MENU

С 2007 года Партия регионов выполнила только 6 обещаний из 23

2365 2

  

Форпост її електоральноїмогутності похитнувся: мала батьківщинабагатьох нинішніх можновладців втрачаєвіру у своїх депутатів. Наразі Партіюрегіонів, що претендувала на перетворенняв масову партію європейського зразка,найчастіше порівнюють з маріонетковоюпартією Кремля – «Єдиною Росією».Паралельно до зневажливого російського«єдинорос» слово «регіонал» отримуєпотужні негативні конотації.


Фундація«Відкрите суспільство» дослідила, нащо біло-блакитні розтринькали кредитдовіри від своїх виборців[1].На рисунку 1 узагальнено особливостіпідходу Партії регіонів до роботи уВерховній Раді України VI скликання», -об этом сообщается в блоге novosti-o.

 

 


Перед тим як перейтидо оцінювання виконання обіцянок Партієюрегіонів, коротко згадаймо програму, зякою вона виграла парламентські вибори.


Нижче (рисунок2) наведена «хмара» слів, сформована врезультаті кількісного контент-аналізутексту програми.

 

 


Як можна побачити,консервативні цінності так чи інакшепроявляються у програмі Партії регіонів.Ключовими об’єктами уваги длябіло-блакитних пропагандистів залишаютьсясім’я та економіка. Регіони переконують,що інститут сім’ї цілком можна посилитиекономічними методами, якщо простіше– давати більше грошей. Вони пропонуютьзбільшити виплати на дітей, підвищитипенсії, давати кредити молоді на житлотощо. При цьому соціально-гуманітарнаскладова програми значно слабша заекономічну та, по суті, є вторинною іпохідною щодо неї.


Чи не найбільшимздобутком Партії регіонів, зокрема укатегорії «гроші», став новий Податковийкодекс. Його ухвалення супроводжувалосяодним з найбільш масових виступівгромадян від часів помаранчевоїреволюції. Наразі внесення правок додокумента та імплементація його норму практику залишається об’єктом критикиі з боку експертного середовища, і збоку учасників ринку. Партія регіоніввкотре підтвердила свою негласну сутьпартії великого капіталу, оскількиновий Податковий кодекс найбільш болячевдарив саме по малому та середньомубізнесу.


Успішною реалізацієюсоціальних обіцянок Регіони такожнавряд чи можуть похвалитися. Партійцізапропонували цілу низку нереальнихобіцянок, придатних для життя лише підчас виборчої кампанії та утопічних длябюджету країни. Запропонована у програміпенсійна реформа має значні розбіжностіз проваджуваними урядом М. Азаровапрактиками. Сфера охорони здоров’ябула «забута» парламентарями від Партіїрегіонів, а чинні урядові дії щодо зміну цій галузі не мають нічого спільногоз тезами передвиборчої програми. Зіскрипом запущена програма доступногожитла має відмінні від обіцяних умови,а її успіх також має низьку імовірність.Таким чином, людина у діяльності Партіїрегіонів має незначну цінність, яказростає лише перед виборами.


Держава і право не сталипріоритетами у роботі депутатів відпартії влади. Обіцяли вони у цій сферімало і невиразно: звучали загальні тезипро подолання корупції, свободу слова,незалежне правосуддя тощо. Вартозауважити, що саме за В. Януковичапровідні демократії світу почаливисловлювати стурбованість станомправосуддя - та й демократії загалом -в Україні. Саме за його президентствасимволічними постатями стали суддіР. Киреєв та С. Вовк, а місцемсвоєрідного «паломництва» - Качанівськаколонія. Також не можна не згадати проКримінально-процесуальний кодекс,ухвалений на світанку півсотнеюдепутатів, і специфічні методи внесеннязмін до Конституції – непарламентськимшляхом.

Дослідження Фундаціїпоказують, що саме за останні два рокироль парламенту як державницькогоінституту значно зменшилася на противагувиконавчій владі, очолюваній здебільшогопредставниками «донецької школименеджменту».


Якщо в перші місяцііснування нової парламентської більшостіна чолі з Партією регіонів останню можнабуло похвалити за виконання власнихобіцянок з категорії «світ», то уподальший період біло-блакитні практичносамі перекреслили власні здобутки. Допереліку понівечених результатівналежить і прогрес євроінтеграції(зокрема підготовка тексту Угоди прозону вільної торгівлі між Україною таЄС), і переформатування  відносин зРосійською Федерацією (завдяки скандальнимхарківським угодам). Обіцяний балансзовнішньої політики між Сходом і Заходомзамість ефективної співпраці з обомасторонами обернувся на похолоданняміжнародного клімату для України. ВладаПартії регіонів замінила багатостороннійдіалог монологом Президента, який нікогоне чує, а отже – і не може бути нікимпочутий.

 

Гроші 

 

  • Створення прозорого та легального ринку землі.

Реалізм


Коментар:одним із кроків щодо реалізації земельноїреформи, спрямованої на утворення ринкуземлі, стало ухвалення Закону України«Про Державний земельний кадастр».


Частково виконано

 

  • Подвоєння до кінця 2010 року обсягу інвестицій на розвиток сільського господарства та інфраструктури у селах.

Реалізм

a

Незважаючи на відноснийреалізм обіцяного (адже 2007 року авторипрограми навряд чи передбачали економічнукризу), обіцянка не щира, адже спрямованавиключно на мобілізацію сільськогоелекторату. До того ж Партія регіонівне подала законопроектів відповідногочи дотичного спрямування.


Не виконано (забуто)

 

  • Створення Національної зернової біржі.

Реалізм

a

Не булореалізовано. Натомість за участі Партіїрегіонів був ухвалений закон[3],що посилює державу (Кабінет Міністрів)на сільськогосподарському ринку, значнорозширюючи перелік продукції, ціни наяку регулюються виконавчою владою.

Щирість

r

Послідовність

a

Не виконано

 

  • Новий Податковий кодекс.

Реалізм


Ухвалений восени 2010року фіскальний документ став приводомдля «податкового майдану» черезнезадоволення представників малого тасереднього бізнесу окремими його положеннями. З моменту прийняття уПодатковий кодекс було внесено значнукількість правок. Наразі процесзаконодавчого редагування продовжується.Так чи інакше регіонали цю обіцянкувиконали, адже у програмі не йдетьсяпро якість кодексу.

  

Виконано


  • П‘ятирічні податкові канікули для малого сімейного бізнесу.


Реалізм


Податковий кодексзапроваджує механізм пільговогооподаткування зі ставкою 0% на період2011-2015 рр. для підприємств з річним доходомменше 3 млн грн і чисельністю працівниківменше 20 осіб. Варто зазначити, що такасхема діє лише для юридичних осіб –фізичні особи-підприємці не можуть неюскористатися.

 


Виконано

 

  • Широке впровадження наукомістких та енергозберігальних технологій, використання альтернативних джерел енергії.

Реалізм


Повністю нереалізовано. Втім було ухвалено закон[4],що мав би стимулювати використанняальтернативних джерел енергії в Україніяк у фіскально-фінансовому, так іправовому аспектах. Але набуття чинностінизки норм цього закону неодноразововідтягувалося у часі. Критерій «щирість»знято через те, що обіцянка виконуєтьсяздебільшого через тиск Росії наукраїнський ринок газу, а не завдякиініціативі партії. До того ж пільги для«зеленої» енергетики мають лобістськепідґрунтя[5].


Частково виконано

 

Людина

 

  • З 2008 року родина на першу народжену дитину отримає 11 700 грн, на другу – 25 тис. грн, на третю та кожну наступну дитину – по 50 тис. грн.


Реалізм


3 1 жовтня 2010 року розмірвиплат за народження 1-ї, 2-ї, 3-ї танаступних дітей становить 13 904 грн, 28440 грн та 90 000 грн відповідно. Вартовідзначити, що ідея цих виплат та основнаініціатива їх запровадження належитьПрезидентові В. Ющенку (2005-2010 рр.).Збереження та подальше збільшення таких«премій» для батьків під час перебуванняпри владі Партії регіонів дозволяєнадати цій обіцянці статус «виконано».


Виконано


  • При досягненні дитиною 3-річного віку й до 13 років родина отримуватиме щомісяця по 100 грн, а з 13-ти до 18 років – по 200 грн.

Реалізм


Регіонали хотілиперевершити В. Ющенка у турботі продітей, запропонувавши економічнонеобґрунтовану ідею про умовну «стипендію»для неповнолітніх. Критерій реалізмузнято за відсутність будь-якого бюджетногообґрунтування, критерій щирості – завідсутність законопроектів.

 слідовність


Не виконано

(забуто)

 

  • Не менше 50% місць у ВНЗ — бюджетні.


Бюджети 2008-2011 рр.передбачали держзамовлення на рівні50%. Обіцянка має двозначний характер,оскільки спрямована на збереженняпоточного стану, а не на розвитокосвітньої системи.



  • Законодавче забезпечення першого робочого місця молодим спеціалістам.


Реалізм


Бюджет-2012 виділяєнезначні кошти (25 млн грн) дотаціїроботодавцям для забезпечення молодіпершим робочим місцем. Отож це не можнаназвати чіткою гарантією працевлаштуваннявипускників вишів.


Частково виконано

 

  • Молоді родини отримуватимуть муніципальне житло в оренду на 10 років.


Реалізм


Житлова проблематрадиційно порушується у передвиборчийперіод, проте обіцянка Партії регіонівне має реального підґрунтя: пропозиціямуніципального житла значно менша запопит. Крім того, ця ідея частковорозбігається із наступними житловимиобіцянками регіоналів.


Не виконано

 

  • Забезпечення молодих фахівців у провідних галузях індустрії житлом під державні фінансові гарантії.


Реалізм


Ця теза має більшреалістичний характер, ніж попередня.Втім неконкретність щодо «провіднихгалузей», відсутність чітких механізмівстосовно державних гарантій та законодавчабайдужість позбавляють цю обіцянкущирості.  


Не виконано

 

  • Забезпечення працівників бюджетної сфери житлом за умови укладання довгострокового трудового контракту.


Реалізм


Ця обіцянка завершуєсерію з трьох «нещирих» житлових обіцяноквід Регіонів. Постають питання щодомеханізмів забезпечення житлом тареальності надання помешкань значнійкількості державних службовців. Зазначенітези порушують логічність житловоїпрограми Партії регіонів. Хто має бутиголовним суб’єктом преференцій віддержави: молоді родини, молоді фахівцічи держслужбовці з контрактом?

 

Не виконано


  • Запровадження іменних пенсійних рахунків.


Реалізм


Пенсійна реформа сталагордієвим вузлом для Кабінету МіністрівМ. Азарова – відповідальний за неїС. Тігіпко досі не може надати чіткихтермінів та механізмів реалізації змін.Іменні пенсійні рахунки – один ізелементів подальшого перебігу пенсійноїреформи – наразі не реалізовано.


Не виконано

 

  • Розвиток недержавного пенсійного забезпечення.


Реалізм


Теза, аналогічна допопередньої, – недержавне пенсійнезабезпечення складає потенційний третійкомпонент нової пенсійної системи.Сьогодні держава не опікується розвиткомсторонніх накопичувальних фондів.


Не виконано

 

  • Безкоштовна медична допомога малозабезпеченим верствам населення.


Реалізм


Ідея про поверненнясправді безкоштовної медицини, «як уРадянському Союзі», відроджуєтьсящоразу напередодні виборів. Незважаючина гарантованість Конституцією, послугилікарів не безкоштовні, з чим чудовообізнаний кожен громадянин. Партіярегіонів злукавила, звузивши обсягдоступної медицини до малозабезпечених,але це не додає їхній обіцянці щирості.

 

Не виконано

  • Стимулювання приватних інвестицій на розвиток медичного страхування, упровадження провідних медичних технологій, оновлення обладнання і створення нових основних фондів.


Реалізм


Партія регіонів незапропонувала законодавчих шляхівзаохочення бізнесу до розвитку вітчизняноїсистеми охорони здоров’я.


Не виконано

(забуто)

 

  • Забезпечення лікарень необхідним обладнанням шляхом лізингу.


Реалізм


Незважаючи на конкретневказування методу оновлення обладнання,Партія регіонів не спромоглася втілитижоден необхідний законопроект.


Не виконано (забуто)

 

  • Пріоритетні цільові програми сприяння здоровому способу життя, запобігання СНІДу, туберкульозу, наркоманії, онкозахворюванням.


Реалізм


На Державну службуУкраїни з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДута інших соціально небезпечних захворюваньбюджет-2012 виділяє трохи більше 3 млнгрн. Показник щирості знято за регулярнезвернення у програмах до питань здоровогоспособу життя та боротьби з поширенням,зокрема, ВІЛ/СНІДу і за не менш регулярнеігнорування цих проблем під часперебування при владі.


Не виконано

 

Держава

 

  • Затвердження незалежного правосуддя.


Реалізм


Відповідний законініціював Президент В.Янукович. Черезшвидкість ухвалення залишається багатонеузгоджень та двозначностей. Діяльністьсудової системи у 2010-2012 роках ставитьпід сумнів реальну незалежність судовоїгілки. Цю обіцянку не можна вважатищирою, адже політична практика Українипоказує, що жодна влада не зацікавленау справді незалежній третій гілці влади.

 

Не виконано


  • Пряма виборність суддів громадянами.


Реалізм


Питання виборностісуддів громадянами Партія регіонів непорушувала у стінах парламенту. Однакзапроваджено спеціальну підготовкукандидатів на посаду суддів, яка маєздійснюватися у Національній школіпідготовки суддів України. Напрочуднизькою є імовірність швидкогопереформатування судової системи узв’язку з виборністю суддів тазацікавлення у цьому влади.

 

Не виконано (забуто)


  • Подолання корупції в суспільстві.



Партія регіонів трохисхитрувала щодо виконання цієї обіцянки– замість влади акцент було зробленона суспільство. Але в будь-якому разізгадана обіцянка не може бути щироючерез свою абстрактність. Крім того,рівень сприйняття корупції в Україні,за даними Трансперенсі Інтернешнл,практично не змінюється, а владазалишається корумпованою, незважаючина окремі ухвалені закони («Про засадизапобігання і протидії корупції», «Провідповідальність юридичних осіб завчинення корупційних правопорушень»,«Про внесення змін до деяких законодавчихактів України щодо відповідальностіза корупційні правопорушення»).

 

Не виконано


  • Розвиток свободи слова та доступу до інформації як механізмів прозорості та суспільного контролю.


Реалізм


Декларується і членамифракції, і Президентом В. Януковичем.ЗМІ неодноразово заявляли про випадкицензури з боку Партії регіонів таАдміністрації Президента, міжнародніінституції знизили оцінку рівня свободиЗМІ в Україні. Ідея громадськоготелебачення також не має належної увагиз боку влади. Проте фракція Партіїрегіонів підтримала законопроектнародного депутата від БЮТ-Б А. Шевченка«Про доступ до публічної інформації».


Не виконано

 

Світ

 

  • Політика відкритості і добросусідства, позаблоковість країни.


Реалізм


Ця позиція втілена уЗаконі України «Про засади внутрішньоїі зовнішньої політики», ухваленому заподанням Президента В.Януковича.


Виконано

 

  • Вступ до НАТО лише через референдум.


Реалізм


Партія регіоніводноголосно підтримала проект постановиА. Яценюка про те, щоб рішення щодовступу України в НАТО було винесенелише на підставі результатів всеукраїнськогореферендуму.


Виконано

 

  • Посилення активності України у ЄЕП.


Реалізм


У Законі України «Прозасади внутрішньої і зовнішньої політики»конкретно про Єдиний економічний простірне йдеться, проте зазначено, що Українаготова співпрацювати з усіма зацікавленимипартнерами на взаємовигідних умовах.Слід зауважити, що нинішні показникиторгівлі та політична напруженістьвідносин між Україною та РосійськоюФедерацією (зокрема щодо вступу нашоїдержави до Митного союзу) не даютьпідстав говорити про виконання цієїпрограмової тези. До того ж вона суперечитьобіцяному Партією регіонів балансу міжСходом і Заходом.

 

Не виконано


  • Збалансована політика щодо східного та західного вектору політики.


Реалізм


У Законі України «Прозасади внутрішньої і зовнішньої політики»зазначено, що Україна «прагнеспівробітництва з усіма заінтересованимипартнерами, уникаючи залежності відокремих держав, груп держав чи міжнароднихструктур». Ускладнення відносин з ЄС(зокрема невиконання резолюцій тазобов’язань перед європейськимиструктурами), а також ускладненняполітичного діалогу з Росією унеможливлюютьповноцінне виконання цієї обіцянки.Вона частково суперечить попереднійтезі про активність у ЄЕП.

 

Частково виконано


  • Членство в ЄС та СОТ як інструмент досягнення добробуту громадян.


Реалізм


Формально обіцянказнайшла своє вираження у Законі «Прозасади внутрішньої та зовнішньоїполітики». Поточна економічна таполітична ситуація ускладнює пов’язуванняєвроінтеграційних процесів (та їхгальмування через справу Ю. Тимошенко)із поліпшенням добробуту громадян.


Частково виконано», -сообщается в блоге





 



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини