MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 20 лютого 2018

1453 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 20 лютого

Чотири роки: шлях до волі страшний, шлях до свободи – довгий

Чотири роки тому, а такі самі лютневі дні було забито на смерть, застрелено здаля (держслужбовцями, за наказом) десятки незахищених українських громадян, патріотів, врешті – просто людей, яким увірвався терпець – зносити оте ганебне знущання рецидивіста та його банди над народом. У ці самі дні відбувалося захоплення росіянами Криму: почалася російсько-українська війна. Вирватися на волю з лабетів Януковича коштувало народові однієї зими на Майдані та загибелі кількох (я враховую всю країну) сотень забитих, зниклих безвісти, скалічених. А от до свободи ми не дійшли й за чотири роки – й, імовірно, не дійдемо за мого життя. Надто глибоко вкорінилися в тіло народу три століття русифікації, сім десятиліть комунізації, чверть століття сповзання Back in U.S.S.R. Чи це привід для того, щоб зупинятися, не йти далі? Звісно що ні.

В Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної сотні. ФОТО

В Україні о 12-й годині вшанували хвилиною мовчання пам'ять усіх загиблих під час Революції гідності взимку 2014 року. Пам'ятні заходи, присвячені четвертій річниці трагічних подій на Майдані в лютому 2014-го, сьогодні проходять по всій Україні, наймасштабніші – в центрі столиці. Квіти на честь загиблих сьогодні на вул. Інститутській поклали президент Петро Порошенко, голови уряду та парламенту, представники громадськості та духовенства. У Михайлівському соборі проходить молебень у пам'ять про загиблих учасників протестів.

Чому не варто покладатися на миротворчу місію ООН на Донбасі

Миротворці не припинять вогню, який Російська Федерація має звичай вести й із своїх територій. Інтерпретувати слово "миротворці" за двом його коренями – значить жорстоко ошукуватися. Більшість місій ООН – це місії зі підтримання миру. Існує досвід місій "примусу до миру", але це точно не буде український випадок. Ніхто не має наміру вигравати цю війну для України. Ті ж, хто акликає "відмовитися від риторики війни, мови ненависті" попросту провокують подальший розвиток цієї самої війни. Адже якщо об'єкт нападу відмовиться від війни – це значить, що він відмовиться захищати себе й тим самим дасть агресорові "зелене світло" для подальшого просування окупаційних військ.

Аби було кому надійно тримати над Україною небо. Американець із українською душею

Тільки вдумайтеся. Майор елітного військового формування – 75-го полку рейнджерів зі складу сил спеціальних операцій армії США, покидає престижну службу і їде на прабатьківщину. Тут досить успішно, хоча не без нервів, займається бізнесом – реалізація металобрухту, інвест-консультант американських фірм у Києві, Харкові, Дніпрі й Москві, а коли Росія напала на Україну, приймає українське громадянство й із позивним "Франко" (Іван Франко був його кумиром) іде служити до батальйону "Донбас". Мир твоїй душі, Марку. У тебе там шикарна компанія, але, курва, ви хлопці поспішили. Вас страшенно бракує тут.

10 порад від людини, яка знала 16 мов

Като Ломб попри освіту хіміка була однією з перших синхронних перекладачок у світі й могла побіжно перекладати на 8 мов, а в цілому – розуміла й працювала із 16. І це при тому, що в її час не було ні аудіодисків з голосами носіїв, ні скайпу, ні мовних шкіл. Дивно те, що більшість мов, якими володіла Ломб, вона опанувала самостійно, працюючи лише з підручниками та художньою літературою тією мовою, яку вивчала. В основі її підходу – принцип "повного занурення в мову": вивчення граматики паралельно із читанням оригінальних текстів і вивченням стійких словосполучень, найчастіше вживаних в усному мовленні.

Мінус третій поверх польсько-українських перемовин: хронологія падіння

У результаті польських ініціатив ми опинилися вже десь на мінус третьому поверсі, в порінянні з минулим роком.  А з польського боку звучить "наївне" здивування "чого не вдалося домовитися з питання відновлення місць пам‘яті та пошуково-ексгумаційних робіт?" Перепрошую за обсяг, але не зумів коротше пояснити "чого Україна впирається". Бо – йдучи на перемовини, ставимо перед собою два завдання: вирішення проблеми та збереження нормальних стосунків із візаві. Схоже, жодне з цих завдань не є важливим для тих, хто сидить навпроти нас за перемовним столом.

Вибухова хвиля російсько-української війни

Кожна війна має продовжену дію. Окрім безпосередніх жертв, вона збирає свої жнива ще довго, залишаючи слід у кількох поколіннях. Понівечені долі, зруйновані родини, ПТСР, стреси, суїциди, збільшення кількості онкологічних хвороб – ми вже відчуваємо ці наслідки, хоча війна скінчилася тільки в головах тих, кому до цього байдуже. Але ще багато років ця земля вибухатиме, забираючи людські життя: за даними міжнародних організацій, що займаються розмінуваннями в різних країнах, для очищення будь-якої території потрібно в п’ять разів більше часу, ніж тривали воєнні дії. За найоптимістичнішими прогнозами ми вже маємо в перспективі 15–20 років наполегливої роботи.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини