MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 11 січня 2024

84 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 11 січня. 

Був підрив біля корабля, росіяни збили свій літак: командувач ВМС України розповів про перше застосування "Нептуна" у війні з РФ  

Командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа розповів про перше застосування української протикорабельної крилатої ракети "Нептун" у війні з РФ. Тоді стався підрив біля корабля, а російські окупанти збили свій літак.

Про це Неїжпапа розказав в інтерв’ю УП, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Перше застосування "Нептуна" було, коли фрегат "Адмірал Ессен" підійшов дуже близько до нашого берега. І за ним ішли ще десантні кораблі вздовж Тендрівської коси", – сказав він.

Командувач ВМС уточнив, що ці кораблі йшли в напрямку порту "Південний", між "Південним" і Очаковим, в район курортного села в Миколаївській області Рибаківка.

За його словами, вони здійснювали так звані демонстраційні дії. А робили вони це для того, щоб підрозділи морської піхоти та інші, які на той момент стояли на березі, постійно готувалися до десанту, щоб не дати можливості ці бригади перекинути на Миколаївський напрямок або на бік Вознесенська на допомогу. Ворог хотів тримати українських військових у постійній напрузі, що нібито от-от готується висадка десанту.

Командувач ВМС розповів, чому острів Зміїний був важливим для Росії

На початку повномасштабного вторгнення РФ, після захоплення окупаційними військами Зміїного, острів став плацдармом ворога. Зокрема, для контролю судноплавства по Дунаю і на підходах до портів "Великої Одеси" - "Чорноморськ", "Південний" і "Одеса".

Про це він заявив у інтерв'ю "УП" розповів командувач Військово-морських сил віцеадмірал Олексій Неїжпапа, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

"З цього острова здійснювалися рейдові дії катерами противника до Дунаю. Вони намагалися мінувати підходи до гирла. Були навіть вогневі зіткнення між цими катерами і катерами ВМС України безпосередньо в самому Дунаї", - наголосив командувач ВМС.

За його словами, з острова забезпечувалась також ізоляція району. Агресорка Росія створила угруповання у складі десантних кораблів, суден вогневої підтримки, протимінних кораблів, а також ракетоносіїв "Калібрів".

"Останніми керував крейсер "Москва". На цьому крейсері зробили командний пункт ізоляції району і контролю повітряного простору в зоні бойових дій", – заявив він.

Неїжпапа каже, що ці кораблі здійснили повну ізоляцію від Криму до Дунаю, щоб не допустити "кораблі партнерів або цивільні судна в район ведення бойових дій".

Республіканці з Конгресу США показали свій "План перемоги України" 

Республіканці з Палати представників Конгресу США оприлюднили документ під назвою "План перемоги України". Він містить пояснення, як США мають сприяти допомозі Україні, і критику адміністрації президента Джо Байдена.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на документ, інформує UAINFO.org.

План розробили три комітети Палати представників Конгресу США, які очолюють республіканці. Йдеться про комітет в закордонних справах, який очолює Майкл Маккол, комітет у справах збройних сил на чолі з Майком Роджерсом та комітет з питань розвідки на чолі з Майком Тернером.

Відомо, що документ був розроблений ще наприкінці минулого року, але обговорювати його почали лише зараз.

План складається з 28 сторінок, а на його обкладинці зображені сьогоденні диктатори: Володимир Путін, Олександр Лукашенко, Сі Цзіньпін та Алі Хаменеї. Текст має п'ять розділів: Загроза, Пропонований план перемоги, Нагляд, Розподіл підтримки та Хронологія смертельних зволікань Байдена з наданням зброї Україні.

Експерт пояснив, чому погода стала "мішенню" для росіян у районі Авдіївки

Ситуація в районі Авдіївки є яскравим прикладом того, що на тих, хто наступає і на тих, хто обороняється погода впливає не однаково. І в цьому випадку перевага на боці українських сил.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна Україна готує відповідь. Що відбувається на фронті та чи наважиться РФ на великий наступ, інформує UAINFO.org

Експерт Олексій Гетьман підкреслює: на тих, хто наступає, і на тих, хто обороняється, погода впливає не однаково. За його словами, наступати складніше, і з урахуванням заяв Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про те, що ми маємо можливості обороняти Авдіївку ще два-три місяці, сил на це має вистачити як мінімум до кінця зими.

"Так, в обороні при поганій погоді важко некомфортно, можуть бути проблеми з логістикою. Але наступати по кучугурах ще важче. Якщо застрягне техніка - це вже мішень, людина не може активно переміщатися і змінювати позицію - теж мішень", - каже він.

У Росії згадують Другу світову, щоб виправдати війну проти України і мобілізацію: в ISW пояснили, чому порівняння немає підстав 

Кремль продовжує спроби використати міфи про Другу світову війну (в рос. Велика Вітчизняна) для підготовки російського суспільства до тривалої війни проти України. Однак вони суперечать нинішньому рівню мобілізації в Росії та риторичним спробам диктатора Володимира Путіна переконати громадян у тому, що бойові дії не матимуть довгострокових внутрішніх наслідків.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Там вважають, що такі відсилання країни-агресора частково покликані створити абсолютно хибне враження, що вона сьогодні може "змести" своїх ворогів, покладаючись на перевагу в живій силі й техніці, як Червона армія нібито зробила це з нацистською Німеччиною понад 78 років тому, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

Як наголошується, 9 січня у петербурзькому виданні "Фонтанка" було опубліковано інтерв'ю з головою комітету держдуми з оборони Андрієм Картаполовим. У ньому він заявив, що навіть у "переможні 1944-1945 роки" радянські війська зіштовхувалися з труднощами, і це спонукало інтерв'юера запитати у нього, чи є Росія тепер образно в 1944-1945 роках (тобто наближається до кінця війни проти України).

У відповідь Картаполов спробував розширити помилкову аналогію між боротьбою совєтів проти нацистської Німеччини та неспровокованим вторгненням Росії в Україну, заявивши, що їхня країна зараз, образно кажучи, "перебуває десь у грудні 1943 року й рухається 1944-го".

Путін пояснив зникнення яєць тим, що росіяни почали багатіти 

Російський диктатор Володимир Путін спробував пояснити росіянами, чому така «наддержава» як РФ нездатна забезпечити своїх громадян навіть елементарними продуктами харчування.

Своїми думками з цього приводу він поділився під час зустрічі з "представниками ділових кіл", передає NV, інформує UAINFO.org.

Так, за словами Путіна, дефіцит курятини та яєць, який призвів до їхнього стрімкого подорожчання і зникнення з магазинів, спричинений підвищенням попиту, який, своєю чергою, став нібито наслідком зростання доходів громадян. 

«З яйцем у нас бачите, що вийшло? Вчасно не зорієнтувалися просто. Обсяги виробництва у нас не зменшилися. Споживання збільшилося у зв’язку з реальними доходами населення — небагато, але доходи у людей зросли. Почали купувати яйця і м’ясо курки. Не подумали, щоб вчасно відкрити імпорт. Бум — і ціни полетіли», — пояснив присутнім глава кремлівського режиму.

Рятував Путіна від старості, але щось "пішло не так": що відомо про геронтолога глави Кремля, який помер "раніше строку", і його розробки 

Російський вчений Володимир Хавінсон, якого називали "особистим геронтологом Путіна", помер 5 січня в Санкт-Петербурзі на 78-му році життя. Він обіцяв, що нинішній президент РФ доживе щонайменше до 2037 року, та й сам він, судячи з його вчення, планував жити до ста років.

Про смерть Хавінсона повідомив віце-губернатор Санкт-Петербурга Олег Ергашев у соцмережах. Він назвав його "блискучим вченим" і написав, що відкриття Хавінсоном пептидних регуляторів "допомогло зберегти здоров'я" ліквідаторам катастрофи на ЧАЕС та "112 млн людей у всьому світі", передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Як пишуть росЗМІ, геронтолог був відомий своїми дослідженнями в галузі старіння та продовження життя, зареєстрував 13 лікарських препаратів та 64 види БАД на основі пептидів. Одна з його книг має назву "Що заважає нам жити до 100 років?".

Хавінсон був академіком РАН та засновником (1992) пітерського Інституту біорегуляції та геронтології, темою старіння займався з 1970 року.

У січні 2017 року він отримав від глави Кремля орден Дружби, після чого його ій почали називати "особистим геронтологом Путіна". Після нагородження Хавінсон заявив, що його розробки дозволили РФ стати світовим лідером "у розробці засобів, що уповільнюють старіння".

"Світ змінився". Російська акторка Тетяна Лазарєва спрогнозувала, коли політичний режим в РФ піде на дно 

Російська акторка Тетяна Лазарєва спробувала спрогнозувати, коли нинішньому політичному режиму Росії настане крах.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на інтерв'ю артистки ТСН, інформує UAINFO.org.

Що сказала Лазарева про Росію

За словами комічної акторки, світ змінюється, натомість РФ поки відстає. Деякі люди в Росії тягнуть країну у минуле.

"Світ змінився. При владі зараз люди старшого віку, які не дуже розуміють, що світ змінився, і не хочуть цього розуміти. Вони тягнуть ось цей старий свій світ і намагаються його насадити всюди і всім. Але це приречено на крах. Нове життя, яке вже проросло, воно не дасть всьому цьому існувати", - висловилася акторка.

Тетяна Лазарєва припустила, що в країні почне щось змінюватися після того, як в країні зміниться президент.

"Мені здається, що з фізичним відходом путіна з його місця, це буде великий крок до того, що посипиться все. Можливо, він скоро і не піде, але сипатися може почати з будь-якого кутка", - зазначила акторка.

У столиці продали будівлю, в якій розташована "Київська перепічка": у КМДА розповіли, що буде із легендарним стрітфудом 

У Києві продали за рекордні 150 мільйонів гривень будівлю на вулиці Богдана Хмельницького, 3. Проте "Київська перепічка", яка є однією з візитівок столиці і розташований на першому поверсі, і надалі працюватиме тут.

Про це повідомив директор Департаменту комунальної власності Андрій Гудзь, передає пресслужба КМДА, інформує UAINFO.org

Легендарний стрітфуд працює в столиці починаючи з 1981 року.

"Нам вдалося отримати на аукціоні втричі більше коштів, ніж стартова ціна, за будівлю на вулиці Богдана Хмельницького. 150 мільйонів гривень за один лот – це абсолютний рекорд серед проданого комунального майна по всій країні за всі часи незалежності. Фактично, ми продали другий, третій та четвертий поверхи будівлі, бо всі приміщення на першому поверсі, включаючи легендарну "Київську перепічку", вже знаходились у приватній власності. Тому із закладами громадського харчування нічого не трапиться – вони продовжать своє існування", – наголосив Гудзь.

Директор Департаменту звернув увагу на необхідність подібних аукціонів для наповнення бюджету спеціального фонду столиці.

«150 мільйонів від продажу цієї нерухомості буде направлено до спеціального фонду столиці, кошти з якого використовуються винятково на ремонти і будівництво соціально значимих об’єктів, таких як лікарні, садочки та школи. В умовах воєнного стану та обмежених можливостей столичного бюджету такі надходження дуже важливі і є вагомою підтримкою для комунальних закладів Києва. Ми, як фахівці своєї справи, чітко розуміємо чого вартує столична нерухомість і її обслуговування, тому і виставляємо її на торги за ринкову ціну, а отримуємо навіть більше ніж очікували. Це говорить про те, що навіть в умовах нестабільної економіки у інвесторів є довіра до Києва», – підкреслив Андрій Гудзь.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини