MENU

Золотовалютний резерв та розрахунки за блакитне паливо

9582 0

Фахівцями ГО «Публічний аудит» проведено аналіз останніх подій на газовому ринку, як фактору впливу на вартість гривні, яку лихоманить протягом всього року, а особливо останніх декілька місяців.

 

Так, 2013 рік Україна завершила з міжнародними резервами в обсязі 20,4 млрд. доларів США. Згідно офіційних повідомлень НБУ міжнародні резерви на 01.10.2014 становили 16, 385 млрд. доларів США.

 

В поточному році поповнення міжнародних резервів Національного банку України відбувається виключно за рахунок кредитів, які надаються Міжнародним валютним фондом.

 

 

Представник МВФ Джеррі Райс 30.10.14 повідомив, що: «Перегляд програми «Стенд-бай» очікується в середині листопада, оскільки економічна політика не може обговорюватися до формування нового уряду».

 

З 20 грудня країни ЄС та США починають святкування Різдвяних свят, комісії, які перевіряють дотримання кредитних умов МВФ, перебувають в Києві не менше 2-3 тижнів, тому навряд чи в період з 20 до 31 грудня можна очікувати на прийняття рішень про виділення Україні додаткових траншів за системою «стенд-бай».

 

Як було зазначено вище, МВФ домовлятися та узгоджувати позиції хоче із сформованим новообраною ВР України Урядом.

 

Враховуючи визначені ст.ст. 82, 83 Конституції України, положення, що визначають порядок формування уряду Коаліцією депутатських фракцій, яка в свою чергу повинна бути сформованою протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради України, в кращому випадку, перше засідання новообраної ВР України відбудеться 10-14 листопада, формування коаліції та уряду, - це ще декілька тижнів (сподіватимемося, що до першого засідання ВР України, політичні сили, які подолали 5-ти відсотковий виборчий барєр, зможуть досягти консенсусу з приводу розподілу портфелів). За ідеального збігу всіх обставин, уряд, з яким зможе вести переговори місія МВФ, буде сформовано на початку грудня.

 

Все сказане вище дає можливість зробити висновок, що МВФ рішення про надання Україні чергового траншу в поточному році, навряд чи прийме.

 

У свою чергу країни ЄС, надають допомогу Україні тільки після оприлюднення та ознайомлення з висновками МВФ, на їх допомогу розраховувати не доводиться.

 

Інших джерел поповнення міжнародного (золото-валютного) резерву в поточному році в Україні не буде.

 

30.10.14 між Урядом України та Урядом Російської Федерації підписано Зобовязуючий протокол щодо умов постачання газу з РФ в Україну на період листопада 2014 до 31 березня 2015 року.

 

Основні його положення передбачають: зменшення розміру експортного мита на природній газ за рахунок чого його ціна орієнтовно складатиме 380-385 $; введення передплати за газ; досягнуто згоди, щодо погашення заборгованість в розмірі 3,1 млрд. доларів (за період листопад - грудень 2013 - 1,45 млрд доларів США; квітень, травень червень 2014 року - 1,65 млрд доларів США), що розраховується за ціною 268, 5 долара США за 1000 кубів.

 

Згідно повідомлення «Газпрому», Україна планує оплатити, - 2 мільярди кубометрів газу в листопаді і 2 мільярди кубометрів газу в грудні.

 

Як підсумок, - в листопаді 2014 року: сума обов’язкового платежу «Газпрому» - 1,45 млрд $; передплата за необхідний у листопаді 2014 року обсяг природного газу - 2 млрд кубів за ціною 385 доларів за 1000 кубів, сума - 770 млн доларів. У грудні 2014 року: сума обов’язкового платежу - 1,65 млрд $; передплата за необхідний обсяг 770 млн доларів.

 

Таким чином, орієнтовні витрати на придбання блакитного палива та погашення існуючої заборгованості за 2 останні місяці року складуть 4, 64 млрд доларів США.

При 16-ти мільярдному залишку на початку жовтня 2014 року, відсутності зовнішніх джерел поповнення, є цілком реалістичною картина, за якою на кінець 2014 року міжнародні резерви Національного банку України складуть менше 10 млрд доларів США, тобто рівня до якого вони не опускались, за період незалежності України.

 

 

Це перша з серії статей, підготовлених за матеріалами дослідження ГО «Публічний аудит», присвяченого діяльності НАК «Нафтогаз України», як фактору впливу на знецінення гривні.

 

1. Золотовалютний резерв та Розрахунки за блакитне паливо

2. Шляхи залучення НАК «Нафтогаз України» валюти та заходи, які «вживаються» Державою.  

3. Перспектива розвитку ГТС та вплив цих реформ на курс гривні.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини