MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 22 вересня 2017

760 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 22 вересня

Східне партнерство: потреба перезавантаження

Головна проблема Східного партнерства в тому, що від початку бракувало чітких уявлень про розвиток ініціативи. Назавжди розмістити проблемних сусідів ЄС у "готелі на півдорозі" чи надати допомогу в "залі очікування" на членство? Залагодити суперечки ЄС із Росією чи дати зрозуміти, що сфера впливу Кремля обмежується кордонами РФ? У Східному партнерстві варто багато що змінити. Можливо, більше зосередитися на Білорусі й висунути жорсткіші умови Азербайджанові, де нині режим став більш репресивним. Однак передусім слід перезавантажити Східне партнерство за допомогою нового політичного політичного. Він має бути практичним і переконливим, а не амбітним: Росія добре вміє ловити Захід на блефі, коли відчуває нещирість.

Миротворча місія ООН і летальна зброя: про що йшлося на зустрічі Порошенка зі Трампом

Те, що американці пообіцяли надати Києву летальну зброю, вже змусило Москву крутитися, як вуж на сковорідці. Зараз Росія намагається через тему миротворців "нейтралізувати" тему летальної зброї. Їхня логіка така: поки обговорюються "мирні ініціативи", було б дивно зривати переговори такими різкими рішеннями, як надання зброї одній зі сторін конфлікту. Тож тут іде дуже складна політична гра. І це правильно, що тема американської зброї обговорюється в закритому режимі. З одного боку, це інструмент тиску на Росію, а з іншого, саме поступове просування може допомогти досягти успіху. Адже не випадково багато переговорників кажуть, що зараз ми стали ближчими до отримання летальної зброї від США, ніж були за Обами.

Перший на Одещині пам’ятник воякам Армії УНР. ФОТО

Ананьїв відіграв помітну роль у збройній боротьбі на півдні України. І ці слова не є номінальним академічним "заклинанням". Як у 1917, так і в подальших роках українці Ананьєва й околиць постійно демонстрували своє бажання жити саме в Україні. Місцева "Просвіта" проводила надзвичайно успішну діяльність із викладання української мови, історії, географії України тощо. 1918 року українську владу в повіті утверджували місцеві повітові коменданти: Олександр Чернявський і Павло Корбе. Під час окупації Херсонської губернії Червоною армією місцеві мешканці продемонстрували своє вороже ставлення до більшовицької влади конкретними діями. Ананьївське повстання й подальші бої за місто та його околиці є однією з найславніших сторінок Зимового походу Армії УНР.

Українська мова: без гетто, Шрі-Ланки й стаканчиків

Професор Олександр Пономарів

Читачка Тетяна просить роз'яснити, як правильно писати: гетто чи гето. У винятках цього слова немає, проте всюди воно зустрічається з двома т. У словниках справді це слово пишуть з двома т. Однак оскільки в переважній більшості иншомовних слів ми уникаємо подвоєння, то й у цьому разі краще писати гето. Володимир Білик запитує, як перекласти з російської мови пластиковый стаканчик. Можна сказати пластиковий келишок, щоб не тягти в українську ще один росіянізм стаканчик. Читач Роман із міста Кропивницького хоче знати, як правильно писати назву країни: Шрі-Ланка чи Шри-Ланка. Це питання також цікавить Романа Абрамова. Потрібно писати й вимовляти так, як подають академічні словники: Шри-Ланка. Написання через і – застаріле.

Домашній арешт не завадив судді-корупціонерові прийти з хабарем до голови САП

Двох суддів із Дніпропетровщини, які запропонували керівникові Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назарові Холодницькому хабар у 300 тисяч доларів США, затримали в Києві. Про це повідомила прес-служба СБУ. Правоохоронці встановили, що голова одного з райсудів Дніпра вирішив "допомогти" підлеглій судді уникнути кримінальної відповідальності за раніше викритим фактом отримання хабара, який розслідує Національне антикорупційне бюро України. "Співробітники спецслужби задокументували, що голова райсуду вийшов із "пропозицією вирішити питання" на керівника САП. Назар Холодницький відразу звернувся з відповідною заявою до Генпрокуратури", – йдеться в повідомленні.

Цього року одразу три українські фільми стали претендентами на премію "Оскар"

 

Цього року на церемонії "Оскар" будуть представлені одразу три українські фільми – "Межа", "Рівень чорного" й "Іній". Точніше, "Межа" є українсько-словацькою картиною, висунутою від Словаччини на престижну кінопремію, а від Литви – це "Іній" (спільна продукція України, Польщі, Литви, Франції). У стрічці "Іній", до речі, знялася Ванеса Параді. На фестивалі в Каннах прем'єра стрічки литовського режисера "Іній" про волонтерів, які везуть гуманітарну допомогу до України, зібрала величезну залу глядачів. Від України на премію представлена стрічка "Рівень чорного" режисера Валентина Васяновича. Стрічка змагатиметься в категорії "Найкращий фільм іноземною мовою". 

Як діти поводяться на весіллях, які їм зовсім не до душі. ФОТО

Весілля часто стомлюють гостей. Але якщо більшість дорослих змушені дотримуватися правил пристойності, то діти часто зовсім не стримують себе. Добірка світлин, яка навряд чи залишать вас байдужими – далі.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини