MENU

Як уряд «зарізав» допомогу по догляду за дитиною до 3 років

972 2

Українська Гельсінська спілка з прав людини отримала від Мінсоцполітики листа із роз'ясненням щодо припинення з 1 липня 2014 року виплат допомоги по догляду за дитиною до 3 років.

Відомство у цьому листі визнало, що фактично ця допомога ліквідовується. Єдиним виключенням є ті сім'ї, у яких допомога при народженні першої дитини складала 30 тис. грн і яка розподілялася лише на два роки.

І лише в цьому випадку ця допомога залишиться у мінімальному розмірі (130 грн) на ці останні 12 місяців третього року. Загалом це зроблено лише для того, щоб зберегти на цей рік трудовий стаж за такими сім'ями.

Зрозуміло, що Мінсоцполітики намагається видати своє "нововведення" за оптимізацію та вдосконалення. І навіть більше - за досягнення. Але насправді це виглядає і смішно, і трагічно водночас.

Про те, як уряд "збільшив" допомогу при народженні дитини, я вже писав. І ось черговий опус Мінсоцполітики.

Цього разу йдеться про те, як держава дбає про сім'ї з дітьми. Так от, у ньому жодним словом не згадується про позбавлення величезної кількості родин права на отримання допомоги по догляду.

Як я вже писав, суми цих втрат є дуже великими - вони значно перевищують ті копійки окремим сім'ям, про які повідомляє Мінсоцполітики. Так, якщо допомога по догляду виплачувалася у наймінімальнішому розмірі (130 грн), то втрати кожної сім'ї будуть складати майже 5 тис. грн за 3 роки.

А якщо мама отримувала цю допомогу у більшому розмірі (скажімо, 500 грн), то така мама не доотримує 18 тис. грн.

А є матері, які цей вид допомоги отримує в більшому розмірі, ніж 500 грн. Зазначу, що підвищений розмір допомоги по догляду отримували саме найменш захищені мами, які мали дуже низькі доходи.

Для багатьох людей залишається незрозумілою ліквідація допомоги по догляду, яка по своїй суті була однією із найбільш адресних зі всіх видів допомог сім'ям з дітьми.

 Якщо уряд пішов на суттєве зменшення видатків на соціальну сферу, то "під ніж" аж ніяк не мала потрапити допомога по догляду за дитиною.

В першу чергу мали б скорочуватися "професійні" пільги для депутатів, прокурорів та інші види допомоги, які надаються незалежно від потреби у них даної конкретної родини.

Однак Кабмін вирішив інакше, чим, як на мене, значно скоротив обсяг соціального забезпечення найбільш вразливих груп населення.

Я вважаю неправильною ліквідацію допомоги по догляду за дитиною і думаю, що державі необхідно повернути цей вид допомоги.

Максим ЩЕРБАТЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини