MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 січня 2024

86 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 січня.

Зеленський стає непередбачуваним гравцем, – Time 

Президент України Володимир Зеленський йде на великий ризик, щоб переламати хід війни і зберегти свої політичні позиції всередині країни. Зокрема, йдеться про більш агресивні удари по російським об'єктам.

Як говориться в статті Time, поки Росія переводить свою економіку на військові рейки, Україна стикається з необхідністю мобілізувати сотні тисяч новобранців, а також з проблемами за допомогою від союзників. У цей час американські виборці все більше розходяться в думках, чи зможе країна повернути окуповані території, передає УНІАН, інформує UAINFO.org

Видання зазначає, що навіть якщо Україні вдасться мобілізувати ще 500 тисяч військовослужбовців, це не допоможе у війні проти країни-агресора з набагато більшим населенням і економікою. Тому влада намагається розширити власне оборонне виробництво, зокрема - безпілотних літальних апаратів, які можуть вражати цілі в РФ.

ISW пояснив, як росіяни можуть використати чутки про відставку Залужного 

Російські пропагандисти використовують чутки про звільнення або відставку головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного для низки інформаційних операцій, у центрі яких – внутрішні справи України

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), пише Естпресо, інформує UAINFO.org.

Зазначається, що після опублікування чуток про звільнення Залужного від українських представників цю інформацію підхопили не лише західні ЗМІ, але й російські джерела та державні ЗМІ.

Експерти ISW наголосили, що наразі не можуть незалежно підтвердити чутки про звільнення чи відставку головнокомандувача ЗСУ. 

Водночас російські джерела користуються цими чутками для продовження низки інформаційних операцій про внутрішні українські справи, які вони ведуть протягом певного часу.

Зокрема, ветеран російської пропаганди та головний редактор RT Маргарита Симоньян підкреслила, що незалежно від того, правдиві повідомлення про усунення Залужного, "бардак корисний Росії".

"Зняли Залужного чи не зняли, Буданов замість нього прийде чи Муданов - бардак на хуторі для нас корисний", – написала вона у телеграм.

ЗСУ серйозно посиляться першими F-16, але швидко взяти під контроль небо не вийде, – Ігнат 

Вже перші західні винищувачі F-16 значно посилять можливості Сил оборони України на передовій. З їхньою допомогою можна буде перехоплювати крилаті ракети та ударні безпілотники, однак для того, щоб отримати повний контроль над повітряним простором України, потрібно буде й надалі нарощувати бойову авіаційну міць.

Про це сказав речник Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону в понеділок, 29 січня. Він підкреслив, що йдеться про комплекс засобів, який дасть можливість Україні переважати в небі, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Читайте також: “Росіяни це відчують”: Кулеба заінтригував заявою про F-16

F-16, як сказав речник, зможуть відігнати авіацію країни-агресора Росії подалі і допомогти нашим наземним військам просунутися на певних ділянках на фронті. Також ці літаки допоможуть контролювати повітряний простір над морем, забезпечуючи роботу "зернового коридору".

Водночас Ігнат вважає, що окупанти мають потужні засоби протиповітряної оборони в захопленому Криму та на інших тимчасово окупованих територіях. Крім того, у ворога потужна авіація. Тому сказати, що Україна після отримання перших F-16 зможе швидко взяти під свій контроль повітряний простір, не можна.

Всі думають, що їхні проблеми унікальні: працівник ТЦК розповів про відмови і страхи чоловіків 

Ветеран війни, працівник Одеського ТЦК Влад розповів, як реагують чоловіки на мобілізацію та чого бояться. У інтерв'ю "Суспільному" він зазначив, що мобілізовані розповідають різні історії, щоб "відкосити" від армії, при цьому зі своїми правами вони обізнані дуже добре, а про обов’язки забувають, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"Хтось загубив документи, в когось їх забрали на блокпосту. Був чоловік, якому 33 роки й він каже: "Я не знав, що треба приходити у воєнкомат". Але при цьому знав якісь правила, що може перенести ВЛК, що можуть бути відстрочки. Вони знають, що ТЦК не може їх утримувати, але при цьому не знають, що мають стояти на військовому обліку? Люди думають, що мають якісь унікальні проблеми. Ми в ТЦК про це чуємо щодня", - зазначає він. 

Він також наголосив, що ніхто не відправляє людей на фронт відразу ж після мобілізації.

"Всі спочатку - кандидати на мобілізацію, а не мобілізовані. Мобілізованими станете, коли пройдете всі аналізи й вам видадуть бойові повістки. Але до цього вас ще можуть відсіяти за станом здоровʼя. Якщо ні, вам видадуть повістки на відправку в навчальний центр. Наголошую - вас будуть навчати. Ніхто зразу на фронт не повезе", - підкреслює він.

Він також наголосив, що "класними штурмовиками бути не всім дано".

"Ніхто вас зразу штурмувати посадку не повезе. Якщо добре готуєте, будете кухарями, якщо розбираєтесь в машинах, будете колупатися в КАМАЗах", - зазначає працівник ТЦК. 

Останні удари по об'єктах у глибині РФ завдавалися з української зброї, – TIME

Нещодавні обстріли інфраструктурних об'єктів у глибині Росії є результатом перших секретних розробок Україною власної зброї. Водночас для налагодження масового виробництва таких озброєнь, особливо із залученням сучасних західних технологій, Києву доведеться вирішити низку проблем.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на американський журнал TIME, інформує UAINFO.org.

Зазначається, що Україна почала застосовувати у війні з Росією перші зразки власної секретної зброї.

"Всі нещодавні удари по цілях у Росії були завдані не іноземними зразками зброї, а розробками українських заводів та підпільних майстерень", - зазначив виданню міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін.

За його словами, новітню зброю ніколи випробовувати на полігоні, тож вона випробовується у бойових умовах і за результатами до неї вносяться необхідні зміни.

Як зазначає TIME, здатність України виробляти достатню кількість власної зброї, буде центральним елементом її нинішньої стратегії перемоги над росіянами. Однак для втілення цієї стратегії, країні слід подолати низку викликів.

Шляхом Гітлера: Кремль збирає 20 тисяч найманців в Африканський корпус 

Росія, прагнучи розширити свій вплив в Африці, набирає 20 тисяч солдатів, щоб замінити найманців групи "Вагнера" по всьому континенту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg, інформує UAINFO.org.

Африканський корпус, який має назву експедиційного корпусу Адольфа Гітлера, має намір до середини року залучити нових рекрутів і колишніх бойовиків "Вагнера" для розгортання як мінімум у п'яти дружніх Росії країнах - Буркіна-Фасо, Лівії, Малі, Центральноафриканській Республіці та Нігері. Формально група "Вагнера" була розформована після смерті Пригожина, але продовжує діяти.

Але ще невідомо, де Росія зможе знайти солдатів, яких, за словами людини, близької до міноборони Росії, шукає група. На піку свого розвитку операції "Вагнера" в Африці налічували не більше кількох тисяч людей. Крім того, Росія намагається завербувати щонайменше ще 250 тисяч військовослужбовців для бойових дій в Україні цього року.

Африканський корпус посилить військову присутність Росії за допомогою мережі баз, контрольованих міністерством оборони, у спробі відродити вплив Москви на континенті часів холодної війни в період різкого зниження впливу Заходу. Це також дозволило б Кремлю консолідувати контроль над бізнесовою мережею "Вагнера" в Африці, включаючи потенційно прибуткові гірничодобувні інтереси, після загибелі минулого року засновника групи Євгена Пригожина.

У той же час, перехід до офіційної військової ролі зруйнує ставлення до операцій "Вагнера", які давали Кремлю правдоподібне заперечення звинувачень ООН у військових злочинах в Африці, висунутих проти угруповання найманців.

Telegram потрібно заборонити на період дії воєнного стану, – політолог Кошель

Голова Комітету виборців України, політолог Олексій Кошель вважає, що в Україні потрібно заборонити мережу Telegram через загрозу витоку персональних даних та російських інформаційних спецоперацій.

Таку думку він висловив в етері Еспресо, інформує UAINFO.org.

"З Telegram в Україні потрібно щось вже нарешті робити. Навіть не щось робити, а заборонити цю мережу не період дії правового режиму воєнного стану. Оскільки за допомогою Telegram росіяни, можливо, мають доступ до персональних даних українців. Експерти вже розбивали на молекули й розписували напрямки, по яких у нас можуть бути проблеми через цю мережу", – пояснив Кошель.

Політолог зауважив, що РФ намагається проводити інформаційні спецоперації саме через мережу Telegram

"Також ми повинні зупинити роботу ворожих інформаційних ресурсів в Україні. До прикладу, минулої осені Україна тиждень обговорювала смерть Кадирова, а потім і Путіна. Дві інформаційні спецоперації Росії спрацювали. Факт залишається фактом. І все це їм вдалось саме через телеграм-канали", – додав він.

До літа не встигнуть: підрядник пояснив причину затримки та назвав новий термін відновлення тунелю метро на Теремки. ФОТО

У Київському метрополітені між станціями "Деміївська" та "Либідська" збудують нову ділянку тунелю на заміну аварійній. Відновлювальні роботи планують завершити восени 2024 року.

Про це повідомив у Facebook засновник компанії "Автострада", яка є підрядником відновлювальних робіт, Максим Шкіль, інформує UAINFO.org.

За його словами, для робіт було залучено понад 500 фахівців із підземного будівництва. Наразі проект відбудови тунелю розробляють три групи проектувальників. Усі ці спеціалісти мають багаторічний досвід у спорудженні метро.

Зазначається, що рух потягів на ділянці між цими станціями було припинено на початку грудня через підтоплення та виникнення тріщин на блоках оправи тунелю.

"Порушилася геометрія споруди, з’явився ризик обвалу. Тому після проведення необхідних обстежень та досліджень було вирішено демонтувати аварійну ділянку тунелю (довжина якої складає близько 27 м) та побудувати на цьому місці новий – монолітний, відкритим способом прямокутного перерізу", – зазначив Шкіль.

На даний час відновлювальні роботи ведуться як всередині тунелю, так і зовні. Після того, як будуть перенесені всі інженерні мережі, розпочнеться розробка котловану для демонтажу пошкоджених конструкцій тунелю. Наразі виконуємо буріння паль, поверх яких буде зроблена розвантажувальна плита для мінімізації навантаження над тунелем. На цій плиті працюватиме важка техніка - зокрема, бурова установка, яка буритиме стіну в грунті способом буросічних паль, щоб запобігти проникненню води у котлован.

За його словами, відновлення перегінного тунелю між станціями "Деміївська" та "Либідська" планується завершити восени цього року.

В Італії відправили за ґрати офіцера, що хотів передати Росії секретні документи НАТО 

Військовий трибунал Рима присудив 29 років і два місяці ув’язнення офіцеру військово-морських сил Італії Вальтеру Бйоту за шпигунство на користь Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Corriere della Sera, інформує UAINFO.org

Військовослужбовця затримали у 2021 році під час спроби передати Російській Федерації секретні документи НАТО за винагороду в розмірі 5 тис. євро.

За даними слідства, підсудний таємно сфотографував спеціальним смартфоном 106 секретних документів і планував передати SD-карту співробітнику посольства Росії в Італії Дмитру Остроухову в обмін на грошову винагороду.

Серед 19 сфотографованих документів із архівів НАТО деякі були "дуже конфіденційними", а один - "цілком таємним". Матеріали вміщували інформацію про боротьбу з міжнародним тероризмом, а інші демонстрували потенційні "слабкі сторони" Альянсу.

Лох-Несське чудовисько виглядає по-іншому? З’явилися нові вражаючі дані

У рейтингу найвідоміших чудовиськ таємнича істота з озера Лох-Несс неодмінно посіла би перше місце. Славнозвісне фото з дивною головою, що виринала над водою, облетіло весь світ.

Ідея "монстра", яким ми його уявляємо сьогодні, масово поширилася майже 100 років тому – в газетній статті 1933 року повідомлялося про "звіра" або "китоподібну рибу", яку побачила місцева пара, проїжджаючи повз озеро. Однак видання Metro розповіло, що Лох-Несське чудовисько може виглядати по-іншому, пише OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Якого кольору "нессі"

Очевидець Джарод Стронг був неподалік від замку Уркгарт на березі озера, поблизу Інвернесса, коли він нібито помітив звіра. Він заявив, що "нессі" насправді не зелена істота, як вважалося раніше, а темно-сіра.

"Я був біля замку зі своєю родиною близько 13:00, коли помітив невеликий рух у воді. Потім вода почала рухатися, і визирнула довга фігура. Воно (чудовисько – ред) було не таким зеленим, яким я думав. Це був скоріше темно-сірий колір", – розповів Джарод, додавши, що спостереження тривало не більше 5 секунд.

На жаль, за цей час він не встиг зробити фото.

Як змінюються з 30 січня змінюються вимоги до місця відкриття спадщини: що треба знати 

В Україні вдосконалено порядок відкриття і оформлення спадщини, а також захист прав спадкоємців під час дії воєнного стану. 

Про це повідомляє Юридичний порадник для ВПО, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Законодавцем уточнено поняття місце відкриття спадщини

30 січня набирають чинності два Закони України № 3449-IX та № 3459-IX. Їх метою є вдосконалення порядку відкриття і оформлення спадщини.

За загальним правилом, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Якщо ж останнє місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини буде місцезнаходження нерухомого майна або його основної частини.

Якщо ж останнє місце проживання спадкодавця невідоме і нерухоме майно відсутнє - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Якщо ж спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, то спадкові правовідносини регулюватимуться правом держави, де він мав останнє місце проживання, але:

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини