MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 травня 2023

106 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 травня.

Лідери G7 ухвалили заяву щодо України 

Лідери країн "Групи семи", які розпочали зустріч у Японії, ухвалили заяву стосовно України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в інформації, що поширена на сайті Європейської ради, інформує UAINFO.org.

«Під час нашої зустрічі сьогодні в Хіросімі ми, лідери G7, підтвердили наші зобов’язання стояти разом проти незаконної, невиправданої та неспровокованої російської агресивної війни проти України. Ми рішуче засуджуємо російське показове порушення Хартії Об’єднаних Націй та наслідки російської війни для усього світу. 15 місяців російської агресії мали ціну у тисячі життів, завдали жахливих страждань народу України та підірвали доступ до продуктів та енергії для багатьох найбільш вразливих людей по всьому світу», – йдеться у документі. 

Учасники зустрічі «Групи семи» висловили співчуття народу України у зв’язку із його втратами та стражданнями і віддали пошану українцям, які хоробро чинять спротив російському агресору. 

«Наша підтримка для України є непохитною. Ми не відчуватимемо втоми у наших зобов’язаннях зменшити наслідки російських протиправних дій для решти світу», – наголосили лідери G7.

Як зазначили учасники зустрічі, сьогодні вони зробили новий крок для того, щоб злочинна агресія Росії проти суверенної України провалилася, а також для підтримки народу України у його зусиллях з досягнення справедливого миру, відповідно до основ міжнародного права. Вони підтвердили зобов’язання надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну допомогу для України так довго, як це буде необхідним. 

До кінця десятиліття у світі може статися глобальний конфлікт – Міноборони Великої Британії 

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес попередив про загрозу широкого глобального конфлікту до кінця десятиліття.

Про це повідомляє Financial Times, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

"До кінця десятиліття світ стане більш небезпечним і нестабільним місцем, і оборона матиме більш важливе значення для нашого життя", – сказав він.

Міністр заявив про ризик ширшого конфлікту з Росією після її повномасштабного вторгнення в Україну, загрозу, що походить від Китаю, який "піднімається", і зростання екстремізму в Африці.

"Світ переживає "кінець аномального періоду [миру] після закінчення холодної війни", – сказав він Financial Times.

За його словами, конфлікт наближається.

"Чи буде він гарячим, чи холодним, ми ще побачимо…Я думаю, що наближається конфлікт із низкою супротивників у всьому світі…Нам усім потрібно бути готовими до цього". – наголосив британський міністр.

Ексмера Рубіжного засудили до десяти років позбавлення волі за співпрацю з окупантами 

Ексмера Рубіжного Сергія Хортіва засудили до десяти років позбавлення волі за колабораціонізм.

Про це повідомив Офіс генпрокурора у п’ятницю, 19 травня, інформує UAINFO.org.

Прокурори у суді довели, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну посадовець, фактично самоусунувшись від виконання своїх повноважень, добровільно почав співпрацювати з ворогом.

За інформацією відомства, у березні 2022 року він погодився на пропозицію представників окупаційної влади держави-агресора стати «керівником адміністрації міста Рубіжне лнр». 

Засуджений публічно заперечував здійснення збройної агресії РФ проти України та закликав до співпраці з окупантами. Задокументовано, що він неодноразово давав інтерв'ю пропагандистським медіаресурсам псевдореспубліки.

У прокуратурі повідомили, що на одному з відеозаписів, опублікованому в Telegram-каналі голови Чеченської Республіки, засуджений разом із «кадировцями» розповідав про обшук у військовослужбовця ЗСУ.

Також після призначення на псевдопосаду керівник окупаційної адміністрації проводив особисті прийоми населення в захопленому ворогом місті. На них публічно заявляв, що підтримує дії РФ, зокрема так звану «спеціальну воєнну операцію».

Ухвалення вироку здійснювалося у порядку спеціального судового провадження.

Над Києвом могли збити ще два "Кинджали" – Арестович 

Військовий оглядач та колишній радник Офісу президента Олексій Арестович заявив, що у ніч проти 18 травня під час ракетного удару над Києвом могли збити дві ракети "Кинджал". 

Про це він заявив у інтерв'ю Юлії Латиніній, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Олексій Арестович зазначив, що в Росії є орієнтовно сотня ракет, які швидко можуть закінчитися. 

"У мене є інформація від наших Повітряних сил, що сьогодні вночі вони збили ще два "Кинджали". І так ця сотня ракет може перетворитися у ніщо. Але і носіїв, і льотчиків, підготовлених до застосування, дуже мало", - сказав Арестович.

Росіяни "фільтрують" українських дітей на здорових і хворих: розкрито жахливу практику РФ 

Українських дітей, які опинились в окупації, піддають медичній фільтрації. Базу даних про стан здоров’я використовують для подальшої депортації.

Про це на брифінгу у медіацентрі Україна-Одеса повідомила адвокат, директор громадської організації "Східна правозахисна група" Віра Ястребова, передає кореспондент УНІАН, інформує UAINFO.org.

За її словами, за останні два тижні на тимчасово окупованих територіях України зафіксовано посилені процеси медичної фільтрації дітей. Як уточнила правозахисниця, якщо раніше такі заходи застосовувалися по відношенню до сиріт, то зараз загарбники зайнялись дітьми, які навчаються в школах та відвідують дитячі садки. 

Запроваджена ця фільтрація у примусовому порядку.  "Проходження цього специфічного медичного дослідження є обов’язковим. Потім всі ці дані про  стан здоров’я вносяться в окрему базу, яка потів використовується для подальшої депортації. Російська Федерація демонструє фашистський підхід – використовують для депортації дітей, які мають відмінний стан здоров’я, які подають надію у навчанні", - розповіла Ястребова. 

За її даними, залишають на тимчасово непідконтрольних територіях дітей, які мають вади або хвороби, а до депортації залучають виключно здорових дітей, яких потім "перетворюють" через паспортизацію на росіян. Зокрема, після фільтрації, дітей, які досягли 14-річного віку,  за списками передають до відповідної установи - для оформлення паспортів РФ. 

У Тбілісі протест проти авіасполучення з Росією: поліція затримує мітингувальників. ФОТО  

Сьогодні в аеропорту Тбілісі приземлився літак російської авіакомпанії "Азимут", яка напередодні отримала дозвіл на відновлення польотів з Росії до Грузії.

Як пише видання "Новини Грузії", рейс російської авіакомпанії вилетів з московського аеропорту Внуково вранці. Довідкова аеропорту заявляла, що рейс прибуде о 13.40 (12:40 за київським часом). Однак він приземлитися раніше заявленого часу – о 13:20 (12:20 за Києвом), інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Сьогоднішній рейс "Азимута" в Тбілісі – перший прямий рейс між Росією і Грузією з 2019 року. На борту перебувала делегація осіб, які називають себе посередниками в питанні відновлення авіасполучення. У Тбілісі його готувалася зустріти акція протесту, організована однією з грузинських партій.

"Ми не маємо нічого проти пасажирів, це не наша справа, кому і куди летіти, але ми покажемо Росії і всьому світу, що цей літак не зустрічають з оплесками", – заявляла лідер партії "Дроа" Елене Хоштарія.

Експерт назвав головні міфи довкола російських "Кинджалів" 

Російські ракети "Кинджал", які прийнято вважати гіперзвуковими, насправді такими не є. Так, ракета після запуску набирає високу швидкість, але не може підтримувати її протягом усього польоту.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна "Полювання на Patriot та зрив контрнаступу. Як Росія змінила цілі ракетних ударів", інформує UAINFO.org.

Авіаційний експерт, колишній інженер з випробувань "Конструкторського бюро Антонов" Костянтин Криволап зазначив, що гіперзвуковою називають таку ракету, що летить по траєкторії, маневрує на цій траєкторії та влучає в об'єкт з гіперзвуковою швидкістю. Це швидкість, що у п'ять і більше разів перевищує швидкість звуку, її також називають швидкість Маха. 

Так, спочатку "Кинджал" підіймає у небо його носій - літак МіГ-31К.

"Після запуску у неї включається свій двигун, вона набирає швидкість, але дані щодо її швидкості різняться. У Росії кажуть, що вона нібито досягає 10 Махів. Проте в це ніхто не вірить. На форумах російських фанатиків йдеться, що вона реально набирає максимум 5 - 5 з чимось Махів. У цей час вона не має зв'язку ні з GPS, ні з ГЛОНАСС", - пояснив Криволап.

При цьому ракета не зберігає таку швидкість під час усього польоту. Їй необхідно загальмувати для того, щоб приєднатися до навігації та прицілитись. Криволап додав, що на таких швидкостях це неможливо зробити зовсім вдало, тому і немає підтверджень високої точності "Кинджалів". Коли ракета уже йде до землі за балістичною траєкторією, її швидкість складає, за різними оцінками, від 1,5 до 2,5 Махів.

Симоньян поскаржилася, що їй прийшла бандероль зі слідами вибухівки: насправді в ній знайшли вібратор 

Російська пропагандистка Маргарита Симоньян поскаржилася, що на її ім'я на роботу прийшла бандероль зі слідами вибухівки. Наразі питанням займається поліція.

Про це прокремлівська журналістка написала у своєму Telegram. "На моє ім'я на роботу надіслали бандероль зі слідами вибухівки (безпека виявила). Поліція розбирається", – написала вона, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Згодом пропагандистка показала вміст пакунка. Як виявилося, всередині був предмет для інтимних розваг.

"Бандероль з Гонконгу. Вибухового пристрою там не виявилося. Зате виявилося ось що. Кажуть, це якась "віброкуля" для сексуальних пригод. А як на мене, так пенал якийсь. Моє життя стає дедалі цікавішим", – написала Симоньян.

Путіну подарували іграшковий "тактичний всюдихід": буде чим погратися в бункері

Губернатор Хабаровського краю РФ Михайло Дегтярьов подарував президенту держави-агресорки Володимиру Путіну іграшковий "тактичний всюдихід".

Про це повідомляють російські пропагандисти “РИА Новости”, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Реакція російського президента на подарунок була доволі стриманою, хоча не виключено, що у своєму бункері він знайде для іграшки достойне застосування. 

Окрім іграшкової моделі машини, губернатор також показав Путіну модель спального мішка для російських військових, в якому, за його словами, “зараз відпочивають хлопці”. Як не дивно, мішок не був звичного для окупантів чорного кольору.

“Вся продукція вироблена місцевою промисловістю”, — з гордістю наголосив російський чиновник під час зустрічі з президентом у Кремлі.

Коли люди вперше почали цілуватись: вчені зробили відкриття  

Науковці вважають, що перший відомий у світі поцілунок стався 4500 років тому на Близькому сході. Про це свідчать дослідження стародавніх текстів, які вдалось розшифрувати вченим. Раніше вважалось, що вперше люди поцілувались 3500 років тому. 

Про це пише dailymail.co.uk

Експерт з давньої Месопотамії з Копенгагенського університету, доктор Троельс Панк Арболл і біологиня з Оксфордського університету, докторка Софі Лунд Расмуссен опублікували нове дослідження, в якому йдеться про те, що перші відомі поцілунки могли виникнути у Месопотамії - на території сучасних Іраку та Сирії. Їм вдалось розшифрувати тексти на глиняних табличках, написаних давньою шумерською мовою. 

Поцілунки були описані в стародавніх месопотамських текстах, починаючи з 2500 року до н.е. Проте науковці наголошують, що ймовірно люди з інших регіонів також могли цілуватися. 

Науковці наголошують, що цілуються також бонобо, щоб визначити, наскільки здоровим є партнер. Це вони визначають тим, чи не має він неприємного запаху з рота.

"Поцілунки - це те, що ми сприймаємо як належне, і здається, що вони завжди були поруч, але вони повинні були десь початися, і ми вважаємо, що вони старші, ніж вважалося раніше. Докази наших найближчих родичів, бонобо та шимпанзе, свідчать про те, що ми робимо це, щоб створити відчуття близькості та зв'язку у наших стосунках. Але це також може допомогти нам оцінити потенційного партнера, адже неприємний запах з рота свідчить про те, що з ним щось не так, і він може бути нездоровим", - каже докторка Софі Лунд Расмуссен. 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube 

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини