MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 9 вересня 2016

3159 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 9 вересня

Коли поїдемо в Європу без віз

Фактично, політичне рішення про надання Україні безвізового режиму вже прийнято. Тому зараз ми спостерігаємо технічну процедуру, природну для Європейського союзу та його бюрократичної ієрархії. І зупинити цю машину так само важко, як колись було запустити. Теоретично – підкреслю, теоретично – перешкодити введенню безвізового режиму можуть якісь екстраординарні обставини, наприклад, різке загострення війни на Сході чи щось, що кардинально змінює ситуацію в регіоні. Поки такого немає, безвізового режиму нічого не загрожує.

Казка без моралі: що стоїть за цифрами ВВП й очікуваної тривалості життя

Про те, що сталося з нею і її чоловіком, я почув цього літа, коли приїхав у село. Я бачив її у візку на подвір'ї. Їй відібрало мову, але вона пробувала щось мені сказати, махала руками й усміхалася. Коло неї були двоє синів, які на літо приїхали з дітьми (один син уже помер, також від цирозу), і зайнялися господаркою. Що буде далі? Сини заберуть її до міста? Хтось із них залишиться тут? Ніхто так далеко не думає. Головне – пережити нині, а завтра буде видно. Замість моралі: на вулиці, де вона живе, кожна друга хата має подібну історію. Рідко де лишилися мужчини старші за 60 років.

Українські студенти перемогли у конкурсі розробників Google

Українська команда розробників Turbo Rocket Games із додатком Dragon Sim Online стала переможцем міжнародного конкурсу Google AdMob Student Challenge 2016, в якому брало участь понад 100 студентських команд з усього світу. Dragon Sim Online – пригодницька гра з драконами, з анімацією їх польотів і битв, прокачуванням своїх драконів, можливістю мультиплеєра. Середня оцінка програми в Google Play склала 4,5 бали, а станом на початок вересня її скачало понад 500 тисяч користувачів.

Чому на дорогах не може бути пробок, а затори чи корки – трапляються

Мирослава Мирончук критикує тих, хто надмірне скупчення транспорту на дорогах (англ. traffic jam) називає корок. Як правило, таку ситуацію звуть затор, але не варто засуджувати й тих, хто каже корок, адже в мові є багато слів, уживаних у переносному значенні. До цього просто потрібно звикнути. Має рацію Ольга Пазяк, що не варто тягти в українську мову ще й слово пробка. В українській мові справді немає слова скорість, є швидкість. Слово прискорення словники подають поряд із пришвидшення. Але можна погодитися з читачем Русланом Старушиком, що лексемі пришвидшення потрібно віддати перевагу.

Чи можливий новий книжковий бум?

Розгадка тодішнього книжкового буму крилася не тільки в тому, що люди більше читали. Бо читали справді більше, не маючи інших спокус у вигляді безлічі телеканалів та інтернету. Але була ще одна важлива причина. Тоді в моду увійшли "стєнки" – набір меблів на всю стіну. "Стєнку" мусили мати усі. Тодішній міщанин просто не уявляв себе без "стєнки". На її полицях красувалися кришталі, сервізи, слоники, коники, на самій горі стояли дерев'яні орли, якісь фарфорові статуетки – в українців обов'язково козак з дівчиною і випалений на дощинці портрет Шевченка. А ще незмінною частиною "стєнки" була книжкова шафа, яку треба було чимось заповнити.

Тайносказання радянського новоязу

Ще пам'ятаєте "слуг народа", "по просьбам трудящихся" тощо. А стороння людина може подумати, що це дійсно про якусь сферу послуг, а не про обкоми, і трудящі самі просили підвищити ціни на килими і кришталь в листах до газети "Правда", де правду доводилось вичитувати між рядків. Але деякі радянські евфемізми ставлять в глухий кут навіть тих, для кого це рідна мова. Навіть вони не можуть і здогадатися, як це тайносказання виникло й чому. Ну ось чому "многотиражка" значило якраз найменш тиражну, заводську газету, аналог сучасної корпоративної розсилки, нижче якої вже не було?

Чому коні винні, або Як у Львові ветеринарних лікарів ушанували

Не розумію, чому мені разом зі шкірою в ділянці живота скульптори вирізали ще й фасції. І чом я свічуся всім букетом черевних м'язів посеред Львова? Мої гомілкові кістки спотворені чи то остеопорозом, чи то злостивим скульпторм (ми залікували в нього щось до смерті?). Але й коневі теж дісталося. Його поза характерна для початкової стадії гострих шлункових кольок. Далі він має впасти і валятися ногами догори... адже болить. Не виключено, що тіло коня ліпили з собаки, але додавання копит і конячої морди "спасли" ситуацію. За що?

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини