MENU

После выборов цена доллара вырастет до 15 гривен

5578 1

  

Із 31 травня в Росіїпочали панічно скуповувати валюту.Різке падіння рубля (15% за місяць) призвелодо дефіциту доларів як у банках, так ів обмінниках. Так дорого (майже 33 рублі)долар не коштував з липня 2009 р., коли вповній мірі проявилися наслідки першоїхвилі фінансової кризи. В травні готівковагривня також «просіла» до 8,10 грн/$. Різкепідвищення курсу долару 23 травня наміжбанківському ринку (до 8,072-8,087 грн/$)спонукало НБУ вийти 28 травня на ринокз інтервенціями по курсу 8,02 грн/$1, чогорегулятор не робив із лютого. Такі діїНацбанку змусили багатьох заговоритипро майбутню девальвацію гривні.

Цікаво, що влада обохкраїн, незважаючи на відмінності причин,що впливають на вартість національнихвалют, заспокоюють громадськість майжеоднаково. Мовляв, немає приводу дляхвилювання: проблеми із рублем (гривнею)викликані лише панікою, а не станомекономічних показників. А коливаннякурсу – звична справа при спекуляціяхна валютному ринку. До речі НБУ вжепровів зустрічі із керівниками всіхукраїнських банків і застеріг їх відспроб «підштовхнути» курс зарадибільшого заробітку. В НБУ запевняють,що стабільності гривні ніщо не загрожує.Навіть в умовах, коли долар міцніє наочах відносно рубля та євро.


Але в Росії є своїособливості. Динаміка курсу рубляповторює зміни цін на нафту сорту Brent,до якої прив’язана вартість російськоїнафти Urals. Тобто зменшення притокуіноземної валюти від основного експортногоресурсу РФ одразу ж позначилося нафінансовій ситуації. Натомість в Україніголовним чинником підвищеного попитуна валюту стало погашення Мінфіномбільше 2 млрд грн по короткостроковимдержоблігаціям. Нерезиденти почалискуповувати валюту, щоб вивести її закордон.


В той же час Україна щеможе зіткнутися зі здешевленням свогоекспорту. Так, травень 2012 р. відзначивсяпадінням цін на основних сировиннихринках. Індекс Thomson Reuters-Jefferies CRB впав на10,8%, , а Standard & Poor's GSCI Spot втратив замісяць 13% (найгірший показник із листопада2008 р.). Конкурентні переваги внаслідокздешевлення наших експортних товарівна 40% після обвалу гривні восени 2008 р.вже майже вичерпано. Компенсуватизменшення притоку валюти (в I кв. 2012 р.експортовано товарів та послуг на $19,4млрд) не буде чим. Бо в Європі посилюєтьсяборгова криза, фінансування з боку МВФвідсутнє, а надії на гроші від гостейЄвро-2012 – примарні.


Зараз найбільша загрозастабільності гривні – збереженнянизької активності комерційних банківу кредитуванні вітчизняних підприємств.Навіть у НБУ помітили, що зниження рівнярезервування банків ніяк не відобразилосяна вартості кредитів. Навпаки, банкипродовжили підвищувати ставки. Слабкийпопит на наші товари за кордоном можезменшити ріст реального ВВП в 2012 р. Цезменшить можливості банків по збільшеннюкредитних портфелів і відповіднопогіршить їхні фінрезультати. Апідприємства, які не в змозі взятикредит, вимушені «проїдати» свої грошіна депозитах.


Зрозуміло, що уряд буденамагатися будь-що втримати курс гривнідо парламентських виборів за рахунокзолотовалютних резервів країни (заостанні 12 місяців вже втрачено $6 млрд).При такому сценарії, за деякими прогнозами,гривня вже до кінця року подешевшає до8,34 грн/$, а в наступному році -  до8,69 грн/$. Окремі гарячі голови пророкуютьна кінець осені навіть 15 грн/$.

 

Руслан ДЕМЧАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини