MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 серпня 2023

75 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 серпня.

Скільки винищувачів треба Україні, щоб отримати перевагу в небі: Ігнат назвав конкретну цифру 

Україна потребує 128 багатоцільових винищувачів західного виробництва для отримання переваги у повітряному просторі під час війни з Росією. 

Про це речник Командування Повітряних сил України Юрій Ігнат сказав в ефірі "Радіо Свобода", інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Зокрема, у Ігната запитали, скільки Україні потрібно західних винищувачів для здобуття переваги в українському небі.

Коли дослідники Сергій Гурієв і Даніел Трейсман писали свою книгу "Диктатори обману. Нове обличчя тиранії у XXI столітті", правління російського президента Володимира Путіна було однією з найкращих ілюстрацій метаморфози з диктатурами у нашому столітті. А ХХ століття, за твердженням авторів, було століттям страху. Йосип Сталін не просто обманював своїх співвітчизників — він сковував їх страхом. У комуністичному Радянському Союзі не було навіть натяку на вільні вибори, натомість були постійні репресії, Голодомор і ГУЛАГ, — пише Віталій Портников для Радіо Свобода, інформує UAINFO.org.

Володимир Путін пішов іншим шляхом — шляхом так званої "керованої демократії", яка і є суцільним обманом. Конкурентні вибори начебто є, та їхні переможці відомі заздалегідь. Вільні медіа? Політичний порядок денний визначається у Кремлі.

Приватна ініціатива? Що чекає на великого підприємця, який не бажає зважати на інтереси Путіна, добре відомо за долею Ходорковського чи Березовського. Але олігархи, які готові співпрацювати з Кремлем, є і вони непогано почуваються…

І громадянин може думати, що живе у демократичній країні і здатний впливати на її майбутнє, хоча насправді його можливості зведені до мінімуму навіть тоді, коли він обирає районну владу.

Здобув перемогу над власною країною

Однак за 18 місяців масштабної війни з "диктатора обману" Путін почав перетворюватися на "диктатора страху". Він не зміг здобути перемогу над Україною, а ось над власною країною — здобув.

Буквально за лічені місяці було знесено всю декорацію «керованої демократії». Було закрито всі видання, яким ще дозволялося транслювати альтернативну точку зору. Опозиціонерів почали засуджувати до термінів, які можна легко порівняти із довічним увʼязненням. В освітній процес стали впроваджуватися спеціальні підручники, які нагадали спостерігачам про написаний Сталіним «Короткий курс» історії партії. «Просідання» приватного бізнесу спричинило збільшення залежності громадян від зайнятості у державній економіці.

Пропагандистка Симоньян побідкалася через безпілотник, який впав недалеко від її вулиці. ВІДЕО

Російська пропагандистка Маргарита Симонян поскаржилася, що на сусідній із нею вулиці впав безпілотник, який вранці  21 серпня атакував Москву та Підмосков'я.

Про це прокрелівська писака повідомила у себе на сторінці у телеграм, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

"Той безпілотник, що збили в Істринському районі, впав на сусідній вулиці", – йдеться у її дописі.

Тим часом російські пропагандисти пишуть, що ППО збила ще один "український безпілотник" сьогодні о 8:16 над Істринським районом Підмосков'я. Там ще проживає Маргарита Симоньян.

Проросійський телеграм-канал MASH опублікував відео прольоту БПЛА над Новою Ригою в Істинському районі. Як стверджують автори кадрів, за кілька хвилин дрон був збитий. 

За словами очевидців, вони бачили сірий безпілотник літакового типу з розмахом крил близько трьох метрів, гвинтом спереду та трьома колесами. 

Тисячі метрів нерухомості та земельні ділянки: в Україні арештували майно російського генерала. ФОТО

В Україні арештовано українське майно російського генерал-полковника Валерія Капашина – начальника федерального управління з безпечного зберігання та знищення хімічної зброї при міністерстві промисловості та торгівлі РФ. 

Загальна вартість арештованих активів та майна становить близько 1 млрд грн, повідомили в Службі безпеки України, інформує UAINFO.org.

Зокрема, до списку заблокованих активів входять понад 20 комерційних об’єктів, понад 3 тис. квадратних метрів житлової нерухомості та 17 земельних ділянок на території Полтавщини.

Так, серед арештованого майна будинок родини Капашина, готелі та ресторани преміум класу, а також офісні й торговельно-розважальні центри загальною площею майже 30 тис. квадратних метрів.

За даними СБУ, заблоковане майно Капашина було оформлено на його доньку та зятя, які проживали в Україні, але напередодні повномасштабного вторгнення виїхали до Росії та отримали громадянство країни-агресора.

"Таким чином російський генерал використовував своїх родичів для легалізації коштів, які він одержував від корупційних схем у Москві. Крім того, близькі Капашина використовували прибутки "сімейного" бізнесу для фінансування "інвестиційних" проектів в РФ і тимчасово окупованому Донбасі", - розповіли у відомстві.

Відтак, частина цих грошей спрямовувалася до бюджету Росії у вигляді сплати податків і зборів.

Під час обшуків за адресами офісівних та житлових приміщень, які належать родині російського генерала, правоохоронці виявили російську військову форму, заборонену радянську символіку і пропагандистську літературу РФ, вручені Капашину у Кремлі сувенірну продукцію та нагороди.

"Пика в гармату": російський бот епічно "спалився" коментарем про ЗСУ

Російський бот відзначився дуже кур'йозним коментарем, створеним некоретно за допомогою Google перекладача.

Під однією з публікацій в Telegram бот з нікнеймом Developer намагався дискредитувати українську армію, звинувачуючи у жорстоких катуваннях полонених, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Я читав новину з Росії, так там показували, як українська армія каструє російських полонених, відрубує руки та ноги їм. Так, чого просити росіян про терпляче звернення, коли у самих пика в гармату?", - написав бот.

Очевидно, коментар писав росіянин, адже не звернув увагу на некоректний переклад. "Терпляче звернення" - це, очевидно, "терпеливое обращение" російською, а "пика в гармату" - відомий російський вислів "рыльце в пушку".

Пропаганда РФ

Готуючись до повномасштабної війни впродовж кількох років, Росія налагодила безперебійну роботу своєї пропагандистської машини. У квітні 2023 року президент країни-агресора Володимир Путін доручив розглянути питання щодо організації вивчення історії так званої "СВО", також доручив створити музеї, присвячені війні в Україні.

Також повідомлялося, що в Росії підготували підручник історії для 11-х класів з розділом про так звану "СВО", в якому будуть розкриті причини початку війни в Україні за версією роспропаганди.

Швейцарський метеозонд зафіксував рекордну висоту лінії нульового градуса: що це означає

Швейцарський метеозонд зафіксував безпрецедентну висоту в 5298 метрів перш, ніж температура впала до 0°C. Лінія нульового градуса - висота, на якій температура падає нижче точки замерзання, вона вважається ключовим метеорологічним маркером, особливо в гірських районах.

Як повідомили в MétéoSuisse, висота в майже 5300 метрів зареєстрована метеозондом, стала "рекордом з моменту початку спостереження в 1954 році" і перевершила попередній максимум в 5184 метра, який був "встановлений тільки в липні минулого року", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Температура зменшується з висотою, і в певній точці по вертикальній осі температура падає нижче 0°С. Ця конкретна висота відома як лінія нульового градуса. Її можна отримати або з приповерхневих вимірювань на метеостанціях, або визначити за допомогою метеозондів у вільній атмосфері.

Лінія нуля градусів у вільній атмосфері визначається за температурним профілем, який щодня вимірюється в регіональному центрі в Паєрні на заході Швейцарії за допомогою метеорологічних зондів. Цей кліматичний індекс має чітку річну картину з максимальним значенням влітку і мінімальним зимою.

Лінія нуля градусів "впливає на рослинність, лінію снігового покриву і кругообіг води, тому має значний вплив на середовище проживання людей, тварин і рослин", - зазначає MétéoSuisse. 

З 1991 по 2020 рік її середня висота становила 2570 метрів, коливаючись від 1000 до 2000 метрів взимку та від 3000 до 4000 метрів влітку. У більш прохолодні літні дні можливі значення нижче 2500 м, а в дуже спекотні дні нульова відмітка може підніматися до 5000 м.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини