MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 квітня 2019

2924 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 15 квітня

ЄС остаточно вніс зміни до Газової директиви: що це означає для "Північного потоку-2"

Основних таких вимог чотири. Перша з них передбачає, що транспортуванням газу не може займатися та сама компанія, яка "блакитне паливо" видобуває і продає (так званий анбандлінг чи "роз'єднання активів"). Nord Stream 2 AG цій вимозі не відповідає, тому якщо "Газпром" захоче запустити трубопровід, доведеться створювати окремого оператора, який би був незалежним від російського монополіста. Цю незалежність сертифікуватиме німецький національний регулятор (Федеральне агентство з мереж). Однак Єврокомісія наглядатиме за дотриманням правил.

Чим НАТО нагадує лінію Мажино

Справді, з військового погляду Північноатлантичний альянс чимдалі покращує форму. НАТО знову зосередилося на територіальній обороні. Розширена передова присутність у країнах Балтії та Польщі становить серйозну перешкоду для російської агресії. Витрати на оборону зростають – у Європі повільно, але якщо брати до уваги щедрі внески Сполучених Штатів на європейську оборону, то доволі швидко. Тим часом у Росії економіка, не витримуючи тягаря надміру амбітних кремлівських планів у сфері оборони, потерпає від стагнації. Ще шампанського, сер? Не поспішайте відкорковувати пляшку.

Рабство емоцій замість рабства розуму

Суспільні інституції ще стримують новий емоційний ураган – але в соцмережах емоції давно тріумфують. Головними переможцями стали емоції негативні: гнів, розпач, ненависть і злоба. Ми й досі себе в них відпускаємо, бо сподіваємося, що нічого не станеться, що конструкції наших суспільств досі міцні. Та ми помиляємося. Емоції – і справді прекрасна річ. Але тільки тоді, коли не є руйнівними. Коли не ув'язнюють волю. Коли не паралізують розум. Коли не сіють ненависті. Чи маємо досі бути такими інфантильними, щоб вірити в безпечність власного гніву?

Головний висновок Мазепи не втрачає своєї актуальності й нині

Гетьманові дуже довго вдавалося зберігати як добрі стосунки з царем Петром, так і підтримку козацької старшини, хоча доноси на нього сипалися як із рогу достатку. На якийсь час Мазепі вдалося об'єднати основну частину України, ставши гетьманом обох берегів Дніпра. Але з Петром Мазепа дуже помилився й занадто пізно усвідомив свою помилку. Помилився не тільки в тому, що розраховував на допомогу царя в об'єднанні України, тоді як Петро схилявся до того, щоб залишити Правобережжя Дніпра своєму союзникові Августу Саксонському.

Лівійська бомба під ЄС: чому Євросоюз найбільше програв від війни в Африці

Основні суперечності всередині ЄС щодо лівійського питання точаться між Італією та Францією. Остання, попри офіційну підтримку Уряду національної єдності, встановила неформальні зв’язки з генералом Хафтаром. Його сили контролюють більшість нафтових родовищ у країні. Франція не хоче втрачати свою частку на цьому ринку в Лівії. Саме цими міркуваннями викликана позиція стосовно Хафтара. Ситуацію загострює той факт, що США, попри жорсткі заяви, виводять свій військовий контингент із території Лівії.

Уроки майстра політичних зигзагів

Голови країн-переможниць звернулися до Талейрана, служаки всіх останніх керівників Франції, щоб той допоміг сформувати новий французький уряд. І Талейран несподівано запропонував повернути на трон одного зі спадкоємців династії Бурбонів, у поваленні якої брав палку участь – Людовика XVIII. За нових Бурбонів Талейран отримав посаду першого міністра та представляв Францію на знаменитому Віденському конгресі 1814 року. Він домігся тут найвигідніших умов для поваленої Франції та засмутив коаліцію союзників.

Який вигляд мають зараз будівлі, що були підтоплені під час Куренівської трагедії 1961 року. ФОТО

13 березня 1961-го потужний селевий потік із Бабиного Яру крізь прорвану дамбу затопив частину Куренівки. Загинуло багато людей (від 150 офіційних жертв до 1,5 тисяч за оцінками Олександра Анісімова. Було зруйновано вщент 68 житлових будинків та 13 адмінспоруд. Непридатними до проживання виявилися 298 помешкань, зокрема 163 приватні будинки. Повністю було знищено трамвайне депо імені Красіна (первісно – Троїцьке, зараз – Подільське). Проте навколо нього збережено декілько будинків, які постраждали під час техногенної аварії, але вистояли, своєрідних "німих свідків" того страшного дня.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини