MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 9 жовтня 2023

85 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 9 жовтня. 

ГУР: Спецслужби РФ готуються звинуватити Україну в продажі зброї для ХАМАС. Вони вже передали терористам захоплену зброю

\

Російські спецслужби проводять кампанію з дискредитації України на Близькому Сході, використовуючи напад ХАМАС на Ізраїль. Вони готуються звинуватити Київ у продажі західного озброєння, наданого союзниками, терористам. Російське ГРУ вже передало ХАМАС захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС.

Про це попередили в ГУР, інформує UAINFO.org з посиланням на LB.uа.

"Наступним, за планом росіян, кроком мають стати фейкові звинувачення українських військових у буцімто продажу західної зброї для терористів на регулярній основі", – йдеться у повідомленні

Ці фейки мають лягти в основу низки "викривальних публікацій" та "розслідувань" у західних ЗМІ. "Для переконливості російські спецслужби мають намір використати відповідні коментарі зрадника з української прикордонної служби старшого лейтенанта Руслана Сирового, який нещодавно втік до москви. Чергова провокація ворога націлена на дискредитацію Збройних сил України та повне припинення військової допомоги нашій державі з боку західних партнерів", – попередили в ГУР.

Нагадаємо, 7 жовтня терористи ХАМАС завдали удару тисячами ракет та вторглися на прикордонну територію Ізраїлю. Держава оголосила стан війни. Бої тривають. ЦАХАЛ відвойовує захоплені терористами населені пункти.

Зеленський призначив Баргилевича командувачем Сил Тероборони ЗСУ

Президент Володимир Зеленський призначив Анатолія Баргилевича на посаду командувача Сил територіальної оборони ЗСУ замість Ігоря Танцюри.

Відповідні укази оприлюднено на сайті Офісу Президента,інформує UAINFO.org.

Указом №678/2023 глава держави звільнив Ігоря Танцюру, а указом №679/2023 призначив Баргилевича Анатолія Командувачем Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Анатолій Баргилевич - генерал-майор Збройних сил України, з 2022 року - начальник штабу східного угруповання військ. У 2020−2022 роках був заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ з територіальної оборони.  

 

Стефанішина: ЄС не почне переговори про вступ з іншими країнами без рішення щодо України 

Переговори по інших країнах щодо вступу інших країн в Європейський союз не почнуться доки не буде вирішене питання щодо України.

Таку думку у матеріалі РБК-Україна висловила віце-прем'єр з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, інформує UAINFO.org.

Не можна виключати, що умовна Угорщина, яка товаришує з РФ та має власні інтереси, зокрема у питанні нацменшин, може накласти своє вето на початок переговорів. Або ж Польща, попри союзництво у війні, може використати цей процес для вирішення зернового питання, яке останнім часом загострило відносини між Києвом та Варшавою.

Тому зараз, за словами Стефанішиної, основним завданням України є побудова консенсусу всередині Євросоюзу. Для цього Київ веде активну індивідуальну роботу з кожною столицею ЄС.

"На цьому етапі можу стверджувати, що кожна держава-член ЄС розуміє: жодного рішення щодо початку перемовин про вступ із іншими країнами-кандидатами не може бути ухвалено без відповідного рішення щодо України", - додала віце-прем'єр.

Міністр оборони Ізраїлю віддав наказ про тотальну блокаду сектору Гази

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант віддав наказ про тотальну блокаду сектору Гази, залишивши його без електрики, їжі та палива.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Sky News, інформує UAINFO.org.

Галант наголосив, що його країна "бореться зі звірячими людьми" і діє відповідно.

"Ми принесемо вам більше, коли отримаємо (перемогу - ред.)", - заявив він.

Пенс: Через таких, як Трамп і Десантіс, відбувається війна в Україні і Ізраїлі 

Колишній віцепрезидент Сполучених Штатів Америки, а нині кандидат у президенти, Майк Пенс засудив риторику своїх однопартійців з Республіканської партії, які, на його переконання, сприяють агресії проти України та Ізраїлю. Він мав на увазі Дональда Трампа та Рона Десантіса, які, зокрема виступали проти активної допомогу Вашингтона Києву для боротьби з вторгнення РФ.

Про це він сказав у недилю, 8 жовтня в ефірі телеканалу CNN та опублікував фрагмент свого виступу на своєму акаунті в соцмережі Х (раніше відомій як Twitter). За його словами, ці політики "сигналізують про відхід Америки від ролі лідера вільного світу", передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Коли кандидати в президенти такі, як Дональд Трамп, Вівек Рамасвамі та Рон Десантіс, кажуть, що США слід відмовитися від ролі лідера вільного світу, це надихає агресорів та терористів", – сказав Пенс. 

Він наголосив, що вторгнення Росії в Україну, а також вторгнення терористів ХАМАС в Ізраїль були неспровокованими. Тому ці атаки порушують питання про те, чи можуть Штати брати на себе роль лідера вільного світу.

Путін готується до можливих конфліктів з країнами НАТО на півночі, – ISW 

Росія розробила правові механізми реформування Ленінградського військового округу в рамках широкомасштабних військових реформ. Це може свідчити про підготовку до конфлікту з НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Як зазначається у звіті, 8 жовтня був опублікований підготовлений Міноборони Росії проект указу президента, яким пропонується позбавити Північний флот (СФ) статусу "міжвидового стратегічного територіального об'єднання".

Російські державні ЗМІ зазначили, що ця пропозиція вказує на те, що Північний флот більше не буде окремою військово-адміністративною одиницею, що дорівнює військовому округу. Це передбачає, що Північний флот і чотири регіони (Республіка Комі, Архангельська і Мурманська області, і Ненецький автономний округ), що входять до його складу, будуть передані до складу реформованого Ленінградського військового округу.

Читайте також: Скільки насправді років Путіну і коли він народився: таємна історія російського диктатора

Російський військовий аналітик Юрій Федоров зазначив, що відновлення Ленінградського військового округу говорить про те, що Росія готується до можливих конфліктів з країнами Балтії та НАТО, зазначає ISW.

За даними інституту, військовий міністр Росії Сергій Шойгу запропонував відтворити Московський та Ленінградський військові округи на базі Західного військового округу (скасувавши зміни 2010 та 2014 років) у грудні 2022 року та підтвердив, що станом на серпень 2023 року ці військові округи перебували у стадії формування.

Євгенія Емеральд розійшлася з чоловіком майже через рік після весілля на фронті 

Українська захисниця Євгенія Емеральд офіційно підтвердила, що розлучається з чоловіком-військовим Євгеном Стипанюком майже через рік після весілля на фронті та через пів року після народження доньки.

Про це військова повідомила в Instagram. Вона зазначила, що вони з чоловіком більше не разом. Офіційно розлучитися поки не можуть, адже їхній спільній доньці ще немає року, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Офіційно. Це – розлучення. Де-факто я вільна жінка, але згідно з законодавством не можу отримати розлучення, поки дитині не виповнився один рік. Та головне, що я відчуваю себе просто вільною", - прокоментувала Євгенія.

Емеральд не стала прямо називати причину розлучення. Однак вона пояснила, що в їхньому шлюбі сталося щось неабияк серйозне, після чого вона про не може бути разом зі Стипанюком.

"На жаль, причина не в банальній різниці в характерах чи побутових сварках. Вона набагато серйозніша. Згодом ви про все дізнаєтесь та зрозумієте мої вчинки", - зазначила Євгенія.

"Ідейно шкідливі висловлювання": як КДБ стежив за Ніною Матвієнко

Легендарна українська співачка ще в 1970-х роках потрапила у поле зору радянського КДБ через свою проукраїнську позицію.

У неділю, 8 жовтня, померла народна артистка України Ніна Матвієнко.Історик і журналіст Едуард Андрющенко опублікував документ про стеження КДБ за артисткою, починаючи від 1970-х років, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Так, у звіті КДБ про закордонні гастролі Матвієнко 1970 року сказано, що співачка "встановила знайомство з українцями, що проживають у Канаді..., самоініціативно виїжджала в гості до канадських українців, неправильно інформувала місцевих жителів про ситуацію в Україні. Будучи на гастролях у Франції 1969 року, Матвієнко, дотримуючись заходів обережності, зустрічалася з керівниками СУМ – Спілки української молоді. Підтримує зв'язок з націоналістично налаштованими особами, що проживають у Києві".

Інший документ, датований груднем 1978 року КДБ УРСР склав на ім'я очільника ЦК КПУ Щербицького.

Тоді Матвієнко брала участь у постановці вистави "Коли цвіте папороть" за творами Гоголя, яка стривожила КДБ. Радянські спецслужби перевіряли співачку через її "ідейно шкідливі висловлювання".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини