MENU

Шляхи залучення НАК «Нафтогаз України» валюти

9118 0

Вашій увазі, шановні читачі, пропонуємо другу з серії статей, підготовлених за матеріалами дослідження ГО «Публічний аудит», присвяченого діяльності НАК «Нафтогаз України», як фактору впливу на знецінення гривні. З першою статею під назвою "Золотовалютний резерв та Розрахунки за блакитне паливо" можна ознайомитися тут. А завтра світ побачить заключний матеріал, що стосується перспектив розвитку ГТС та вплив цих реформ на курс гривні.

 

Національну акціонерну компанію «Нафтогаз України» утворено на підставі Постанови Кабінету Міністрів України № 747 від 25.05.98.

 

Пунктом 46 статуту НАК «Нафтогаз України» передбачено, що для покриття збитків компанії, а також для збільшення статутного капіталу створюється резервний капітал у розмірі не менш як 25 відсотків статутного капіталу. Резервний капітал формується шляхом щорічного відрахування коштів у розмірі 5 відсотків суми чистого прибутку компанії до досягнення резервним капіталом зазначеного розміру. Збитки від господарської діяльності компанії покриваються за рахунок коштів резервного капіталу, а в разі їх недостатності - у порядку, визначеному загальними зборами акціонерів.

 

За час існування НАК «Нафтогаз України», в силу «регулярної збитковості підприємства», резервний капітал не сформовано взагалі.

 

Так, в редакції Статуту, що діяла до квітня 2014 року, розмір статутного капіталу компанії становив 49 840 905 тис. грн, який був поділений на 49 840 905 простих акцій номінальною вартістю 1000 гривень.

 

Постановою Кабінету Міністрів України №93 від 09.04.14 статутний капітал Компанії збільшено до 55 840 905 тис. грн, тобто на 6 млрд. грн.

 

У світовій практиці додаткова емісія акцій є одним із способів поповнення обігових коштів підприємства, однак, при цьому є ризики. Так при визначенні розміру додаткової емісії акцій, компанії повинні розуміти, чи відповідає номінальна вартість цих акцій майну та активам компанії, оскільки можуть мати місце випадки, коли при номінальній вартості акції в 1 грн на ринку за неї можуть пропонувати не більше 50 коп., з урахуванням фінансових показників компанії - емітента.

 

Разом з цим, з НАК «Нафтогаз України», єдиним акціонером якої є держава в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, ситуація дещо інша.

 

Про економічну кризу в Україні, а також про те, за рахунок чого наповнюється Державний бюджет в 2014-му році, ГО «Публічний Аудит» ретельно зазначала в дослідженні, присвяченому курсовим коливанням на валютному ринку України.

 

В таких умовах, коли основний акціонер НАК «Нафтогаз України» на межі дефолту, не має вільних обігових коштів, коштів, які були б отримані в якості прибутку від іншої діяльності, викупити акції додаткової емісії свого підприємства він може тільки за рахунок подальших запозичень, кредитів або емісії. 

 

Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» надано право Кабінету Міністрів України здійснювати випуск облігацій внутрішньої державної позики у сумі 96.609.576 тис. гривень, з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

 

Постановою Кабінету Міністрів України №302 від 04.08.14 (зі змінами, внесеними на підставі Постанови Кабінету Міністрів України №392 від 20.08.14) «Про збільшення статутного капіталу Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» вирішено збільшити статутний капітал Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» на суму 63 272 276 тис. гривень, шляхом випуску додаткових акцій існуючої номінальної вартості із збереженням 100 відсотків акцій у власності держави; строк обігу облігацій до 10 років та відсоткова ставка доходу не вище 14,3 відсотка річних.

 

Положеннями цієї ж Постанови зобовязано НАК «Нафтогаз України» забезпечити використання отриманих облігацій внутрішньої державної позики у господарській діяльності відповідно до Статуту компанії, у тому числі використати кошти, отримані від реалізації облігацій, для купівлі та резервування 3, 1 млрд. доларів США на рахунку Компанії, відкритому у Національному банку.

 

Зважаючи на «сталу практику 2014 року» покупцем цих облігацій виступить Національний банк України, який своїми діями з придбання таких облігацій фактично кредитує Уряд, збільшуючи грошову базу, монетаризуючи дефіцит бюджету. Або ж покупцем частини таких облігацій буде один із державних банків, наприклад, Ощадбанк, який в поточному році вже отримав від НБУ кредитів на рефінансування в обсязі близько 20 млрд. грн. (по суті, як би не найменувався банк-покупець облігацій, Національний чи Ощадний, кошти, якими він оплатить їх вартість, будуть «надруковані без забезпечення гривні»).

 

Отримані за рахунок розміщення облігацій кошти Уряд направить на придбання додатково емітованих 96 609 576 акцій НАК «Нафтогаз України» номінальною вартістю 1000 грн. кожна, чим поповнить статутний капітал підприємства, збільшивши його втричі, до 155 млрд. грн!

 

Вбачається, що саме ці кошти і будуть використані для розрахунків з «Газпромом», в обсязі, описаному вище. Однак, статутний капітал НАКа, так само як і облігації внутрішньої державної позики, випускались номіналом в гривні, а розрахунок з «Газпромом» здійснюється у американських доларах.

 

Єдиним продавцем, який може задовольнити таку потребу в іноземній валюті, є Національний банк України, причому тільки за прямою угодою, оскільки самостійна участь НАК «Нафтогаз України» на міжбанківському валютному ринку, при такій потребі і з такою кількістю гривні, просто обвалить поточний курс гривні до небувалих раніше низин.

За рахунок чого НБУ зможе продати НАКу таку кількість американських доларів? Звісно, за рахунок міжнародного (золото-валютного) резерву, для цього вище і проводився аналіз його балансу, а також перспективи наповнення ззовні. 

Отже маємо ситуацію, коли до кінця року тільки для задоволення потреб НАК «Нафтогаз України» Національному банку України потрібно 4, 64 млрд. доларів США. Додаймо до цього щоденні 5-7 мільйонні інтервенції «для визначення курсу», погашення заборгованості за облігаціями внутрішньої державної позики, випущеними у валюті на суму понад 600 млн. доларів. Разом - близько 6 млрд. доларів США, які потрібні Національному банку України для задоволення очевидних потреб в поточному році.

 

1. Золотовалютний резерв та Розрахунки за блакитне паливо

2. Шляхи залучення НАК «Нафтогаз України» валюти та заходи, які «вживаються» Державою.  

3. Перспектива розвитку ГТС та вплив цих реформ на курс гривні.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини