MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 7 лютого 2018

2038 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 7 лютого

Дві надії: як уникнути крапки в довготривалому процесі польсько-українського порозуміння

Нині ситуація склалася таким чином, що в нашій частині Європи лідерство вільнодумства випало нам. Перебуваючи поміж авторитарним російським агресором, авторитарним білоруським ладом та жалю гідними, але системними спробами обмежити людські свободи з боку уряду Польщі, Україна повинна втримати цю високу планку. Показати приклад і подати руку допомоги кожному та кожній, хто підніме свій голос проти намагань забрати голос. Свого часу Блаженний Гузар говорив: "Ми ніколи не знаємо, чиїми вустами промовляє Бог". Тож маймо на увазі та промовляймо відповідально. Бо це право – думати і говорити вільно – дане нам ще з тих прадавніх часів. Кожному. Всюди.

Не стати "пижиковою шапкою": коли байдужість – не на часі

Їхня робота як була, так і лишається – перемелювати українців на "новую историческую общность людей – адиннарот" (хто впізнав контамінацію, той молодець)), їхнє завдання – зробити так, щоб кожна умовна, біп-біп, "пижикова шапка", незалежно од поколіннєвої приналежности, гріла "общее культурное пространство" до приходу російських військ, сама того не розуміючи, – і при тому щиро вважала себе "продвинутой" і "свободной от националистических предрассудков". Під цим оглядом у неоколоніальній політиці Кремля порівняно з добою Андропова геть нічого не змінилося. І тому на "байдужість" – як на мене, таки ще рано: we can't yet afford that.

Як Україні здобути місце в когорті провідних країн

Квиток у вищу лігу націй коштує дорого. Тому він дістався порівняно невеликій кількості країн. Для того потрібно дуже сильно захотіти. І відстояти свою країну від імперії. Як США. Й озброїтися до зубів, щоб і на думку нікому не спало нападати. Як Швейцарія. І зібрати свою країну докупи з уламків. Як Італія. І люструвати всіх прихильників старого режиму. Як Чеська республіка. І провести очищення. Повне очищення і каяття. Як Німеччина. І встановити чесні суди. Як Велика Британія. І посадити трьох друзів. Як Сингапур. І начхати на те, що ніхто не вірить, що ти зможеш. Як Чилі. І встановити максимальну економічну свободу. Як Австралія та Канада.

Скільки коштує членство в ЄС

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер зустрів 2018-й сміливою заявою: "Членство в Європейському Союзі пропонують за дуже хорошу ціну: для громадян вона менша, ніж сума за чашку кави щодня". Таким чином він намагався аргументувати збільшення бюджету ЄС у зв’язку з виходом Великої Британії. Згодом цю інформацію стало перевіряти видання Politico. Його редактори дізналися, що хоча суми, які громадяни різних держав Європейського Союзу платять у спільну касу, різняться, проте насправді для всіх них членство в ЄС коштує не більше, ніж уже згадана чашка кави.

Продовження роботи Українсько-польського форуму істориків у чинному форматі відтепер неможливе

Ухвалення нового закону про Інститут національної пам'яті в Польщі суттєво звужує простір для дискусій та діалогу. Український інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їхнього перебування там. Тому, сповідуючи цінності відкритого діалогу та вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег із пропозицією щодо продовження історичних дискусій на території України, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого. 

Джим Керрі пішов із Facebook через Росію

Голлівудський актор Джим Керрі закликав громадськість бойкотувати соціальну мережу Facebook. Про це актор написав на своїй сторінці у Twitter. Причиною відмови Керрі від популярного інтернет-ресурсу стало російське втручання у вибори президента США в 2016 році. "Я скидаю свої акції Facebook і видаляю свою сторінку, тому що Facebook нажився на російському втручанні в наші вибори, й вони все ще не докладають достатніх зусиль для того, щоб припинити це. Я закликаю інших інвесторів, які піклуються про наше майбутнє, зробити те ж саме", – написав актор.

Сахару знову засипало снігом: неймовірні фото

Пустеля Сахара знову опинилась у центрі незвичайного явища погоди – її засипало кількасантиметровим шаром снігом. Таку подію місцеві мешканці застали вдруге за зимовий сезон та вчетверте за останні кілька років.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини