовсім в іншому місці

Дедалі більше переконуюся, що справжній поділ проходить зовсім не між Вірою та Розумом. Вони насправді-то уживаються разом краще, ніж можна собі подумати. Якщо подивитися на історичні факти, то наука й релігія впродовж століть радше підживлювали одна одну, ніж вели війну на взаємознищення. Так, непорозумінь було чимало, але тенденції вони не формували. Приміром, поки Ґалілей скандалив із Папою Урбаном, монахи-єзуїти Ґрімальді та Річчолі складали мапу Місяця, а останній ще й розрахував радіус земної кулі.

Маємо домагатися вигнання: щонайменше – російських загарбників, щонайбільше – російської ментальності

Єдине, чого ми маємо право (й навіть мусимо) вимагати, – це того, щоб вони залишалися самі собою на своїй території, а не на нашій. А будь-які діалог, "перевиховання", переконання, компроміс або одіозне "примимрення" тут годяться, як мертвому кадило. Мінімум, чого ми повинні домагатися, – це вигнання з нашої землі російських окупаційних військ, максимум – російської ментальності. Не "розуміти" її, а викорінювати, не вести з нею діалог, а перестати її слухати, – ось що ми повинні – й усе ніяк не можемо – почати нарешті робити, щоб заспокоїтися та зайнятися самими собою.

Кілька несподіваних тез про цифрову грамотність для батьків

Дослідження показують, що діти не проти, якщо батьки публікують їхні фото чи відео онлайн, якщо це зображення зі святкувань, спортивних змагань чи "офіційні" портрети. Діти закономірно не люблять фото, на яких вони мають дивний, смішний (у поганому сенсі цього слова) вигляд чи від яких відчувають сором. Елементарне правило: перед публікацією фото подумайте, чи хотіли б ви, щоб схоже ваше фото хтось опублікував в мережі. Не всі речі, які ваші діти говорять і роблять у реальному житті, варті публікації в Фейсбуці.

Оновлений КСУ на порозі зради: деталі та прізвища

Надзвичайно неприємна новина з Констиуційного Суду України (далі КСУ): частина суддів ухвалила антидемократичне й антиконституційне рішення. А саме – не розглядати зверення 47 народних депутатів про невідповідність Конституції Закону України "Про Регламент Верховної Ради". Цим законом керманичі парламентської більшості скористалися торік під час неконституційного й недемократичного обрання суддів КСУ за квотою Верховної Ради.

"Пісні Української революції" – у вільному доступі

Музикант, кобзар, лідер гурту "Хорея Козацька" Тарас Компаніченко розповідає: "Твори, що увійшли до цієї музичної збірки – це частка моєї тридцятилітньої праці пошуку правдивих музичних пам'яток про ту унікальну своїм національним пробудженням епоху. Усі ці твори були активно співані на великих і малих сценах України в часі 1917-21 років на урочистих подіях, військових мітингах, при відновленні "Просвіт", відкритті гімназій та університетів. Пісні починали й завершували усі урочисті академії, святочні зібрання. Їх співали на військових позиціях, на шикуванні  військ..."

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини